Food | Recept: Flamingo Cake

november 6, 2017
Vanmorgen was ik al vroeg op en stond mijn zusje al vroeg voor de deur; we hadden namelijk een plan. We hadden een toffe taart gezien op Pinterest die we graag na wilden maken en zoals je op bovenstaande foto kunt zien, is dat best goed gelukt. We maakten, zoals je hopelijk ziet, een flamingo en ik deel het recept en onze ervaringen graag met je. Ik kan in ieder geval vertellen dat het veel werk is, maar niet heel moeilijk allemaal.

Ingrediënten
– 6 eieren
– 390 gram bloem
– 1 theelepel baking soda
– 625 gram poedersuiker (een normale bus in 250 gram)
– 1 flesje roze kleurstof (25 gram)
– 1 theelepel zout
– 400 gram suiker
– 720 gram boter
– 280ml zure room
– roze candy melts
– zwarte candy melts
– 2 theelepels vanille-extract
De maten in het recept worden omschreven, bij deze de omrekeningen naar de in Nederland gebruikelijke maten. De kleurstof en de candymelts heb ik besteld bij Cake, Bake & Love, daar hebben ze veel en zijn ze niet te duur.
 
Benodigdheden
– Beslagkom
– Mixer
– Vriezer
– Snijplank
– Bakpapier
– Kwast (een verfkwast of een make-upkwast is denk ik het mooiste)
– Taartvorm
In het recept word een kleinere taartvorm gebruikt en is de taart rond en wat hoger. Bij ons ging er van alles mis en besloten we uiteindelijk een driehoekige flamingo te maken. Mijn advies is om alles gewoon in de taartvorm te mikken en daarna even te kijken welke vorm je handig vind om uit te snijden.

 

Stap 1
Meng 240 gram boter met behulp van de mixer met 400 gram suiker, hierbij voeg je 1 theelepel vanille-extract en 6 eieren. Dit meng je tot een glad mengsel, vervolgens voeg je 390 gram bloem en een theelepel baking soda toe, afgetopt met een snufje zout. Het geheel meng je weer goed door elkaar, daarna voeg je 280 ml zure room toe. Meng alles goed door elkaar en gooi het halve flesje roze kleurstof door je beslag heen.
Stap 2
Volgens het recept, moet je 20 minuten bakken, op 180 graden. Als je net als ons een ¨normale¨ taartvorm hebt wordt je taart een stuk hoger en moet je wel zo’n 40 minuten bakken. Ik zou aanraden om gewoon je taart goed in de gaten te houden en met een satéprikker te controleren of ´ie gaar is. Als je er met een satéprikker in prikt, en deze komt er schoon weer uit, is je beslag goed gebakken. Als je cake klaar is, laat je deze heel goed afkoelen, alvorens je verder gaat. Tijdens het wachten tot je cake koud is, kun je alvast beginnen met stap 3.
Stap 3
Je kunt nu alvast beginnen met het maken van de botercrème, die je zo nodig gaat hebben. Voor de botercrème meng je 480 gram boter met een theelepel vanille-extract, 625 gram poedersuiker en de rest van het flesje roze kleurstof. De poedersuiker zou ik er in etappes bij gooien om te voorkomen dat het grootste deel van de poedersuiker in je haar en in de keuken ligt. Gewoon goed mengen met de mixer, en klaar is je crème. Wij hadden bijna alle kleurstof al in het deeg gegooid, niet zo slim. Onze botercrème is dus gekleurd met een mini restje kleurstof en een scheutje bietensap, van dat laatste proefden we gelukkig niks.

 

 

Stap 4
Je bepaalt of je een ronde, vierkante of driehoekige taart wilt en snijdt de benodigde vormen uit. Je kan je taart ook dwars halveren om laagjes te creëren, dat hangt af van je bakvorm en hoe groot de hele toestand is geworden. Wij sneden in eerste instantie drie driehoeken uit de taart, en stapelden er twee op omdat we drie te hoog vonden. Een volgende keer zou ik absoluut meer dan twee lagen gebruiken, de smaak van de botercrème viel namelijk een beetje weg.
Stap 5
Je gaat je lagen netjes opstapelen, tussen elke laag smeer je botercrème, dit mag je best royaal doen, in ieder geval veel royaler dan wij gedaan hebben (zie hier verder onder).
Als alles opgestapeld is, smeer je het geheel ook in met botercrème, dat hoeft niet perfect glad. als het maar mooi bedekt is.

Stap 6
Je gaat nu de vleugels maken en het hoofd van de flamingo, en dat is stukken makkelijker dan het lijkt. Eerst smelt je de candy melts volgens de aanwijzingen op de verpakking, zorg dat je alles goed hebt klaar staan want ze koelen best snel weer af. Van het goedje dat je nu hebt, strijk je met een kwast deze ¨brush strokes¨ op het bakpapier of op je baksheet. Zorg dat je ongeveer 15 á 20 vleugels maakt en dat ze niet te dun zijn. Je hebt er niet zo veel nodig maar er gaat er zeker weten minimaal één stuk en dan kun je kiezen als ze niet allemaal perfect zijn. Je legt je bakpapier met de strokes in de vriezer (de snijplank is hierbij een handig hulpmiddel) en wacht 10 minuten. Ondertussen kun je de nek en het hoofd van de flamingo maken door deze met een kwast in verschillende lagen te ¨schilderen¨. De nek is een stuk dikker dan de vleugels, zodat deze niet in stort.

Stap 7
Haal je bevroren vleugels en nek pas uit de vriezer als je ze ook echt meteen gaat gebruiken, dan breken ze net wat minder snel. De vleugels schuif je aan beide zijkanten in de flamingo, tot je een vleugel-effect hebt gemaakt dat jij mooi vind. Voor de nek snij je de cake eerst wat in aan de voorkant, in die inkeping steek  je vervolgens de nek. Eventueel kun je de botercrème nog een beetje fatsoeneren, maar je taart is nu klaar.

As you can see, maar één laagje crème aan de binnenkant, en ook nog een een heel dun laagje omdat we bang waren te weinig crème te hebben. Qua smaak was dit geen grandioos succes dus zoals eerder gezegd, ik zou een volgende keer zeker voor meer laagjes gaan en ook een dikkere laag crème smeren. We hadden overigens nog heel veel over dus qua hoeveelheid kom je echt wel uit.

 

Oke, de smaak is niet om over naar huis te schrijven maar ik ben best wel trots op ons eindresultaat. Het recept haalde ik via deze link van Pinterest, en als je liever een filmpje met instructies wilt kijken, dan is die hier te zien. Ik ben zeer benieuwd of jullie ook wel eens dingen van Pinterest namaken en wat je ons graag wilt zien maken!
Wat vind jij van onze flamingo cake?
Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.