alt tekst

Business | Een ALT tekst op Instagram? Hierom is het belangrijk!

december 12, 2022

Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien nog nooit maar ook op Instagram is een ALT tekst belangrijk. In dit artikel vertel ik je waarom én hoe je een ALT tekst toevoegt.

Een ALT tekst op Instagram

Als je je met de SEO van je website hebt bezig gehouden, weet je als het goed is dat ALT teksten erg belangrijk zijn voor je vindbaarheid in Google. Ook op Instagram kun je een ALT tekst toevoegen, dit bij aan je vindbaarheid en bereik. Een ALT tekst betekent alternatieve tekst, deze tekst wordt dus weergegeven op het moment dat je foto bijvoorbeeld niet geladen kan worden of op apparaten van mensen met een visuele beperking. SEO heeft Instagram inmiddels bereikt en dus is daar die ALT tekst bijna net zo belangrijk als op je website.

Hoe voeg ik een ALT tekst toe aan een nieuwe Instagram foto?

Dat is eigenlijk heel makkelijk, ik neem je even mee langs de stappen.

alt tekst

Kies een foto, bewerk deze en ga door naar het scherm waar je je caption kunt typen. Helemaal onderaan zie je dan Geavanceerde instellingen staan, daar klik je op.

alt tekst

Je krijgt dan dit scherm te zien. Wederom onderaan zie je Alternatieve tekst schrijven staan, daar klik je op.

alt tekst

Vervolgens kom je in dit scherm. Hier kun je je ALT tekst schrijven en aan de foto toevoegen door op Klaar te drukken.

En wat als ik bestaande foto´s wil updaten met een ALT tekst?

Ook dat is eenvoudig!

alt tekst

Ga naar de foto die je wilt bewerken en klink op de drie puntjes rechts boven.

Je krijgt dan dit scherm te zien en klikt op Bewerken.

Je kunt dan allerlei dingen aan je foto gaan bewerken maar je klikt op Alternatieve tekst bewerken. Hierdoor kom je dan weer in het typeveld terecht waar je de alternatieve tekst kunt typen.

Maar wat is dan een goede ALT tekst?

Dat is eventjes oefenen. Je wilt je foto zo goed mogelijk beschrijven voor de mensen die visueel beperkt zijn of om andere redenen je foto niet kunnen bekijken. Ook wil je rekening houden met SEO dus is het belangrijk om na te denken over welk keyword jij in je tekst wilt. Voor mijn foto zou de ALT tekst bijvoorbeeld kunnen zijn: Vans schoenen in een grasveld met madeliefjes. Je omschrijving dient duidelijk te zijn, niet te lang en je hoeft niet te zeggen dat het om een foto gaat. Dus niet: foto van Vans schoenen in een grasveld met madeliefjes. Denk vooral aan relevantie en duidelijkheid.

Moet ik nu al mijn foto´s gaan bijwerken?

Nee, dat zou ik niet doen, tenzij je je echt heel erg verveelt. Gebruik gewoon vanaf nu die ALT teksten en werk een een aantal posts bij. Bijvoorbeeld tot een week terug of degenen waarbij je direct een goede alternatieve tekst kunt bedenken.

Kort samengevat

ALT teksten helpen om je Instagram  beter gevonden te laten worden en je bereik te vergroten, SEO voor social media dus. Hiernaast maak je je account ook toegankelijker voor mensen die om diverse redenen je foto niet visueel kunnen bekijken. Ik vond het eerst als gedoe klinken maar als je je eenmaal aanwent om bij elke foto even die tekst toe te voegen, is het zo gebeurd. En met het huidige algoritme kunnen we alle beetjes extra bereik gebruiken, niet waar?

PS. Wil je mijn gratis ‘Business Academy’ e-book vol tips over onder andere Instagram? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via deze link.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • Marloes

  Ik wist niet dat deze functie op Instagram eigenlijk ook zo belangrijk was als op een blog. Goed om de weten. Ga ik voortaan ook ALT teksten plaatsen.

  april 6, 2020 at 4:17 pm Reply
 • Anne

  Oh jeetje, ik had geen idee. Weet nog niet of ik het ga gebruiken, ben sowieso niet zo trots op mijn foto’s ?

  april 7, 2020 at 10:15 am Reply
 • Tessa

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Vanaf nu ga ik dat ook doen (als ik het niet vergeet HaHaHa)

  april 7, 2020 at 5:42 pm Reply
 • Fabiangijze

  Goeie tip, denk dat de meeste dit idd nog niet wisten

  mei 6, 2020 at 7:11 pm Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel!

   mei 7, 2020 at 7:54 am Reply
 • Jessie

  Handige tip! Ik wist niet dat deze optie er was. Bedankt!

  juni 2, 2020 at 9:09 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

  De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.