Floaten

Body | Floaten? Is dat nou echt zo ontspannend?

mei 14, 2018

Floaten, inmiddels niet heel heel nieuw meer dus de kans is groot dat je er al eens van gehoord hebt, of het al eens geprobeerd hebt. Afgelopen vrijdag stapte ik voor de tweede keer in mijn leven in een floatcabine, toen ik dit deelde op Instastories kreeg ik zo veel vragen dat ik besloot hier een artikel aan te wijden. Bij deze dus mijn ervaring, en hopelijk wat antwoorden op je vragen.

Wat is floaten?

Bij floaten lig je, zonder kleding, in een cabine met heel zout water, het water is zo zout dat je vanzelf gaat drijven. Het zout is speciaal Epsom zout, wat rijk is aan magnesium en hierdoor vele voordelen voor de gezondheid heeft. De cabine is afgesloten van licht en geluid en exact op lichaamstemperatuur. Al deze factoren bij elkaar zouden er voor moeten zorgen dat je door het ontbreken van impulsen compleet ontspant, zowel lichamelijk als geestelijk. Floaten zou zelfs zo ontspannend zijn dan 1 uur floaten gelijk staat aan 5 uur slaap. Regelmatig floaten zou onder andere de volgende voordelen kunnen opleveren:
– de aanmaak van stresshormonen wordt verminderd
– je bloedsomloop verbetert
– je bent minder vermoeid
– je kunt je beter concentreren
– chronische pijn zoals migraine of reuma zou verminderen

Is dat niet eng en claustrofobisch?

Mijn ervaring, waarover ik hier onder meer vertel, is dat het absoluut niet eng en claustrofobisch is. Ik ben redelijk panisch en stelde mijn eerste keer floaten al jaren uit omdat ik die kleine ruimte eng vond. Eenmaal bij het floatcenter sprak ik mijn angst uit (voor het maken van een afspraak) en liet de vriendelijke meneer mij de cabine zien. De deur van de cabine kan je ten alle tijde gewoon open doen en open laten en ik heb 0,0 opgesloten gevoelens ervaren.

Wat kost het?

Er zijn verschillende centra waar je kunt floaten maar voor een sessie van 60 minuten betaal je gemiddeld €40.

Hoe werkt het?

Ik ben beide keren gaan floaten bij Floatcenter Babylon in Den Haag. Zoals ik al benoemde vond ik het best eng, de man in Den Haag ging daar fantastisch mee om, liet me alles zien en beantwoorde al mijn vragen. Sowieso is er een hele prettige ambiance op die locatie, je komt bijna al tot rust als je er binnen stapt. Na alle uitleg en eventuele vragen stap je een privé kleed- en badkamertje binnen waar je je uitkleed en even afspoelt. In dit badkamertje is ook de deur naar jouw floatcabine dus je kunt alles op je eigen tempo even bekijken. Als je er klaar voor bent stap je in de cabine en ga je liggen, over het drijven hoef je je geen zorgen te maken, niet drijven is onmogelijk. Het eerste kwartiertje is er een rustgevend muziekje, deze gaat vanzelf uit. Er is zowel verlichting in het water als in het plafond, deze kun je beide zelf bedienen vanuit de cabine. Aangeraden wordt om met alle lichten uit te floaten; hoe minder impulsen, hoe meer rust. maar ik durf dat zelf niet. Ik ben een enorm watje in het donker en voel me niet prettig in zo´n totaal donkere cabine, ik hou hierom het licht in het plafond aan. Als het uur voorbij is, begint de muziek weer rustig te spelen en kun je op je gemak je douchen en aankleden. Ik heb geen foto´s in dit artikel ingevoegd omdat ik tijdens het floaten niet bezig wil zijn met andere dingen dan ontspannen, via Google kun je eenvoudig zien hoe de cabines bij Babylon er uit zien:).

Hoe is mijn ervaring?

Mijn ervaring is heel erg goed, ondanks dat ik nog nooit volledig tot rust ben gekomen in de cabine. Ik lig altijd lekker maar kan me geestelijk toch niet 100% ontspannen, terwijl mijn vriend bijvoorbeeld een vol uur slaapt in zo´n cabine. Toen ik vorige week voor de tweede keer ging floaten had ik een beetje verwacht dat dat slapen wel zou komen, maar toen ik doorhad dat ik toch te onrustig was, ben ik maar lekker gaan liggen zonder me te druk te maken. Je kan ontspanning niet pushen en lichamelijk ben ik heerlijk tot rust gekomen. De, in mijn geval dan lichamelijke, ontspanning die je ervaart na het floaten is moeilijk te omschrijven, alles voelt zo prettig en los. Wat ik vooral heel erg merk is dat ik de paar dagen na het floaten veel minder gestressed ben (en dat ben ik doorgaans nogal) en heel goed slaap. Ik slaap snel in, slaap door en word heel fit wakker, al met al een heel prettig gevoel.

Tot slot

Ik ben dus zeer te spreken over floaten en vind het effect heel fijn, ik wil dus zeker vaker gaan. Ik vind €40 best veel geld alleen absoluut een goede prijs als ik naar de effecten kijk die ik merk. Een massage is meestal duurder en daar heb ik zelf minder langdurig effect van. Nou zullen de effecten natuurlijk optimaal zijn als je regelmatig gaat floaten, echter is er hier in de buurt nog geen centrum waar dan kan. Ik zou je zeker aanraden om eens te gaan floaten, het is een fijne en bijzondere ervaring. Ook zou ik Floatcenter Babylon aanraden omdat ik het zelf daar heel prettig vind, met andere centra heb ik geen ervaring. Op deze website kun je alle info rustig bekijken, de locaties zien en een reservering maken. Ik wil wel benadrukken dat iedereen floaten anders ervaart en dat er geen goede of slechte manier of ervaring bij floaten is. Mocht je nog vragen hebben dan mag je me altijd een berichtje sturen!

Ben jij wel eens gaan floaten?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Rob

  “Ben jij al eens gaan floaten ?”
  Ja, ga gemiddeld 1/3w en geniet er met volle teugen van en kan het iedereen aanraden.
  En hoewel ik me voor kan stellen dat het de eerste keer ‘eng’ is, adviseer ik toch om je vanaf het begin ‘over te geven’ aan die absolute duisternis en stilte. Dus deur/klep dicht, licht uit en muziek uit.
  Ik ga soms zelfs nog een stapje verder:
  Ogen dicht en voorzichtig je armen boven je hoofd brengen tot je je vingers in elkaar kunt haken.
  Het effect: Je hoofd zakt verder onder water tot alleen je neus en kin nog boven water uitkomen.

  oktober 25, 2019 at 10:24 pm Reply
  • Mira Ennen

   Oh wat heerlijk dat je zo regelmatig kunt gaan zeg, lijkt me zo´n prettig effect hebben!

   oktober 28, 2019 at 9:40 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.