beginnen met bloggen

Business | Ik wil bloggen. Waar moet ik beginnen?

december 30, 2022

Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze graag willen bloggen, maar niet weten hoe ze moeten beginnen. Zonde, want het hebben van een eigen blog is zo leuk. In dit artikel geef ik je graag wat praktische tips mee over beginnen met bloggen. Wil je er helemaal voor gaan en je blog een knallende start of een flinke boost geven? Neem dan een kijkje bij mijn Boost je Blog cursus.

Bedenk waarom je wilt bloggen

Dit klinkt misschien gek maar de reden van je start is absoluut van invloed op je blogstrategie. Reden om te beginnen met bloggen zijn er genoeg. Bijvoorbeeld het delen van kennis, een uitlaatklep, een nieuwe hobby, bekend worden, gratis producten krijgen of geld verdienen.

Bepaal je blogstrategie

Over strategieën kan ik wel hele boeken schrijven maar ik het zal het hier zo kort mogelijk houden. In de kern maak ik eigenlijk onderscheidt tussen twee manieren van bloggen: voor de lol en om geld te verdienen/spullen te krijgen. Nou vind ik die laatste geen goede reden om te beginnen omdat ik van mening ben dat je het dan niet gaat volhouden. Als je voor de lol gaat bloggen dan is je strategie simpel: doe wat je leuk vind en vooral op de momenten dat jij daar zin in hebt. Als je ¨professioneel¨ wilt gaan bloggen dan zul je het serieuzer moeten aanpakken. Schrijf consistent, zorg voor een goede kwaliteit en investeer tijd in het promoten van je blog. Door van te voren te bedenken wat je wilt gaan doen, wanneer en hoe je dat wilt gaan doen, krijg je een beter beeld over je blog en wat het allemaal gaat inhouden.

Bepaal of je strategie haalbaar is

Dit geldt vooral als je wilt gaan bloggen met het doel om er je werk van te maken. Als je graag 7 artikelen per week wilt schrijven maar ook studeert en werkt dan zul je waarschijnlijk al je vrije uurtjes aan je blog moeten gaan besteden. Ik heb dit jaren/nachten gedaan en kan het je absoluut niet aanraden. Wees eerder realistisch en schrijf minder artikelen per week, pas je strategie aan als ‘ie niet haalbaar is. Wees wel zo realistisch dat iets bereiken nou eenmaal tijd en inzet kost, maar bezorg jezelf geen burn-out.

Kies waar je wilt bloggen

De meest voorkomende platformen zijn Blogger en WordPress, ik zou je absoluut WordPress aanbevelen. Ik heb jaren lang Blogger gehad maar vond de overstap naar WordPress een verademing; zoveel meer mogelijkheden.

Bedenk een naam en koop een domein

Mijn mening is dat je het beste vanaf dag 1 op een eigen domein kunt beginnen omdat dit mooier staat. Qua naam zou ik iets kiezen wat makkelijk te onthouden is, lekker bekt én weergeeft waar je blog over gaat. Zo koos ik voor Mira Tells omdat Mira Ennen echt niet lekker in de mond ligt, ik nog niet precies wist over welke onderwerpen ik wilde schrijven én omdat ik de optie om in een andere taal te gaan schrijven open wilde houden. Om eerlijk te zijn ben ik niet heel blij met mijn naam, maar het enige wat ik verder echt leuk vind is Mira Ennen maar dat is zo onuitspreekbaar en wordt altijd verkeerd verstaan.

Begin gewoon

Als je je naam en je domein eenmaal hebt, zou ik gewoon lekker beginnen met bloggen. Ga lekker wat artikelen schrijven (publiceer ze nog niet) en vind je eigen stijl. Door te schrijven merk je wat je wel en niet leuk vind, en ontwikkel je een blogidentiteit. Zo merk je bij mij (hopelijk) dat ik wat humor in mijn teksten verwerk, en redelijk kort en krachtig schrijf. Een schrijfstijl is persoonlijk en ook iedereen vindt andere stijlen leuk om te lezen. Doe dus vooral wat bij jou past!

Lees andere blogs

Door andere blogs te lezen en te bekijken, leer je wat je wel en niet aanspreekt. Je leert dingen over schrijven, foto´s lay-outs en onderwerpen. Nu moet je natuurlijk niet gaan kopiëren, maar door veel andere blogs te lezen is het eenvoudiger om je eigen stijl te ontwikkelen.

Social Media

Bedenk of je je blog wilt gaan promoten op social media, en of je dat dan op je privé account wilt doen, of op een aparte account. Zo gebruik ik mijn Instagram gewoon voor mijn blog, maar heb ik op Facebook een aparte pagina aangemaakt om mijn artikelen te delen.

Trek je niks aan van anderen

Trek je niks aan van meningen van anderen. Niet jouw probleem, jij gaat gewoon iets doen wat je leuk vind en als iemand het niet interessant vindt, bezoeken ze je blog toch gewoon niet. Bloggen en iets opbouwen doe je voor jezelf, als mensen daar stomme dingen van vinden, zegt dat niks over jou.

