tips voor bloggers

Business | Wat je moet checken vóór je je blogpost publiceert

december 28, 2022

In de serie artikelen met tips voor bloggers dit keer een artikel vol tips rondom het publiceren van je blogpost. Je hebt je blogpost geschreven en wilt ‘m het liefst meteen online knallen met de wereld delen. Begrijpelijk en ik ben helemaal voorstander van met trots je artikelen delen. Er zijn echter wel een aantal dingen handig om even te checken voordat je op ‘publiceren’ drukt. In dit artikel deel ik met je wat ik doe voor ik een blogpost publiceer of inplan.

Spelling

Een inkoppertje maar ook zeker een punt waar ik me zelf lang niet altijd aan hou: check de spelling. Lees je artikel meerdere malen na en, laat ´’m bij voorkeur nog door iemand anders controleren als je weet dat je veel fouten maakt. Soms heb ik mezelf 4x gecontroleerd, maar blijken er nog meerdere fouten in de tekst te zitten, over je eigen fouten lees je nou eenmaal sneller heen.

SEO

Check Yoast/SEO. Indien je WordPress hebt, heb je hopelijk de Yoast plug-in geïnstalleerd. Deze plug-in helpt je de SEO van je pagina te verbeteren en is een absolute must als je vindbaar wilt zijn in Google. Loop alle punten die Yoast je aangeeft even na, tot je een groen vinkje bij SEO te zien krijgt.

Afbeeldingen

Over SEO gesproken; kijk ook of je afbeeldingen SEO-proof zijn door bijvoorbeeld een alt-attribuut aan de afbeelding toe te voegen. In WordPress kan je dit heel makkelijk doen in het mediaveld. In andere platformen zul je even een rondje Google moeten doen voor de betreffende HTML-code.

Voorbeeld

Bekijk een voorbeeld van je blogpost. Ondanks dat ik eigenlijk altijd dezelfde lay-out gebruik, kan er natuurlijk wel eens iets verspringen of verschuiven. Ik kijk daarom altijd even naar het voorbeeld van mijn post, voor ik deze daadwerkelijk publiceer. Zo zie je hoe de post er uit ziet straks op je website en, kun je nog in een andere omgeving even controleren op laatste spelfoutjes.

Affiliate links

Kijk of je affiliate links kunt verwerken in je artikel. Nou wil je je lezers niet dood spammen met dit soort links, maar in veel artikelen is zo´n link best wel op een natuurlijke manier te verwerken. Vermeld uiteraard wel onderaan je artikel dat er affiliate links zijn opgenomen. Voor meer informatie over affiliate marketing en andere manieren om online je inkomsten bij elkaar te sprokkelen; lees mijn artikel over online geld verdienen.

Interne links

Link naar relevante artikelen. Ik deed het hier boven al even in de tekst, linken naar je eigen artikelen, indien relevant, is een aanrader. Ik heb zelf ook een plug-in waarbij relevante artikelen automatisch onder het artikel komen te staan, maar tekstlinkjes worden ook vaak nog aangeklikt.

De ogen van een ander

Lees je artikel met de ogen van een ander, nu zonder op spelling te letten. Kijk of je artikel leesbaar is, en of mensen blijven hangen. Zo haak ik zelf af bij hele lange alinea’s of een hele langdradige schrijfwijze. Uiteraard is dit voor iedereen persoonlijk, maar geen mega lappen tekst is altijd wel een aanrader.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

10 Comments

 • Deb

  Goeie tips! Die van jezelf controleren en dan nog (na veel controle rondjes alsnog) fouten ontdekken is heel herkenbaar en super irritant. Vaak gooi ik zinnen (meerdere keren) om en dan kloppen of lopen ze niet meer. Heel irritant, maar wel iets om op te letten. Ik vind dat jouw alinea’s trouwens keurig onder elkaar staan, uitvullen heet dat volgens mij. Daar zul je vast iets voor hebben in WordPress maar ik heb het nog niet ontdekt, wel uitgebreid naar gezocht trouwens. Mocht je hier nog tips voor hebben.. dan hoor ik het graag 😉

  juli 30, 2018 at 9:40 am Reply
  • Mira Ennen

   Thanks voor je comment:)

   Ik verdeel mijn alinea´s altijd door shift+enter te gebruiken. Misschien dat je dat bedoelt?
   Ik wil graag nog meer ruimte tussen de tekst en de foto´s maar dat lukt me ook nog niet, zo lastig soms WordPress!

   juli 30, 2018 at 9:47 am Reply
 • De Knutseljuf Ede

  Bedankt voor de tips

  juli 30, 2018 at 11:03 pm Reply
  • Mira Ennen

   Graag gedaan:)

   augustus 2, 2018 at 6:39 am Reply
 • Amina

  Goeie tips Mira! Ik doe dit ook allemaal! Vaak ben ik zo enthousiast na het schrijven van het artikel, dat ik ‘m meteen online wil gooien. Dat doe ik ook vaak, maar dan moet ik altijd weer m’n dashboard in om zinnen te verbeteren. Vaker controleren is een goeie dus! xxx

  juli 31, 2018 at 2:47 pm Reply
  • Mira Ennen

   Jaaa herkenbaar! Gedurende de dag zie ik zo vaak nog spelfoutjes, ik mag mijn eigen tips dus iets beter toepassen hihi!

   augustus 2, 2018 at 6:38 am Reply
 • Deb

  Thanks. Ik heb het even geprobeerd, maar dat is toch niet wat ik bedoel. Ik zoek iets om de tekst mee uit te vullen. Jouw zinnen staan kaarsrecht onder elkaar, gebeurt dat automatisch of moet je daar iets voor doen?

  juli 31, 2018 at 5:38 pm Reply
  • Mira Ennen

   Oh ik denk dat ik misschien weet wat je bedoelt. Ik stuur je even op Instagram een screenshot van de instelling die ik denk dat het is:)

   augustus 2, 2018 at 6:34 am Reply
 • Iris

  Super tips. Soms ben ik wat te gehaast. Ik heb idd ook Yoast, maar ik kan mijn SEO niet aanpassen per bericht, alleen bij pagina’s…. Hoe doe jij dit?

  maart 16, 2019 at 2:44 pm Reply
  • Mira Ennen

   Oh wat vreemd, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik heb onder elk blogbericht dat lijstje van Yoast staan. Misschien even deactiveren en daarna opnieuw activeren?

   maart 16, 2019 at 7:16 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.