glutenvrij

Food | Glutenvrij eten; zo bevalt het mij

december 29, 2021

Ongeveer twee jaar geleden ben ik begonnen met glutenvrij/arm eten. Ik merk dat ik het zelf best een lastig dieet vind, voornamelijk als je lekkere dingen zoekt. In dit artikel verzamel ik wat tips rondom glutenvrij eten en deel ik het het mij de afgelopen twee jaar vergaan is.

Waarom glutenvrij eten?

Drie jaar geleden begon het me op te vallen dat ik wel heel vaak heftige buikpijn had en ontstonden er problemen met mijn stoelgang. De exacte problemen zal ik jullie besparen maar het was in elk geval duidelijk dat er iets flink mis was. Mijn buik was soms zo bol dat ik zonder overdrijven wel 6 maanden zwanger leek, puur van de irritatie, lucht en, zo bleek later, ontstekingen. Achteraf was het al heel lang aan de gang maar ik was er blijkbaar aan gewend geraakt en dacht ik dat het er gewoon bij hoorde. Ik maakte een afspraak bij de dokter en ging een molen van allerlei onderzoeken in. Alle wachttijden waren extreem lang en de problemen beperkten mijn dagelijks leven enorm en ik besloot dan ook maar zelf te gaan experimenteren. De huisarts had al gezegd dat het mogelijk gluten konden zijn die de problemen veroorzaakten dus ik besloot de proef op de som te nemen en (deels) glutenvrij te gaan eten. In eerste instantie schrapte ik brood, pasta en pizza uit mijn dieet en onderzocht ik ondertussen waar nog meer gluten in zaten. Ik merkte al snel verbetering en vervelend maar wel fijn voor de bevestiging; als ik een keer wel brood at; werd ik meteen ziek.

De diagnose

De uitslag van de onderzoeken die een paar maanden later kwam, bevestigde de uitkomst van mijn experiment; ik kan niet goed tegen gluten. Gluten vind je heel grof gezegd in alles met deegwaren (of zoals ik soms mopperend roep; in alles wat lekker is), denk aan brood, pasta, pizza, koekjes, kroketten en meer. Ik heb gelukkig geen coeliakie; hierbij kun je extreem ziek worden van de kleinste sporen van gluten, maar ben overgevoelig voor gluten. Ze verstoren de werking van mijn darmen en veroorzaken veel pijn en ontstekingen. Ik moest dus gluten gaan mijden en dat ben ik dan ook (gelukkig met veel effect) gaan doen.

Is glutenvrij eten moeilijk?

Ik heb het geluk dat ik niet ziek word van sporen. Daar ben ik erg blij mee want ik vind het nu soms al lastig. Ik kan me niet indenken hoe ingewikkeld het is als je ernstig ziek kunt worden van alleen sporen. Onderweg vind ik het moeilijk om iets te vinden wat ik mag en daardoor moet ik altijd wat meenemen van huis. Geen ramp maar soms wel onhandig. Bij mensen eten doe ik vrijwel niet meer. Ik voel me een zeikerd als ik moet zeggen wat ik allemaal niet mag, ook omdat veel mensen niet begrijpen waar nou precies gluten in zitten en waarin niet. Thuis durf ik nog wel eens een risico te nemen maar bij anderen naar de wc rennen en daar een uur blijven zitten, voelt erg onprettig. Op dit moment probeer ik gezond te eten zonder gluten en zonder extreem dure producten te kopen. Dat laatste vind ik wel een ding; producten als glutenvrij brood of crackers zijn zo bizar duur. Ik vind het dus zeker qua gemak en snelle dingen een lastig dieet maar wederom; alles went en de verbetering qua pijn is gelukkig goed te merken.

Tips

Stop met vergelijken

Stop met producten vergelijken met wat je hiervoor at want dan kom je van een koude kermis thuis. Glutenvrije pasta smaakt niet zoals echte pasta en een gevulde koek is ook nooit meer hetzelfde. Die verrekte gluten zorgen blijkbaar toch voor heel veel smaak en veel glutenvrije producten; hebben die smaak gewoon echt niet. Ik moet hierbij wel de kanttekening plaatsen dat de glutenvrij producten als paddenstoelen uit de grond springen momenteel en dat er steeds meer lekkere dingen te vinden zijn.

Koop geen vervangers

Probeer dan ook geen vervangers te kopen zoals die glutenvrije pizzabodem of een glutenvrije brownie. Die vervangers smaken niet naar het echte product dus je kunt beter iets kiezen waarin ze niet hebben geprobeerd om iets na te bootsen maar een eigen product hebben gemaakt. ¨Vervangers¨ zoals een glutenvrij brood of die speciale kaasbroodjes zijn ook nog eens extreem duur, dus wat mij betreft nog een reden om ze te skippen. Niet dat ik geen geld wil uitgeven aan goed eten maar ik vind de prijzen doorgaans bizar én de producten niet lekker. Wellicht ervaar je dit anders als je al je hele leven geen gluten eet maar voor mij is het verschil nog duidelijk te proeven.

