augurken inmaken

Food | Augurken inmaken: zo doe je dat!

september 7, 2022

Als je mij volgt op Instagram, kan het je haast niet ontgaan zijn dat ik elke zomer extreem enthousiast augurken kweek en inmaak. Ik ben dol op augurken en word elk jaar weer heel blij van het bezig zijn met deze plantjes. In dit artikel deel ik meer over augurken inmaken.

Wat is er zo leuk aan augurken?

Ik vind augurken erg lekker maar daarnaast vind ik het ontzettend leuk om zelf iets te verbouwen wat niet te bewerkelijk is. Augurken zijn makkelijk, gaan niet meteen dood als je ze en keer vergeet water te geven en de opbrengst van de plant is vrij hoog. Het is dus een plant waar je met minimale inzet, maximaal resultaat kunt behalen.

Hoe begin je?

Ik koop elk jaar een zakje zaadjes bij het tuincentrum of online, van die kweekbakjes en wat potgrond. Om eerlijk te zijn kijk ik niet naar zaaitijden en afstanden tussen de zaadjes. Ik doe de zaadjes met potgrond in de zaaibakjes, hou ze goed vochtig en zet ze naar buiten zodra de plantjes een centimeter of 5 zijn en het niet meer vriest ‘s nachts. Buiten poot ik de plantjes gewoon in de grond in de tuin en geef ik ze elke dag (als het niet regent) water.

Hoeveel ruimte hebben augurken nodig?

Het is mogelijk om augurken in een pot te houden, echter zullen ze dan vaak maar enkele augurken geven, zeker als je ze niet opbindt. Augurken pakken eigenlijk alle ruimte die ze kunnen pakken en bij mij zijn de planten meters breed door de tuin gaan kruipen. Je hebt niet heel veel ruimte nodig maar hoe meer, hoe beter is in dit geval zeker van toepassing.

Wanneer kun je ze plukken?

Na een paar weken in de grond, zul je kleine augurkjes zien verschijnen aan je planten. Je kunt ze klein plukken, heel groot laten worden of lekker afwisselen. Een augurkenplant blijft geven als je plukt, er komen dus een aantal weken lang continu nieuwe augurken aan, tot de plant ‘op’ is. Hoeveel augurken je krijgt is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere de ruimte, de grond en het weer spelen mee. Het eerste jaar kwam ik om in de augurken en maakte ik bijna 30 potten, vorig jaar was het wat minder door de slechte zomer.

Augurken inmaken

Na het plukken zijn je augurken eigenlijk nog geen augurken maar een soort mini komkommers. Je gaat ze nu inmaken in zuur en smaakmakers.

Stap 1

Maak je augurken schoon met water en zet ze in water met zout. Qua verhoudingen hou ik 75 gram zout op 1 liter water aan. Dit mengsel laat je ongeveer anderhalve dag staan.

Stap 2

Steriliseer de potjes waarin je de augurken wilt doen. Zet ze volledig onder water en kook ruim 5 minuten. De dekseltjes kook je niet mee maar dompel je 20 seconden onder. Als je de potjes niet steriliseert, heb je de kans dat er bacteriën bij je augurken komen en dat ze mislukken. Qua potjes vraag ik altijd aan het begin van het jaar aan familie en vrienden of ze ze voor me willen bewaren, zo heb ik altijd genoeg.

Stap 3

Spoel de augurken uit het zoutmengsel schoon en stop ze in een gesteriliseerde pot. Nu ga je het augurken mengsel zo’n 8 minuten koken.

Het standaard recept dat ik hiervoor gebruik is:

  • 1 kilo augurken
  • 200ml azijn (kan witte wijnazijn zijn, dit vind ik zelf te ‘wijnerg’)
  • 130ml witte wijn
  • 170 water
  • 60 gram suiker
  • mosterdzaad

Nu komt het leuke want met de ingrediënten kun je experimenteren. Vervang het mosterdzaad met andere kruiden, knoflook of bijvoorbeeld peper en honing of vervang de wijn voor likeur. Er is van alles mogelijk en het is ontzettend leuk om te experimenteren met ingrediënten en smaken.

Stap 4

Schenk je gekookte mengsel in de potten met augurken en maak de dop goed dicht. Nu laat je de potten op de kop afkoelen. Je augurken zijn nu niet klaar, je moet zo’n 2 maanden (het liefst nog wat langer) wachten tot ze op smaak zijn. Ik schrijf zelf altijd het potnummer en de datum onderop de pot, zo kun je je oogst bijhouden en weet je wanneer je kunt gaan proeven.

Succes met augurken inmaken!

Wil je op de hoogte blijven van mijn augurken avonturen? Volg me dan op Instagram.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.