instagram schoonmaak

Business | Waarom en hoe een Instagram schoonmaak je account ten goede komt

december 17, 2021

Zo’n nieuw jaar voor de deur nodigt (bij mij in elk geval) toch uit tot opruimen en schoonmaken. Een grote Instagram schoonmaak zo rond het nieuwe jaar vind ik ook altijd fijn. In dit artikel leg ik je uit hoe je zo’n Instagram schoonmaak kunt houden én waarom het heel erg goed is voor je account.

Zo hou je die Instagram schoonmaak!

Content verwijderen

Ik ben niet per se voorstander van content verwijderen maar het kan bij een Instagram schoonmaak nooit kwaad om even door je oude posts te scrollen. Misschien heb je wel dingen geplaatst waar je je nu niet meer comfortabel bij voelt of die echt totaal niet passen bij wat je nu uit wilt stralen? Wees hierin niet te kritisch, iedereen verandert en het is heel normaal om te gniffelen als je je “coole” selfie van 4 jaar geleden terugziet. Verwijder alleen dingen die écht niet meer kunnen en kijk hierbij ook naar je strategie.

Huh, strategie?

Jazeker, een strategie. Een strategie is extreem belangrijk als je écht iets wilt bereiken op Instagram. Als je iets verkoopt (een dienst, product of “jezelf”) is het niet zomaar een hobby maar is het belangrijk dat het gros van wat je uitstraalt op Instagram past bij wat je wilt uitstralen. Over strategieën kan ik nog hele boeken schrijven. Ik vind ze zo leuk om met mijn klanten te bepalen. Wil jij ook samen met mij je strategie gaan bepalen, een flinke professionaliseringsslag maken en lekker gaan verdienen? Stuur dan gerust vrijblijvend een mailtje naar info@miraennen.nl voor de opties. Dit was de commercial, door met de tips.

Volgers verwijderen
Neppe volgers

Of je nou volgers gekocht hebt of ze netjes op de normale manier verzameld hebt; er zullen altijd accounts tussen zitten die er niet horen. Dan heb ik het (nog) niet over niet relevante volgers maar echt over de neppers. Tijdens ronde één van het schoonmaken verwijder je iedereen die geen profielfoto heeft of waarvan direct ziet dat diegene niks op jouw account te zoeken heeft. Ik kan hierin wel voorbeelden gaan noemen maar het is echt per account verschillend. De ene account trekt wonderbaarlijk veel Amerikaanse mannen van middelbare leeftijd aan terwijl de andere account weer een magneet lijkt voor Braziliaanse jongens van 14 zonder shirt. Nu is er met niemand iets mis, niet iedereen hoort alleen thuis op jouw account. Er zijn bepaalde groepen volgers die doorgaans “nep” zijn maar ik wil hier niet gaan profileren. Ik denk dat iedereen zelf heel goed weet wie door een bot gekomen is en wie zelf is gaan volgen.

Niet relevante volgers

Nu de mensen zonder actief account of die overduidelijk jouw taal niet spreken weg zijn, is het tijd om wat verder in je volgers te duiken en dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Ik ken ondernemers die iedereen verwijderen die geen potentiële klant is, zelfs hun oma, maar dat vind ik wat rigoureus. Je oma is wellicht geen klant maar vertelt misschien wel in de supermarkt aan Herman uit de Kerstraat wat jij doet en je weet nooit wat daar uit voortkomt. Als je door je volgerslijst scrollt, zitten daar ongetwijfeld mensen tussen waarvan jij (na de mensen zonder profielfoto of de overduidelijke neppers) zeker weet dat ze niet gaan liken, reageren of überhaupt kijken naar jouw content. Deze mensen mogen ook weg want je hebt er niks aan. Is Instagram een hobby? Dan zou ik je tijd lekker aan iets anders besteden. Als je dit artikel hebt aangeklikt, heb je echter waarschijnlijk een Instagram waarmee je meer wilt dan alleen hobby-en.

Let op!

Volgers verwijderen is supergoed voor je account maar wees er niet te enthousiast mee. Instagram is heel alert op het gebruik van mogelijke bots en kan aanslaan als jij ineens heel veel volgers gaat verwijderen in een hele korte tijd. Je kunt dan tijdelijk geblokkeerd worden of erger; je account volledig verliezen. Als je op een normale manier door je volgers gaat, kom je niet snel aan “gevaarlijke” aantallen maar you never know. Hou ongeveer een max van 100 accounts per dag een en jas die er ook niet in een uurtje doorheen. Nogmaals; het gaat Instagram om onnatuurlijke activiteiten die het vermoeden van een robot oproepen. Als je gewoon op een normale manier je volgers bekijkt en eventueel verwijdert,  is er niks aan de hand en hoef je geen aantallen bij te houden. Heb je te veel mensen verwijdert en wil je (ik hoop het niet) mij ook nog verwijderen? Dan zal je zien dat dat niet meer kan en dat het volgbalkje niet blauw wordt. Als dat gebeurt weet je dat het tijd is om te stoppen en om later verder te gaan met je schoonmaak.

