winactie

Blog Academy | Zo organiseer je een winactie!

mei 19, 2020

Regelmatig zijn er op mijn kanalen winacties te vinden. Sowieso is het elke week natuurlijk Winactie Woensdag maar ook op andere dagen valt er regelmatig wat te winnen. Ook over dit onderwerp krijg ik vaak vragen. Want hoe regel je zo´n prijs en wat zijn de do´s en don´ts?

Waarom een winactie?

Er zijn verschillende redenen waarom je een winactie kun houden. Misschien wil je je profiel laten groeien, misschien wil een bedrijf meer bekendheid of wellicht wil je gewoon wat terug doen voor je volgers. De reden van je winactie is best belangrijk, omdat het de insteek gaat bepalen. Als je wilt groeien, wil je wellicht dat mensen wat meer doen om kans te maken, echter moet je prijs daar dan ook naar zijn. Als je alleen wat leuks wilt doen, zijn de regels wat minder streng maar hoeft de prijs ook niet enorm te zijn. Een leuk voorbeeld (vind ik zelf) hiervan is de winactie woensdag die ik (doorgaans) op mijn stories organiseer. Hierin kunnen mensen een prijs winnen door alleen maar te stemmen op de poll. Ze winnen dan vaak een masker, een lipstick of iets anders kleins maar maken wel makkelijk kans.

Hoe regel je een prijs?

Ik word regelmatig benaderd door bedrijven voor een winactie. Als ik het een leuk merk vind ga ik akkoord, mits ik me in hun eisen kan vinden. Winacties waarbij je talloze dingen moet doen om kans te maken, vind ik echt een no go. Uiteraard kun je ook bedrijven benaderen met een voorstel of zelf een leuke prijs kopen. Geef nooit gekregen items van merken weg zonder overleg, dat is soms niet de bedoeling en kun je beter even bespreken.

Wat zijn de don´ts bij het organiseren van een winactie?

 • Mensen allerlei vrienden laten taggen, ze laten delen, reageren en weet ik wat allemaal om vervolgens kans te maken op een flesje nagellak. Dit is een voorbeeld maar jullie snappen me vast wel. Soms moet je zo achterlijk veel doen voor een mini prijsje. Prima als je je account wilt laten groeien met een winactie, maar zorg dan ook voor een goede prijs. Ook hebben sommige mensen geen vrienden (dit komt vaker voor dan je denkt) en is het nogal pijnlijk als je continu mensen moet taggen die je dus niet echt hebt. Ik los dit zelf op door als er getagd moeten worden ook delen in stories als alternatief aan te bieden.
 • De winactie te lang laten lopen. Ik zou zeggen; niet langer dan één week. Zo hebben mensen ruim de tijd om mee te doen maar wordt het ook niet eeuwig gerekt.
 • Nep winacties houden. Winacties waarbij je een prijs belooft om ´m vervolgens nooit op te sturen, zijn een no go.

Wat kun je beter niet doen als je mee doet aan een winactie?

 • De regels niet goed lezen en/of niet opvolgen.
 • De organisator berichten sturen met vragen naar de uitslag.
 • Zielige verhalen delen als reden dat je moet winnen, zeker als er niet naar persoonlijke verhalen gevraagd wordt. Sterker nog: ik negeer dit soort deelnemers omdat ik vind dat je met die verhalen misbruikt maakt van een heftig verhaal of een gebeurtenis.
 • Zeggen dat je al jaren fan van iemand bent terwijl je het account twee minuten daarvoor bent gaan volgen.

Hoe zit het nou met die iPhone winacties op Instagram?

Ik heb de afgelopen weken tientallen berichten gekregen over de talloze iPhone winacties die nu voorbij komen op Instagram. En tja, wat zal ik er over zeggen. Ik heb een aantal aanbiedingen in mijn inbox gehad voor dit soort acties en wil alleen feiten benoemen die ik ken, ik weet wel dat niet elke actie op dezelfde manier werkt. Doorgaans worden deze telefoons echt weggegeven en is het in die zin geen scam. Veel mensen schreven bang te zijn dat de telefoon niet echt weg gegeven werd maar ik denk dat je er bij de meeste grote Nederlandse influencers van uit kunt gaan, dat er gewoon een winnaar is. Wel vind ik het als influencer zijnde niet handig om hier aan mee te werken. In mijn ogen (en afgaand op de berichten die ik hier over kreeg) schaadt dit je online reputatie en je krijgt er vaak waardeloze volgers voor terug die alleen maar even snel volgden voor die telefoon. Totaal niet mijn ding dus maar iedereen moet natuurlijk zelf weten wat ´ie met zijn of haar profiel doet.

Tot slot

Ik ben dol op winacties organiseren. Ik vind het een leuke manier om samen te werken met bedrijven en iets weggeven is altijd fijn. Natuurlijk doe ik dit ook wel eens om er zelf beter van te worden, ik ben geen liefdadigheidsinstelling. Wel vind ik het belangrijk om altijd te kijken naar de verhouding: komen de voorwaarden overeen met de te winnen prijs. Hou dit in ogenschouw als je ook een winactie organiseert en denk niet alleen aan je eigen gewin.

Wat vind jij belangrijk bij een winactie?

ps. Morgen is het winactie woensdag en kun je een Kneipp pakket winnen! De actie verschijnt vanzelf hier op mijn homepage.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Daniëlle Springer

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik vond eerst die iPhone winacties heel aantrekkelijk, maar ik begin het nu juist vervelend te vinden en deel compleet je mening hierover.

  mei 19, 2020 at 12:26 pm Reply
 • Marloes

  Leuk dat je dit artikel deelt. Confession: ik geniet soms best erg van al die zielige verhalen die mensen op internet plaatsen. Soms zie ik dit op Facebook ook gebeuren onder berichten die niet eens een winactie bevatten.

  mei 19, 2020 at 2:07 pm Reply
 • Lieke

  De laatste tijd moet je steeds overal twee of drie mensen taggen via Instagram, maar mijn vrienden hebben allemaal geen Instagram, dus dat is echt super onhandig.
  Een iemand taggen vind ik dan ook meer dan genoeg. Bij veel winacties tegenwoordig, maak je ook meer kans als je meer mensen allemaal apart tagt in een reactie dit vind ik ook echt oneerlijk.

  mei 19, 2020 at 2:26 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja zo storend vind ik dat! Ik heb bijvoorbeeld niet echt een sociaal leven dus ja dan mag je blijkbaar ook niet mee doen aan winacties? Ben het helemaal met je eens!

   mei 19, 2020 at 2:29 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.