samenwerkingen

Business | Updated: Waarom en hoe ik aan samenwerkingen doe..

juli 8, 2019
Ondanks dat ik dit artikel al twee keer eerder plaatste (met aanpassingen), ga ik toch voor ronde drie. Ik krijg dagelijks vragen en opmerkingen over het onderwerp samenwerken en het leek me leuk om weer even een update te geven.

Samenwerken

Eigenlijk is er altijd wel wat ophef over bloggers en vloggers die samenwerken, gesponsorde artikelen maken of video’s laten sponsoren en dit niet melden aan hun kijkers/lezers. Soms zakt deze ophef weer even, maar altijd zijn er mensen met meningen over ¨hoe het hoort¨ die vaak nogal verschillen. Sommige bloggers kiezen er bewust voor geen samenwerkingen aan te gaan, sommige bloggers kiezen juist bewust voor veel samenwerkingen. Ik hang tussen die twee in en vertel jullie graag hoe ik tegen samenwerken aan kijk. Mijn manier van hier mee omgaan is niet per sé de beste, of hoe het hoort, het is de manier die ik prettig vind werken en ik iedereen mag het wat mij betreft gewoon lekker op zijn manier doen.

Persbureaus

In het verleden werkte ik het meest samen met persbureaus, vooral toen ik nog dagelijks over beauty schreef. Inmiddels is dit niet meer mijn grootste bron van samenwerkingen, maar krijg ik nog wel regelmatig pakketjes. Deze pakketjes sturen ze soms uit zichzelf op in de hoop dat ik er wat mee doe. Soms mailen ze eerst even om wat dingen af te spreken, dat vind ik zelf eigenlijk het prettigst. Persbureaus zijn vaak ook de mensen die uitnodigingen sturen voor events. Door mijn hart kan ik al ruim een jaar niet meer naar events en dat begin ik wel te merken aan het slinken van de uitnodigingen. Jammer, maar dat trekt wel weer bij als ik weer in staat ben om te gaan.

Producten die ik niet review

Ik krijg best wel wat producten binnen en niet alles vind ik even leuk of relevant om te reviewen. Als ik een product zelf aanvraag, komt er uiteraard altijd een review. Als ik producten als verrassing ontvang en ik besluit ze niet te reviewen, probeer ik ze altijd terug te laten komen op mijn Instagram. Onder een review van een gekregen artikel zie je altijd staan: Het product in deze review heb ik gekregen.

Bedrijven

Regelmatig krijg ik mailtjes van bedrijven die met mij willen samen werken. Ze willen dan bijvoorbeeld een blogpost, een link of een Instagrampost. Ik kijk onder andere of het bedrijf me aanspreekt en of het producten bij me past. Als alles me aan staat, ga ik met het bedrijf in gesprek over mijn voorwaarden en de dingen die zij graag willen. Als een bedrijf betaalt voor een artikel benoem ik dit in het artikel, meestal met de volgende zin: Dit artikel betreft een samenwerking.
Ik vind dit de leukste samenwerkingen als het om kleine, bijzondere bedrijfjes gaat die vanuit een passie een product maken. Ook is dit voor mij een goede inkomstenbron want ja, bloggen is mijn fulltime baan. Ik laat me niet (meer) verleiden door hoge bedragen en kijk of het artikel in mijn straatje past. Ik zit inmiddels in de luxepositie dat ik dagelijks aanbiedingen krijg en dus echt kan kiezen wat ik wel en niet vind passen.

Affiliate links

Een grote inkomstenbron op mijn blog zijn affiliate links. Dit zijn linkjes naar webshops die geplaatst worden achter relevante woorden en producten. Als jij via zo´n link wat koopt, krijg ik een kleine commissie, jij betaalt niet meer dan anders. Een fijne manier om wat extra´s te verdienen aan linkjes die ik in veel gevallen toch al zou plaatsen.

Ben ik dan wel eerlijk?

De vraag blijft natuurlijk, als je een product krijgt, of betaald krijg voor de review, is je mening dan wel eerlijk? Wanneer ik een product niet fijn vind, probeer ik het niet af te zeiken, maar ben ik wel eerlijk. Als ik een product krijg en ik vind het zo vreselijk dat ik het artikel niet meer positief kan draaien, neem ik contact op om om advies te vragen, gelukkig komt dit haast nooit voor.
Als een bedrijf mij betaalt voor het artikel en ik vind het product vreselijk, mail ik, sowieso weten ze van te voren al dat ik eerlijk mijn mening ga geven. Ik zou het artikel ook niet offline laten in zo’n geval, maar ik vind het wel netjes om te overleggen.

