bloggen als baan

Business | Van je blog je bedrijf maken: zo doe je dat!

december 14, 2021

Heb je een blog waar je plezier in hebt en wil je daar graag je bedrijf van maken en een fulltime salaris verdienen? In dit artikel deel ik een aantal praktische tips die die stap naar bloggen als baan voor jou mogelijk maken.

Durf te investeren

Even heel hard en zwart-wit gezegd; als je niks wilt investeren, ga je ook niks verdienen. Natuurlijk hoef je niet per definitie duizenden euro’s te investeren om je blog een succes te laten worden . Als je een paar tientjes voor een fatsoenlijke hosting echter al te veel vindt; heb je niet de juiste instelling om ondernemer te worden. Een professionele uitstraling is van groot belang als jij een fulltime salaris wilt verdienen met je blog. Een slecht zelf geknutseld logo in paint en een amateuristische website passen daar niet bij. Dat klinkt hard maar is wel de realiteit en heeft niks te maken met geld maar alles met mindset. Het gaat om hoe je erin staat. Als je meteen bij alles roept dat je dat geld niet hebt of niet wilt investeren in je eigen toekomst, denk je niet op de juiste manier.

Ik heb mijn blog opgebouwd naast mijn studie en had absoluut niet veel geld om te investeren maar heb dat nooit als een obstakel gezien. Als ik een nieuw logo wilde laten maken of iets nodig had; dan werkte en spaarde ik daarvoor. Of het nou een paar weken duurt of een paar jaar voordat je gespaard hebt maakt niet uit. Deze instelling is absoluut nummer één als je iets wilt bereiken als online ondernemer. Denk ik mogelijkheden, niet in obstakels.

“Ik heb geen tijd” is geen excuus

Als je van je blog je baan wilt maken, kost dat tijd, heel veel tijd. Iedereen heeft 7 dagen in een week en heeft daarin bepaalde verplichtingen maar ook veel vrije uren die zelf in te vullen zijn. Als je drie avonden per week met vrienden af wilt spreken in plaats van aan je blog, en dus je toekomst, te werken, is dat een keus. Een bedrijf opbouwen komt niet vanzelf en kost nou eenmaal tijd. Die tijd zul je vrij moeten maken en hierin zul je keuzes moeten maken. Ook hier gaat het om de juiste instelling; ik schreef 7 artikelen per week naast een studie, stage en bijbaan. Nu wil ik hiermee niet zeggen dat ik alles perfect deed en doe maar laten zien dat in mogelijkheden denken prioriteiten stellen ervoor zorgt dat je al 10 stappen voor bent op de mensen die dat niet doen.

Behandel je blog als een bedrijf

Neem je blog bloedserieus en behandel het al als een bedrijf, voordat het een bedrijf is. Vermijdt termen als “bedrijfje” en “blogje” en maak jezelf niet (onbewust) kleiner. Natuurlijk zegt een woord niks over hoe goed jouw blog of bedrijf is maar onbewust draagt dit wel bij aan het feit dat je jezelf klein houdt. Ga dus serieus om met je blog, met je artikelen, met je lezers en met je tijd. Kap met al die barter deals en vraag gewoon geld voor de tijd die jij investeert in het schrijven van een blog en de zeer waardevolle link die een merk op jouw website krijgt. Schrijf jezelf in bij de KVK, duik in die belastingaangifte en koop iets zakelijk, al is het maar een pen. Door je blog serieus te nemen; wordt het serieus.

SEO is key

Als je wilt bloggen als baan, is het heel belangrijk dat je veel bezoekers hebt. Even heel simpel gezegd: zonder bezoekers is je website niks waard en zullen bedrijven niet betalen voor een linkje of artikel op jouw website. De belangrijkste tool om bezoekers binnen te halen is Google en het leuke is; daar heb je zelf heel veel invloed op. Zorg dat de vindbaarheid (doormiddel van bijvoorbeeld de Yoast-plugin) van al je artikelen optimaal is. Verdiep je in waar mensen op zoeken op Google en laat die bezoekers maar komen. Over SEO kan ik hele boeken schrijven maar in dit artikel wil ik het even kort houden. Als je in de zoekbalk van mijn website (rechts onder) “SEO” intypt, vind je echter een hele berg artikelen waarin ik hier meer over vertel.

Vergeet niet wat je leuk vindt

Geld verdienen is essentieel als je je huis en boodschappen wilt betalen. Echter is online ondernemen (en bloggen) geen 9 tot 5 baan en ga je veel tijd besteden aan je blog. Het is daarom belangrijk dat je het leuk vindt om te schrijven en de andere dingen te doen die bij een blog als baan komen kijken. Zo zul je belastingaangifte moeten doen, content moeten bedenken, de marketing moeten doen, onderhandelen met opdrachtgevers en nog veel meer. Natuurlijk vind ik ook niet altijd alles even leuk maar als het gros van de werkzaamheden je niet aanspreekt, is dit wellicht niet de baan voor jou en is je blog gewoon een fijne hobby. Bloggen als baan is veel meer dan alleen maar een beetje typen en er komt veel bij kijken. Ik vind dat persoonlijk juist ontzettend leuk, maar het moet wel bij je passen.

Hoe zit dat dan met mijn toeslagen en/of uitkering?

Daar kan ik niks over zeggen. Je toeslagen en uitkering zijn afhankelijk van veel factoren. Ik ben daarin geen expert en ik weet jouw situatie niet. Je mag wat bijverdienen maar als je de precieze cijfers wilt weten, kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je advies geven op basis van je exacte situatie. Je baan opzeggen en voor online ondernemen gaan, is een risico, maar als je verandering in je situatie wilt, zul je eerst zelf iets moeten veranderen. Wat als je straks zo lekker verdient dat je die toeslagen of uitkering helemaal niet meer nodig hebt? Dan was het dat risico waard. Natuurlijk hoef je niet je vaste baan op te zeggen voordat je je eerste artikel online hebt. Ik zou altijd kijken wat je naast je baan kunt opbouwen. Afhankelijk van je situatie kun je op een later moment de stap maken naar fulltime ondernemen.

Hoe ging dat bij mij?

Hoe ik dit heb gedaan? Ik kreeg een paar maanden voor mijn afstuderen een hartinfarct en kwam noodgedwongen thuis te zitten zonder baan en uitkering. Voor mij was de stap dus heel makkelijk want ik had eigenlijk geen keuze. Ik besef dat ik makkelijk praten heb omdat ik hierin nooit risico’s heb hoeven nemen en met Steven woonde die genoeg verdiende voor ons beide. Toch raad ik je een hartinfarct niet aan (haha) en denk ik dat er in elke situatie een passende manier mogelijk is om iets op te bouwen.

Wil jij meer leren over bloggen en ook bloggen als baan? Check dan mijn Boost je Blog training!

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.