Een goede blogpost schrijven gaat bij de één vanzelf en bij de ander niet. In dit artikel geef ik je een aantal tips die je kunnen helpen bij het schrijven van jouw artikelen.
Zorg voor overzicht
Deel je artikelen op in alinea’s met een titel die ook echt weergeeft waar de betreffende alinea over gaat. Zo kunnen mensen prettiger lezen en informatie waar ze misschien specifiek naar op zoek zijn snel lezen. In dit artikel staat bijvoorbeeld een korte versie van de tip als titel boven de alinea, zo kun je makkelijk zien welke tips interessant voor jou zijn en die verder lezen. Tips die je bijvoorbeeld al kent of die je niet aanspreken, kun je dan overslaan.
Zorg dat alle vragen beantwoord zijn
Een tekst kan soms vragen oproepen, bijvoorbeeld als je tips geeft of als je een review schrijft. Natuurlijk kun je niet voor al je lezers denken maar probeer wel zo veel mogelijk vragen al in je tekst te beantwoorden. Als jij bijvoorbeeld schrijft dat creme X zo geweldig is omdat er heel veel ingredient Y in zit, is het ook handig om te beschrijven wat ingredient Y dan doet.
Check je spelling écht goed!
Ondanks dat ik mijn artikelen vaak twee keer nalees, sluipt er regelmatig nog een foutje in. Als je veel spelfouten maakt kan het helpen om je tekst achterstevoren te lezen en je te concentreren op de specifieke woorden. Ik ben zelf iemand die meer snelheidsfouten maakt en daardoor verkeerde woorden typt, achteruit lezen werkt voor mij dus niet. Ik lees zelf altijd mijn artikel hardop om zo te kijken of zinnen lekker lopen en zo veel mogelijk snelheids- en typefouten te kunnen verbeteren.
Maak er geen boek van
Een kort artikel kan te saai zijn maar niemand heeft zin en tijd om een half boek te lezen. Lees je artikel kritisch na en bedenk of je zelf zou afhaken door de lengte, dit is ook afhankelijk van het onderwerp. Als je echt een enorm artikel hebt geschreven, kun je deze wellicht opdelen in twee aparte artikelen. Kijk ook eens naar de relevantie van alle informatie in je tekst. Bij hele lange artikelen merk ik vaak dat mensen dingen dubbel noemen of dat er erg veel irrelevante informatie in staat. Door dit goed na te gaan bij jezelf maak je een interessanter artikel omdat de lengte behapbaar is en omdat mensen geen onnodige tekst hoeven te lezen.
Zorg voor een goede titel
Een goede blogpost schrijven, begint met een titel. Verzin een titel die lezers aantrekt maar die ook overeenkomt met de waarheid. Je mag je lezers best een beetje lokken maar clickbait is voor de meeste mensen een enorme afknapper. Weet je niet wat een clickbait titel is? Stel je ziet een artikel met de titel “Dit dramatische nieuws veranderde mijn leven” dan wordt je wellicht nieuwsgierig. Als dan in het artikel blijkt dat dat dramatische nieuws was dat Gerda een week langer zwanger was dan ze in eerste instantie dacht, is de titel in mijn ogen wat overdreven. In blogland vallen de clickbait titels gelukkig nog mee maar wie zich regelmatig op Youtube bevindt, weet vast precies wat ik bedoel.
Maak je eerste alinea interessant
Zorg dat je in je eerste alinea niet alleen meteen duidelijk maakt wat de lezer in het artikel kan verwachten, maar ook dat de lezer blijft hangen. Schrijf in deze alinea interessante informatie zodat de lezer graag verder wilt lezen. Wederom, baseer je op de waarheid en lok je lezers niet met dingen die je niet waar kunt maken.
Zorg voor een goede opbouw en overzicht
Bij een lijstjes achtig artikel zoals deze, is de opbouw wat minder belangrijk. Als je echter bijvoorbeeld een beauty review schrijft, is overzicht van belang. Ga niet van de hak op de tak en all over the place maar behandel het product op een logische en overzichtelijke manier. Hou als leidraad aan dat je op chronologische (wat zie je eerst, hoe gebruik je het, etc.) volgorde werkt bij het behandelen van een onderwerp, dat helpt vaak.
Ga voor één onderwerp
Kies één hoofdonderwerp of idee voor je artikel om het zo boeiend mogelijk te houden. Als het duidelijk is waar je artikel over gaat, trek je lezers die echt geïnteresseerd zijn en haken mensen niet af omdat ze overspoeld worden door allerlei informatie die niet echt bij elkaar hoort. Als je tijdens het schrijven merkt dat je het lastig vindt om bij dat ene onderwerp te blijven; maak er gewoon twee artikelen van.
Tot slot
Een goede blogpost schrijven vergt vooral oefening. Door veel te schrijven leer je je eigen schrijfstijl kennen en ontdek je wat wel en niet werkt. Oefen veel en lees je oude artikelen eens na; wat vind je daar nu goed aan en wat zou je graag anders willen doen. Ook door veel andere blogs te lezen ontdek je wat je fijn vindt in een blogpost. Er zijn weinig mensen die vanaf dag één meteen perfecte posts schrijven dus klim in de pen; oefening baart kunst. Wil je dat ik je blogposts eens nakijk en uitgebreide tips geef? Dan is het Adviesgesprek wellicht wat voor jou. Klinkt dat tof? Mail gerust naar info@miraennen.nl om de mogelijkheden te bespreken.
Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan mijn Boost je Blog cursus!
4 Comments
Wat een goed artikel bedankt voor de tips:).
februari 24, 2020 at 9:05 amHandige tips. Met deze tips is elke (beginnende) blogger wat mee!
februari 24, 2020 at 7:17 pmIk moet mezelf echt dwingen om goed op die spelling te letten en een artikel nogmaals te lezen. Maar het is wel nuttig! Vaker doen dus.
februari 24, 2020 at 9:03 pm[…] naast goede teksten en leuke onderwerpen voor goede titels en mooie foto´s. Potentiële lezers moeten verleid worden tot klikken (zonder clickbait te […]
april 19, 2022 at 9:31 am