kerst met een kleine keuken

Food | Kerst met een kleine keuken? Zo doe je dat!

november 23, 2019

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de kerstdagen zijn dichterbij dan je wellicht denkt. Ik ben al enthousiast bezig met de voorbereidingen voor het diner, ondanks dat we maar een mini keukentje hebben. In dit artikel vind je allerlei tips voor kerst met een kleine keuken!

Onze keuken

Voordat we ons huis kochten, was het van de woningbouw. We hebben dan ook één van die typische kleine keukens die je in dit soort huizen vindt. Deze willen we heel graag een keer willen verbouwen en dat komt ook echt wel. Dit gaat echter niet voor aankomende kerst gebeuren en de schoonfamilie komt toch eten. Omdat ik geen zin heb om op een paar vierkante meter 10 gangen te gaan bereiden, maak ik het mezelf vooral makkelijk. Ik wil uiteraard wel een lekker en feestelijk diner dus op dat gebied heb ik het een en ander verzameld.

Ruim je keuken uit

Een paar weken geleden trokken we alle keukenkastjes leeg waar volgens ons ¨echt heel weinig¨ spullen in stonden. Na een strenge scan gingen er drie volle kratten naar de kringloop en zijn de keukenkastjes nu aan de lege kant. Heerlijk, dit scheelt zo veel troep en ik kan straks alles voor kerst goed opbergen en vinden.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Diverse gangen klinkt leuk, maar ik vind het vreselijk. We hebben 4 pitjes, amper aanrecht en ook de koelkast en vriezer zijn niet ingericht op diners voor 6 personen. Vorig jaar ging ik dan ook veilig voor kaasfondue en dit jaar hebben we een teppanyakiplaat aangeschaft (een soort gourmet alleen dan anders). Kies dus het liefst voor een eetvorm die weinig kookwerk met zich mee brengt. Als je het leuk vindt, kun je natuurlijk wat snacks of side dishes maken maar de basis zou ik vooral simpel houden. Als je wat meer budget hebt; laat de slager een fijne gourmetschotel klaarmaken (dit hoeft overigens niet heel veel duurder dan de supermarkt te zijn). Voor de kleine budgetten heeft Lidl echt een geweldig assortiment met veel keus en chique producten. Iedereen een gerecht laten meebrengen vind ik nooit ideaal. Mensen nemen dan toch je halve koelkast in beslag of moeten allemaal tegelijk iets warm maken.

Maak een welkomstdrankje

Om het simpele diner wat op te leuken kun je side dishes maken of een spectaculair toetje serveren (kom ik later op terug) Ook een welkomstdrankje is altijd feestelijk en makkelijk te maken. Zoek op Pinterest een gezellig drankje uit, maak het leuk op in champagne glazen en geef dit als iedereen gearriveerd is. Dit komt zo feestelijk en gezellig over dat het bijna niet meer uitmaakt wat je daarna op tafel zet.

Het toetje

Eén van de belangrijke onderdelen van een kerstdiner is het toetje. Helaas kosten spectaculaire en originele toetjes vaak veel werk, niet aan beginnen dus. Ik ga dit jaar voor een ¨toetjes borrelplank¨ waarop ik allerlei toetjes achtige dingen serveer. Denk aan mini tiramisu, cheesecake, chocolademousse, losse chocolaatjes maar ook fruit en koekjes.. Deze kun je aanvullen met extra lekkers voor bij de koffie: mega simpel, heel erg mooi en voor ieder wat wils.

Wil je toch gaan koken?

Als je ondanks je kleine keuken toch heel graag wilt koken, raad ik je aan om zo veel mogelijk vooraf te snijden en voor te bereiden. Zorg er voor dat je op de dag van het diner zelf alleen nog de noodzakelijke dingen moet doen en niet met 6 snijplanken, 4 pannen en 12 borden staat te jongleren. Als je samen met je partner gaat koken, spreek dan goed af wie wat doet en wie waar in de keuken staat. Het kerstdiner bereiden is al ruziegevoelig en als je dan op elkaars helft van de keuken komt, wordt het vaak niet gezelliger.

Ik heb zin in ons kerstdiner en kijk uit naar het feit dat ik amper iets hoef te doen dit jaar. Het moet voor iedereen een beetje ontspannen zijn, toch?

Ben jij al plannen aan het maken voor kerst?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Bianca Schrijft

  Mijn kerst wordt dit jaar lekker rustig. We hebben een druk en zwaar jaar achter de rug, dus we laten alle verplichtingen aan onze neus voorbij gaan. Beter alles afzeggen dan 1 of 2. We halen lekkere hapjes, ik geen zin in uitgebreid koken. Comfy kleren aan, films en series kijken en eventueel wat gamen.

  november 23, 2019 at 1:44 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ah goed even je rust dan, het moet allemaal wel leuk blijven natuurlijk 🙂

   november 23, 2019 at 2:23 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.