Weinig negatieve reviews

Als je hier vaker komt, valt het misschien op dat je weinig, echt negatieve reviews ziet op mijn blog. Dit komt omdat ik mijn artikelen graag positief hou. Natuurlijk ga ik niet zeggen dat een product fijn is, als ik dat niet vind. Ik probeer het artikel zo te schrijven dat het een beetje gezellig is en ben me bewust van het feit dat ieder product voor ieder mens anders werkt. Een beetje nuanceren doe ik dus zeker, liegen over de kwaliteit van een product zou ik absoluut niet doen.

Samenwerkingen die ik niet (meer) doe

Dingen als foto’s op hout en telefoonhoesjes zul je op mijn blog niet snel tegenkomen. Ik vind het niet passend bij mijn content en ook niet echt leuk om over te schrijven. In het verleden heb ik mij nog wel eens laten verleiden tot een samenwerking waarbij ik niet mocht vermelden dat het een samenwerking was. Inmiddels durf ik beter voor mezelf op te komen en duidelijke voorwaarden te stellen voor een samenwerking. Ik ben niet meer bang om een samenwerking te ¨verliezen¨, als het niet op mijn voorwaarden gaat, dan zoeken ze maar iemand anders. Er zijn gelukkig genoeg opdrachten en ik voel me prettiger bij een samenwerking waar ik 100% achter sta en geen 99%. Ook ben ik flink geminderd met barter deals. Heel leuk al die gratis shampoo, maar ik kan er de hypotheek en de boodschappen niet mee betalen en 10 flessen shampoo per maand, maakt niemand op. Ook voel ik me niet prettig bij het promoten van vlees, alcohol of dieetproducten. Zeg nooit nooit, waar snel zul je die drie onderwerpen hier niet tegenkomen.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

8 Comments

 • Anna

  Interessant om te lezen! Ik deel je mening wel wat betreft producten waar je niet over schrijft/die je liever niet ontvangt. Ik vind het totaal niet erg als bloggers aan samenwerkingen doen, het is toch alleen maar mooi dat dat tegenwoordig kan? 😀

  juli 8, 2019 at 8:59 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa precies! Snap de kritiek op sommige samenwerkingen echt wel alleen denk dat de meeste van ons echt wel de intentie hebben het leuk te verwerken 😀

   juli 8, 2019 at 9:38 am Reply
 • Simone

  Fijn artikel! Herkenbaar, die telefoonhoesjes en foto’s op hout haha. Daar zeg ik ook echt geen ‘ja’ meer tegen!

  juli 8, 2019 at 9:21 am Reply
 • Haydée

  Leuk om lezen dat affiliate links een belangrijke bron van inkomsten voor je zijn! Ik vraag me steeds af of er mensen zijn bij wie dit werkelijk veel opbrengt. Ja dus! 🙂

  juli 8, 2019 at 11:17 am Reply
 • Joyce - SomedayTodayNL

  Interessant! Ik vind het vooral van belang dat producten inderdaad bij de blog passen en dat de persoon hier transparant in is. Zolang dit gebeurd vind ik het geen probleem dat een site meer samenwerkingen heeft.

  juli 8, 2019 at 8:06 pm Reply
 • Sonja Van de Sande

  Ik ben zelfs gestopt bij 1 PR bureau die voor mijn gevoel echt onderscheid maakte tussen wie wel en wie niet. Vriendjespolitiek, niet aan mijn adres.
  Ik ben nog steeds een blogger die niks vraagt en soms besef ik ook dat ik die telefoonhoesjes en canvasjes ook niet nodig heb. Het laatste product viel ook nog eens van de muur, dus die wil ik dus nooit meer ?

  juli 9, 2019 at 6:54 pm Reply
 • Sherana | Reisenergie

  Hi Mira, interessant artikel. Ik ben nu 7 maanden bezig met mijn blog en sinds kort word ik af en toe ook benaderd voor samenwerkingen. Super leuk maar als het niet bij mijn blog past en niet relevant is voor mijn lezers, zie ik er van af.

  juli 9, 2019 at 7:44 pm Reply
 • Tessa

  interessant artikel om te lezen. Dit is een deel van de blog wereld waar ik vrijwel geen ervaring mee heb

  augustus 9, 2019 at 7:22 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.