Tot slot

Als je al deze stappen doorlopen hebt, en wat artikelen klaar hebt, zou ik ze publiceren en beginnen met bloggen en promoten. Eventueel kun je mensen die je vertrouwt om feedback vragen, vraag of ze kritisch willen kijken. Negatieve feedback is natuurlijk niet leuk maar je kunt er wel door groeien, ik vraag dan ook altijd aan mensen om ook verbeterpunten te noemen. Nog meer leren? Check Boost je Blog!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

14 Comments

 • Lodi

  Handige tips, ik blog nu een jaar of acht en heb het echt al doende geleerd. Nog steeds leer ik heel veel bij, vooral ook door het lezen van andere blogs.

  augustus 10, 2018 at 10:04 am Reply
 • Karlien - Polished Cats

  oh ik ben er in de tijd gewoon stilaan in gegroeid.
  Ik had een stage op een pr bureau en toen kwam ik veel in contact met bloggers en zo is mijn interesse gegroeid

  augustus 10, 2018 at 10:05 am Reply
 • Lifetrigger

  Vooral de laatste heb ik hier al veel mogen horen , weet je dat bijna geen vrienden of familie zich op mijn blog hebben geabonneerd . Ze vinden het idd verkeerd dingen die mij aanspreken te plubliceren . Trek mij daar niets van aan , drie jaar bestaat mijn blog en ik die het met veel plezier . Alleen van de instellingen ( wordpress) moet ik nog veel leren )
  Interessant artikel ! ?

  augustus 10, 2018 at 10:46 am Reply
 • Anja

  Gewoon beginnen eraan inderdaad, dan zie je vanzelf wel of het je bevalt en welke kant je ermee op wil. Zelf ben ik al meer dan 10 jaar aan het bloggen, op verschillende soorten blogs met heel diverse onderwerpen. De meeste zijn alweer stopgezet… helaas 🙂

  augustus 10, 2018 at 11:05 am Reply
 • Nadia

  Gewoon beginnen! Na steeds te twijfelen heb ik dat vorig jaar ook gedaan en nog nooit spijt van gehad! Heerlijk om van me af te schrijven en soms leuke opdrachten te mogen doen 🙂

  augustus 11, 2018 at 5:31 am Reply
 • Nicole Orriëns

  Ik ben er 15 jaar mee begonnen en nooit meer mee opgehouden. Bloggen is fijn!

  augustus 11, 2018 at 7:11 am Reply
 • Sofie Vanden broeck

  Leuke tips, Mira! Duidelijk goed bezig jij, jouw blog ziet er keileuk uit 🙂

  augustus 11, 2018 at 10:18 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel:)

   augustus 12, 2018 at 7:10 pm Reply
 • Amanda

  Ik blog al jaren met heel veel plezier. Zolang je iets leuk vindt, gaat het eigenlijk vanzelf. Je moet het wel doen om de juiste redenen, want de reden ‘gratis spullen ontvangen’ is garantie voor falen. In al de jaren dat ik blog heb ik veel starters en stoppers gezien, want het ging ze niet snel genoeg. Doe het omdat het een passie van je is, je graag schrijft en ervaringen deelt, je jouw creativiteit kwijt wilt en ga zo maar door. Dan komt de rest vanzelf 🙂

  augustus 11, 2018 at 10:40 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa dat snelle stoppen herken ik wel! Ik zie zo veel mensen na een paar weken/maanden stoppen omdat ze verwachten dat het dan al wel heel goed loopt. Echter is dat eerder uitzondering dan regel wat mij betreft!

   augustus 12, 2018 at 7:10 pm Reply
 • Mieke | mieksmind

  Je moet voor jezelf gewoon een goed beeld voor je hebben waarom je wilt bloggen denk ik. Voor de goede dingen en niet perse for the free stuff

  augustus 11, 2018 at 11:09 am Reply
 • Dhini

  Handig tips! Ik blog nog steeds en hopelijk blijft doorgaan

  augustus 13, 2018 at 1:06 pm Reply
 • Liset - Beautydagboek

  Inmiddels blog ik al heel wat jaartjes en heb al doende veel geleerd. Ik ben nog steeds heel blij met mijn eigen webstekje!

  augustus 20, 2018 at 9:46 pm Reply
 • Jessica J.

  Ik blog nu al een aantal jaar en eerlijk? Ik blijf me toch aantrekken wat mensen, en dan vooral vrienden, erover denken. Stom, want m’n (hobby)blog is m’n baby en ik doe het supergraag, maar het blijft toch in m’n achterhoofd rondspoken.
  En inderdaad, je haalt de mensen die bloggen voor de gratis spullen er zo tussenuit. Ofwel haken ze na een paar maanden af, ofwel nemen ze alles aan wat los en vast zit. Staat niet bijzonder professioneel, vind ik. Gelukkig prikken degelijke bedrijven én lezers daar snel doorheen.

  maart 15, 2019 at 2:37 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.