Airfryer

Food | Cupcakes bakken in een airfryer, kan dat? Chocolade-banaan cakejes!

oktober 30, 2018

In de vorige ¨Mira Eats¨ vertelde ik jullie al dat ik sinds kort de blije eigenaar ben van een airfryer. Ik kreeg er een opgestuurd van EP en was na de eerste dag al groot fan. Frietjes (vooral kreukel) worden mega krokant en snacks zijn goed te doen, zonder dat je een bonk vet binnen krijgt. De airfryers van tegenwoordig zijn echter voor veel meer geschikt dan alleen friet en snacks; je kan er allerlei gerechten in klaar maken én dus ook bakken. Omdat ik een dramatische oven heb was ik erg benieuwd naar deze mogelijkheid en besloot ik iets te bakken met een klein toefje Halloween.


Bakken in de airfryer gaat net even wat anders dan in de oven uiteraard. Je kunt het beste siliconen cupcakevormpjes gebruiken omdat papier mogelijk te warm wordt (deze zijn alleen voor de foto). Ook lukken grote taarten en hoge baksels niet, in mijn variant van Philips is ruimte voor 4 cupcakes. Als je een grote batch wilt bakken moet je dus een aantal keer wisselen of gewoon wel voor de oven gaan. Ik heb voor mij Halloween cakejes niet de baktijd op de verpakking aangehouden, maar de 10 minuten die de airfryer voorschreef, dat bleek prima te zijn. Mijn baksels zijn van onder tot boven even gaar en qua substantie niet te droog.

Niet alle baksels gingen overigens even vlekkeloos; ik probeerde eerder al red velvet cupcakes te maken, maar deze kregen allerlei bobbelige uitstulpingen aan de bovenkant. Dat deed niks af aan de smaak, maar werkte niet echt op een foto. Nou is het exemplaar hier boven ook niet echt patisserie waardig (crème doet het niet goed onder hete fotolampen), maar deze chocoladecupcakes zijn verder mooi rond van vorm aan de bovenkant.


Voor dit ¨recept¨ gebruikte ik een bakmix van de Lidl die deze week nog steeds te koop is in verband met de ¨Amerikaanse Week¨. De mix is echter in taartvariant (maakt geen verschil) ook te koop bij Xenos en in Duitse supermarkten. Als je niet zo van de mixen bent of alles al in huis hebt, dan is dit echter een heel eenvoudig recept om zelf wat extra´s aan je cupcakes toe te voegen.

Benodigdheden voor 6 stuks
– Mix (of ingrediënten) voor chocoladecakejes
– 1 banaan
– wat pure chocolade (schaafsel/hagelslag/drops)
– 200 ml (nog te kloppen) slagroom


Stap 1
Bak de chocoladecakejes zoals je dat gewend bent en laat ze goed afkoelen. Als je ze niet goed laat afkoelen krijg je, zoals ik, ingezakte room.

Stap 2
Hol de cakejes ongeveer 2 centimeter diep uit en laat een rand van 1 centimeter vrij aan de zijkanten (bewaar de kruimels). In deze gaatjes leg je 2 dunne plakjes banaan.


Stap 3
Gooi de rest van de banaan samen met de slagroom en de chocolade in de blender en ¨mix¨ tot de slagroom stijf is. Controleer je blender om de 10 seconden, je kan dit beter te vroeg doen dan te laat. Als je slagroom eenmaal boterig is (en dus vet smaakt) kun je niet meer terug.

Stap 4
Top de cakejes af met het slagroom mengsel en versier met de eerder bewaarde cakekruimels of een andere leuke topping.


Qua smaak doen de baksels uit de airfryer absoluut niet onder aan die uit de oven. Qua vorm gaat het soms niet helemaal goed maar dat verschilt erg per baksel. Voor kleine taartjes of cakejes vind ik het erg handig, snel en schoon. Met grotere batches of baksels vind ik het niet praktisch en zou ik eerder de oven gebruiken als ik een goed werkende had. Bij bijvoorbeeld bladerdeeghapjes met restjes (waar ik er vaak maar 2 of 4 van maak) vind ik het een geweldige oplossing, ondanks dat die van mij wat krap is. Qua snacks was het even oefenen wat hoe lang moest met als nadeel dat je ze echt halverwege moet omdraaien. Qua friet zijn we hier thuis groot fan en al tijden niet meer naar de snackbar geweest. Al met al ben ik erg tevreden over dit apparaat, mega aanrader als je op zoekt bent naar iets wat veelzijdig én makkelijk schoon te maken is. Absoluut een fijn apparaat om in huis te halen dus!

Heb jij een airfryer in huis?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

  • Sonja Van de Sande

    Voor grote baksels gebruik ik ook liever de oven, denk een gewenning.
    Ik heb toch ook al eens een pizza gebakken, dan zet ik een ovenschaal op de kop erin en daarop een bakplaat of ronde bodem van springvorm.

    oktober 30, 2018 at 11:27 am Reply
    • Mira Ennen

      Oh slim idee, mijne is net te klein voor een pizza maar van die kleintjes moet wel lukken!

      oktober 30, 2018 at 7:37 pm Reply
  • Dinja

    Oh wat een uitvinding zo’n apparaat! Mijn moeder heeft er sinds kort een (ik woon tijdelijk bij m’n moeder) dus ik ga wel even zeggen dat ze ook cupcakes kan bakken erin!
    (zullen koekjes ook gaan :p ?)

    oktober 30, 2018 at 7:01 pm Reply
    • Mira Ennen

      Jaa in principe kan alles wat ook in de oven kan:D

      oktober 30, 2018 at 7:36 pm Reply
  • Evelien

    Wow, wat geinig. Ik had dus nooit gedacht dat dat zou kunnen. Ik zit al heel lang te denken aan een air fryer, maar op de één of andere manier komt het er nooit van om er eentje te kopen 😛 Ik vind bakken wel enorm leuk, dus wie weet wat voor goede toevoeging het in de keuken zou zijn!

    oktober 30, 2018 at 9:46 pm Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.