Minder mensen volgen

Allereerst; volg niemand terug omdat ‘ie jou volgt, daar heeft diegene namelijk niks aan. Ik snap dat dit een vorm van support is maar als je elkaar niet oprecht leuk vindt, is het juist het tegenovergestelde van support. Volg de mensen die je leuk vindt en waarvan je de content kunt waarderen. Een follow voor follow (ik krijg de verzoeken dagelijks maar sorry, ik ga er niet op in) is totaal nutteloos want als je elkaar niet boeiend vindt, gaat er ook niks gebeuren. Dat gezegd hebbende, is het tijd om door de lijst met mensen die je volgt te gaan. Zitten er accounts tussen die al jaren niks meer gepost hebben? Die mogen in de meeste gevallen direct weg want waarschijnlijk zijn ze niet meer actief. Zijn er mensen bij die je bent gaan volgen uit beleefdheid en nu niet meer zo leuk vindt? Die mogen ook weg. Je zult hierdoor zelf waarschijnlijk ook wat volgers verliezen maar dat is niet erg. Je wilt namelijk alleen nog maar volgers die oprecht interesse hebben in wat jij doet: kwaliteit boven kwantiteit. Volg je iemand die je door bepaalde redenen niet wilt of kunt ontvolgen maar vind je diegene niet interessant? Demp die persoon dan; je ziet dan niet meer voorbij komen wat diegene post. Je volgt het account echter nog wel en de persoon krijgt geen melding.

Waarom is zo’n schoonmaak nuttig?

Het algoritme

Instagram werkt met een algoritme. Dit is een technisch programma dat inschat wat elke gebruiker interessant vindt. Als tante Corry bijvoorbeeld drie keer langs je post scrollt zonder daarop te reageren of op een andere manier interesse te tonen, denkt het algoritme dat tante Corry jou en met jou vergelijkbare content niet meer interessant vindt. Het gevolg hiervan is dat je nieuwe posts, niet meer bij tante Corry in haar tijdlijn voorbij komen. Gelukkig werkt het ook andersom: als tante Corry altijd enthousiast reageert op jouw posts; ziet ze voortaan het gros van jou content en content die daarmee vergelijkbaar is.

Het is dus nuttig om vooral volgers te hebben die ook daadwerkelijk interesse hebben in wat jij doet. Als je dit artikel leest dan ga ik er vanuit dat je iets wilt met je Instagram. Bijvoorbeeld groeien, iets verkopen of iets met zo veel mogelijk mensen delen. Als veel mensen enthousiast zijn over je content, komt het ook weer bij veel nieuwe mensen terecht en zo krijg je, door het algoritme, een positief sneeuwbal effect. Of je nou zelf een product verkoopt, kleding aanprijst of mensen wilt inspireren, het draait altijd om de juiste mensen bereiken.

En met de oude tijdlijn?

Er is een maarrrrrr.. Instagram heeft vorige week aangekondigd dat ze vanaf het nieuwe jaar de optie gaan lanceren om het algoritme (deels) uit te zetten en je feed weer op chronologische volgorde te krijgen. Dit was “vroeger” ook het geval en toen zag je alles wat iedereen die je volgde gepost had. Het algoritme is, als deze optie terugkomt, wat minder belangrijk maar de relevantie van je volgers is nog steeds essentieel. Je wilt nog steeds groeien, verkopen en delen. Je wilt dat je volgers reageren, hun vrienden vertellen over jouw product en gezellig liken en opslaan, toch? Volgers die oprechte interesse hebben en enthousiast zijn over wat je doet, daar heb je wat aan. Aan 1400 robots zonder profielfoto niet.

Maar Mira, er gebeurt niks na die Instagram schoonmaak!

Ik geef regelmatig tips en krijg dan na een dag berichtjes dat het niet werkt. Eigenlijk werkt alles op Instagram pas na een tijdje. Als je in januari 300 volgers verwijdert, gaat je bereik niet ineens 10x zo groot zijn. Dit soort dingen hebben tijd, consequentie en kwaliteit nodig. Ga dus regelmatig je lijsten langs. Hou je strategie altijd in je achterhoofd en doe vooral wat jij leuk vindt. Doen wat je leuk vindt is in mijn ogen nog steeds het belangrijkste, ook als je Instagram zakelijk inzet. Denk ook goed na over de reden waarom je die Instagram schoonmaak wilt. Ik vind het persoonlijk heel fijn om alleen maar leuke mensen te volgen (wordt aan gewerkt). Ik vind het ook heel fijn als ik alleen maar volgers heb die mij leuk vinden. Liever 1000 volgers die altijd blij en enthousiast doen dan 10.000 waarvan de helft gapend voorbij mijn content scrollt.

Wil je meer Instatips? Volg mij op Instagram!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Instagram engagement verhogen: zo doe je dat!

    […] Instagram draait het tegenwoordig (voor het algoritme en samenwerkingen) vooral om engagement. Vroeger haalde […]

    maart 24, 2022 at 6:00 pm Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.