Laat je niet verleiden

Zeker in het begin liet ik me nog regelmatig verleiden en nam ik toch een gevulde koek of een kaassoufflé. Als ontdekt wordt dat je niet tegen gluten (of iets anders kunt), is dit vaak al jaren zo en hebben je darmen heel wat te lijden gehad. Alles weer in balans krijgen duurt vrij lang en met één koek kun je die balans flink verpesten. Meestal had ik na een ¨fout¨ binnen een uur al spijt omdat de pijn en misselijkheid dan zo heftig was, dat daar geen gevulde koek tegenop kon. De klachten hielden soms wel twee weken aan en dat is het gewoon niet waard. Laat je dus niet verleiden en wees streng, maar daarmee lief, voor jezelf.

Aanraders

Zoals ik al aangaf zijn veel glutenvrije producten simpelweg niet lekker. Ik ben altijd zoekende naar dingen die wel smaak bevatten en deel hieronder een aantal aanraders.

Kookie Cat

Kookie Cat verkoopt heerlijke koeken in geweldige smaken. Ik heb nog niet alle smaken geprobeerd want de koeken zijn zo´n €2 per stuk maar de smaken die ik tot nu toe proefde; waren de prijs zeker waard. Ze zijn dus prijzig (zoals vrijwel elk glutenvrij product)  maar mensenkinderen wat lekker. Je vindt deze koeken onder andere bij D-Drinks en AH.

Lidl

De Lidl heeft toch wel een speciaal plekje in mijn hart. Mijn zusje kwam met twee pakken glutenvrije koeken op basis van haver aanzetten. In tegenstelling tot andere winkels en merken, kostten deze koeken nog geen €2 per pak van 6 en dat is in de ¨glutenvrijeproductenwereld¨ bijna gratis. Naast die leuke prijs waren ze ook nog eens hemels. Ik probeerde de variant met allerlei chocolade én die met witte chocolade en cranberry. Ik kan niet kiezen welke ik lekkerder vind, ze zijn beide geweldig.

Maiswafels

Toen ik geen brood meer kon eten; ging ik op zoek naar een vervanger. Glutenvrij brood vond ik erg duur en niet lekker en ik ontbijt graag met iets vasts in plaats van yoghurt o.i.d. Ik kwam in het rijstwafelschap maiswafels tegen (om en nabij €0,50 per pak) en ben sindsdien ¨fan¨. Oké ik ben ze wel een klein beetje zat omdat ik ze elke dag als ontbijt én als lunch eet maar in de kern vind ik het toch een aanrader. Ze zijn goedkoop, vullen heel goed en ze smaken prima. Minder smakeloos dan rijstwafels en in de verte doen ze zelfs een beetje aan popcorn denken.

Glutenvrij Oreo’s

Bij Jamin verkopen ze glutenvrije Oreo’s en die zijn enorm lekker. Wederom duur maar wel echt goed, bijna net zoals de “normale”.

AH

Bij Albert Heijn zijn ze de laatste maanden flink aan het vernieuwen geweest. Albert Heijn heeft ineens veel glutenvrije producten in hun eigen huismerk en een aantal daarvan bevallen tot nu toe prima. Ik probeerde de nep Oreo’s en die waren goed! De choco muffins en de roze koek zijn wat smakeloos maar de pancakes weer erg lekker. De rest heb ik nog niet geprobeerd maar staan zeker op het lijstje.

Eet je nu nooit meer gluten?

Jawel, geheel tegen mijn eigen advies in, doe ik dat af en toe nog wel. Soms kan ik de verleiding echt niet weerstaan en kies ik heel bewust (en dom) voor het risico op ziek worden. Dit gaat soms goed en soms fout maar zelden zo heftig als eerst omdat ik de ¨foutmomenten¨ zorgvuldig kies en een hapje neem in plaats van een heel bord pasta of een hele koek.  Verder wil ik nog steeds gaan experimenteren met tarwe omdat het zou kunnen zijn dat ik wel tegen gluten kan maar niet tegen tarwe. Serieus gaan experimenteren gaat echter ook voor veel ziekte en problemen zorgen dus ik merk dat ik dat steeds blijf uitstellen. In het nieuwe jaar wil ik hier toch wel echt een maandje de tijd voor nemen want misschien maar ik het mezelf nu onnodig moeilijk.

Tot slot

Let op; dit artikel gaat over mijn persoonlijke ervaring. Ieder lichaam is anders en zeker met prikkelbare darmen of overgevoeligheden is er niet één lijn te trekken. Ga altijd naar een arts als je problemen hebt en probeer in overleg wat voor jou wel en niet werkt. Ook is dit mijn persoonlijke ervaring met glutenvrij eten en vind ik de overstap van (in mijn ogen nu) extreem smaakvol brood en volle pasta naar producten die naar karton smaken heftig. Ik weet dat er heel veel glutenvrije producten bestaan maar dat is blijkbaar vaak niet zo mijn ding. Ik probeer mijn dieet dus op een andere manier in te richten dan alleen vervangers te kopen. Uiteraard is dit bij coeliakie een heel ander verhaal maar dat heb ik, gelukkig, niet. Om dit artikel positief af te sluiten; doordat ik gluten vermijd, ben ik producten en gerechten gaan kiezen die ik anders nooit gekozen had. Daardoor heb ik al zo veel lekkere en nieuwe dingen gegeten!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.