Instagram Slider

  • Rituals komt met een nieuwe limited edition voor de winter
  • Current favesJullie zien een paar oude vertrouwde items zoals mijn
  • Voor een samenwerking met 999games dook ik de laatste weken
  • WINACTIE De Jouwbox zit vol healthy lifestyle items en jij
  • Big Art in de Bijlmerbajes is zo tofMorgen nog te
  • Ik probeerde weer een nieuwe parfumDeze prachtige fles van Michael
  • Ik probeerde een hle bijzondere primer van Idun MineralsReview staat
  • Nu online deze twee mooie doosjes van Inika Organiclinkinbio biocareonline
  • Er is weer een nieuwe BluxboxDe inhoud vind je nu
  • Ik probeerde nu al wat items uit de kerstcollectie van

Food | Frangipanetaart met rabarber en frambozen

mei 7, 2018

Frangi-wat? Dat was ook mijn eerste gedachte toen ik aan dit recept begon.. Ik had namelijk alle ingrediënten gekocht zonder echt te lezen wat voor recept het was, puur omdat de taart er op Pinterest lekker uit zag. Frangipane bleek een speciaal soort deeg te zijn met amandel en de taart in zijn geheel wat bewerkelijker dan gedacht, maar goed; daar ´issie dan. Ik probeerde eindelijk weer eens een recept van Pinterest, qua uiterlijk niet één van mijn grootste succes maar hij was verrassend lekker! Ik neem je weer mee langs het recept met her en der wat aanpassingen en natuurlijk alles vertaald en de maten omgerekend, het originele recept vind je via deze link.


De ingrediënten verdeel ik hier, net als in het originele recept onder in drie categorieën; wel zo makkelijk.

Rabarber
– 125 gram poedersuiker
– 45 gram bruine suiker
– de schil en het sap van 2 sinaasappels
– 120 ml water
– 400 gram rabarber, gewassen en gesneden
– theelepel vanille extract

Taartbodem
– 100 gram bloem
– 80 gram poedersuiker
– snufje zout
– 165 gram boter (in stukjes)
– theelepel limoenpulp
– theelepel limoensap
– theelepel vanille extract
– 1 ei

Frangipane
– 140 gram boter (lekker zacht)
– 160 gram poedersuiker
– 200 gram amandelmeel
– 2 eieren

Tot slot
– 125 gram frambozen
– 75 gram amandelschaafsel
– 1 eiwit
– 3 eetlepels poedersuiker
– restje poedersuiker voor de finishing touch
– slagroom

Let op: je hebt dus in totaal 4 eieren nodig en bijna 400 gram poedersuiker. Qua overige benodigdheden niks geks; een mixer, en een taartvorm.


Rabarber
Verhit de oven voor op 170 graden. Leg de rabarber (in stukjes gesneden van ca. 3 cm) op een bakplaat of bakblik samen met de geraspte sinaasappelschil en het vanille extract. Mix beide suikers met het sinaasappelsap en water tot het zo goed mogelijk is opgelost. Giet het mengsel over de rabarber en leg er een vel bakpapier overheen. Bak het geheel in de oven voor ongeveer 15 minuten, de rabarber moet zacht zijn en niet snotterig (dit ging bij mij dus mis), af en toe checken dus want de dikte van de rabarber kan nogal verschillen. Laat het geheel goed afkoelen en ga ondertussen verder met de rest van de taart.


Taartbodem
Mix de bloem, poedersuiker en zout (bij voorkeur in een keukenmachine, dit scheelt een hoop irritatie, geloof me). Voeg de boter toe en blijf mixen tot je een kruimige substantie hebt. Voeg dan de limoen, vanille en ei toe en mix nog heel even. Het deeg zal nog steeds wat droog en kruimelig zijn maar dat is de bedoeling. Maak er een disc-vorm van en leg het, ingewikkeld in folie zo´n 2 uur in de koelkast. Na 2 uur kun je (helaas pas) weer verder met de taart. Vet je taartvorm (circa 25 cm) in en maak een dunne bodem met het deeg, de randen maak je zo´n 3 cm hoog. Zet de taartvorm met het deeg in de koelkast en wacht 30 minuten. Gelukkig kun je nu wel wat doen ondertussen (en vast de keuken opruimen).


Frangipane en finishing touch
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en de suiker tot ze mooi met elkaar vermeng zijn en voeg dan het amandelmeel en de eieren toe. Mix alles goed door elkaar tot het een mooi en soort van glad geheel is. Je hebt nu frangipane gemaakt, dit scoop je in de taartvorm en strijk je glad. De rabarber is inmiddels koud (als het goed is), deze leg je op de frangipane, druk het er niet in. Ook de frambozen strooi je over de frangipane en de rabarber. Bak de taart 20 minuten en maak ondertussen een mengsel van eiwit, poedersuiker en geschaafde amandelsnippers. Dit mengsel strooi je over de taart heen, vervolgens bak je ´m nog 20 minuten. Laat de taart zeker een half uur afkoelen voor je ´m uit de bakvorm haalt en serveer met slagroom, mascarpone, of vanille-ijs. Je hebt nu een heerlijke taartbodem met een zacht, praline-achtig laagje met daarop het fruit, jummie!


Ik heb eigenlijk het recept vrijwel gevolgd en weinig aanpassingen gedaan, ik liep alleen tegen één ding aan. In het recept wordt gesproken over ¨ground almonds¨ en overal leggen ze dit weer anders uit. Sommigen zeggen dat amandelmeel te fijn is voor frangipane, andere sites zeggen weer dat het perfect is. Ik heb in ieder geval gewoon amandelmeel gebruikt dat ik kocht bij Jumbo en dat ging prima. Ook aan het einde ging er amandeltechnisch iets niet helemaal goed; ik heb zelf amandelen in de keukenmachine gegooid voor het eiermengsel in plaats van schaafsel te gebruiken. Dit wil ik je absoluut afraden want het maakte mijn taart minder lekker. Ik had een soort brokjes amandel en schaafsel is toch stukken subtieler.


Verder leek mijn taart na 40 minuten bakken nog erg waterig (ik heb een gasoven) en heb ik uiteindelijk bijna een uur gebakken. Mijn ervaring is dat het enorm verschilt per oven en per bakvorm en dat je gewoon goed je baksel in de gaten moet houden. Ook vond ik de eerste dag de smaak matig, een nachtje slapen deed de taart goed en verbeterde ´m echt. Sowieso is het niet echt een taart die je nog even snel voor je schoonouders op bezoek komen bakt, maar sowieso dus een exemplaar die op de tweede dag lekkerder is.

Het amandelmeel en de rabarber maken het trouwens een vrij prijzig taartje om te maken, mocht je iets willen vervangen dan zou ik de rabarber wisselen voor bijvoorbeeld bosbessen, aardbeien, of ander fruit. Prijzen zijn natuurlijk ook seizoens- en winkel afhankelijk en wellicht heb je gewoon rabarber in de tuin staan.


Nu ik dit zo terug lees, lijkt het gelukkig allemaal wat simpeler dan ik het ervaren heb. Ik was natuurlijk ondertussen bezig met vertalen en maten omrekenen en dacht dat ik ¨even simpel¨ een taartje ging maken. Ik wil zeker nog verder gaan experimenteren met frangipane want ik vind amandelmeel en fruit echt een verrassend lekkere combi! Mocht je dingen missen in dit recept of vragen hebben, laat het me vooral weten. Ik hoop snel weer terug te zijn met een ander Pinterest-experiment, maar deze is in ieder geval geslaagd:).
Heb jij wel eens frangipane gemaakt?

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply