vragen

Blog | Het tweede deel van de q&a!

november 25, 2020

Vorige week kwam het eerste gedeelte van deze q&a online. Omdat er bijna 1000 vragen ingestuurd waren, had ik even nodig om de vragen te selecteren én wilde ik het uitspreiden over verschillende artikelen. Bij deze dus deel twee van de q&a!

Hoe bepaal je je tarieven als tekstschrijver (of voor andere diensten)?

Heel simpel: Google. Als je je tarieven (als tekstschrijver of voor een andere dienst) wilt bepalen, kun je het beste op internet zoeken naar wat anderen vragen of naar wat er geadviseerd wordt. Google bijvoorbeeld ¨uurtarief tekstschrijver¨. Als zelfstandig tekstschrijver is een tarief vanaf €0,07 per woord bijvoorbeeld gangbaar, afhankelijk van je ervaring en het onderwerp natuurlijk. Ik kijk zelf altijd naar het gemiddelde en vergelijk dit met mijn ervaring. Vervolgens kijk ik of er nog extra expertise bij de taak komt kijken die anderen niet hebben (bijvoorbeeld een tekst over een heel ingewikkeld onderwerp) en met dat alles bij elkaar bepaal ik mijn tarief.

Hoe veel werk je?

Ik heb altijd 7 dagen per week gewerkt. Dat was niet per se nodig maar een combinatie van mijn werk heel leuk vinden, dingen lastig los kunnen laten, chaotisch plannen én de drukte die nou eenmaal bij een eigen bedrijf hoort. Een paar weken geleden merkte ik dat ik overal erg gespannen op reageerde en heel veel stress in mijn lichaam voelde. Ik besloot dat ik niet meer elke dag mocht werken en ben nu op maandag en vrijdag voor een groot gedeelte vrij. De weekenden werk ik wel nog gewoon maar dat is foto-technisch niet anders te plannen. Volledig vrij kan niet qua social media; als je dat dagen negeert, stagneert je bereik en daarmee mijn inkomen. Ook heb ik klanten die trajecten volgen waarbij ze dagelijks ondersteuning nodig hebben. Naast deze taken die echt niet verzet kunnen worden, ben ik wel vrij en dat vind ik heerlijk. Ik werk nog 2-3 uur op die dagen en verder doe ik waar ik zin in heb. De afgelopen twee keer heb ik letterlijk genikst; gewoon op de bank gelegen, een beetje het huishouden gedaan en geborduurd. Ik merk nu al dat ik op mijn werkdagen véél meer doe omdat ik de andere dagen écht vrij wil zijn en dat ik dingen beter plan. Het lijkt er dus op dat ik door minder dagen te werken veel efficiënter ga werken én ook nog eens relaxter ben. Natuurlijk kan ik niet na twee weken niet met zekerheid zeggen maar dit is wel hoe ik het tot nu toe ervaar.

Je zegt vaak dat je zo van het Sinterklaasfeest houd, hoe sta je tegenover zwarte Piet?

Ik ben tegen zwarte Piet. Ik vind Sinterklaas geweldig en ik vind dat iedereen het geweldig moet kunnen vinden. Als mensen zich gediscrimineerd voelen door de kleur van de Pieten, vind ik dat die aangepast moeten worden. Ik zie zelf absoluut niet de meerwaarde van de kleur van de Piet en snap het traditie argument ook niet. Als we alle tradities van vroeger hadden behouden dan leefden we in een totaal andere wereld met hele vreemde gebruiken. Over dit onderwerp kan ik veel schrijven maar merk ik dat ik terughoudend ben. Ik wil niet de verkeerde woorden kiezen of mensen kwetsen. Ik ben wit en zal me nooit volledig kunnen inleven in hoe gekleurde mensen zich gediscrimineerd voelen; door mijn huidskleur heb ik het privilege om niet uitgesloten te worden. Toen deze discussie jaren geleden op gang kwam was mijn eerste reactie ¨wat maakt het nou uit welke kleur ze zijn?´. Toen ik me ging verdiepen in het onderwerp, leerde ik meer en vond ik het wel uitmaken. Wees dus niet bang om dingen te leren en je mening aan te passen. Hiermee wil ik overigens niet iedereen forceren om zijn mening aan te passen maar wel inspireren om eens te Googelen en er dingen over te lezen. Korte conclusie; ik ben tegen zwarte Piet omdat ik het racistisch vind. Mijn lievelingsfeest is ook niet ineens kut als de Pieten roetvegen hebben of blauw zijn.

Hoe ga je om met negatieve reacties?

Die vind ik erg lastig. Ik weet dat ik me er niks van aan moet trekken maar dat doe ik toch. Ik trek me negatieve reacties, vaak ongeacht het onderwerp, heel persoonlijk aan en kan me er dagen rot over voelen. Dit is zeker iets voor mij om beter mee om te leren gaan. Natuurlijk zijn die negatieve reacties vaak verre van gepast en zeer onnodig maar ik heb nou eenmaal alleen invloed op mezelf en hoe ik zelf met dingen omga, niet op wat anderen zeggen. Negatieve reacties zijn niet goed te praten maar ze horen nou eenmaal wel bij een groot bereik, zeker online.

Heb je nou wel of geen bril?

Ja, ik heb een bril en dat is soms te zien op stories maar eigenlijk nooit op foto´s. Ik draag mijn bril altijd maar vind ´m afschuwelijk staan en doe ´m dan ook altijd af voor foto´s. Ik heb nooit een brillenhoofd gehad en geen enkel model staat me, dat heb ik met zonnebrillen ook altijd gehad. Lenzen heb ik geprobeerd maar ik krijg ze onmogelijk in. Na uren oefenen bij de opticien heb ik er ooit eentje in gekregen maar daarna is het thuis nooit meer gelukt en geloof me; ik heb echt uren voor die spiegel gestaan. Voor de mensen die nu gaan zeggen ¨dat ik dan maar mijn ogen moet laten laseren¨; is goed, betalen jullie? Ik krijg soms allerlei adviezen die vast heel goed bedoelt zijn maar vaak heel veel geld kosten en daar denken mensen soms niet echt over na.

Wat is het eerste wat je wil doen als corona weg is?

Mijn leven is door corona niet heel erg verandert dus de impact valt hier thuis gelukkig wel mee. Wat ik wel graag zou willen doen als het weer kan is lekker uit eten met Steven en als het in de zomer mogelijks is, (ik vind code geel al een reden om niet te gaan) naar Frankrijk. Ik hoop voor iedereen zo dat het leven snel weer normaler gaat worden en dat we allemaal weer kunnen gaan doen wat we het meeste missen!

Heb je nog nieuwe plannen voor je onderneming?

Ja, heel veel! Ik stroom altijd over van de ideeën en plannen en dat is heerlijk maar ik moet mezelf wel een beetje remmen. Talloze ideeën tegelijk uitvoeren werkt nou eenmaal niet en ik wil het wel goed doen. Het afgelopen jaar was ik met te veel bezig dus het laatste kwartaal van dit jaar heb ik bewust alle nieuwe plannen opzij gezet om me te focussen op de basis; mijn blog, Instagram, webshop en diensten. Er komen zeker leuke nieuwe dingen aan in 2021 maar hoe en wat, kan ik nog niet zeggen. Niet omdat het een heel spectaculair geheim is maar omdat ik er nog niet uit ben welk plan ik eerst uit wil gaan voeren.

Wat vind je de leukste samenwerking die je ooit hebt gehad?

Dit vind ik heel lastig kiezen. Ik heb de afgelopen jaren met veel mooie merken samengewerkt en favorieten worden regelmatig vervangen voor nieuwe. Ik vind kleine ondernemingen vaak leuk om mee samen te werken maar er zijn ook grote merken die een warm plekje in mijn hart hebben. De samenwerking met Omoda is hier zeker een voorbeeld van. Ik mag bij hen regelmatig iets moois uitkiezen uit de prachtige en zeer uitgebreide collectie en vind het een fijn bedrijf qua communicatie. De samenwerking voelt elke keer weer als een cadeautje, zo kreeg ik gister deze prachtige laarzen bezorgd en kan ik niet wachten om ze te gaan fotograferen.

Tot slot

Dit waren weer een aantal vragen! Ik beantwoord alles eerlijk en probeer mijn mening zo respectvol mogelijk te formuleren. Wel realiseer ik me dat sommige onderwerpen nou eenmaal lastig zijn. Mocht je je door mijn woorden gekwetst of aangesproken voelen of verbeterpunten hebben t.o.v. formulering en woordgebruik; laat dat dan alsjeblieft weten. Ik heb me altijd ver gehouden van gevoelige onderwerpen vanuit de angst om het verkeerd te doen. Eigenlijk is dat ook gemakzucht en ik vind dat ik met een relatief groot medium als dit de verantwoordelijkheid moet nemen om die onderwerpen niet uit de weg te gaan. Wat dat betreft ben ik zeker lerende en word ik graag gewezen op domme fouten. Verder; bedankt weer voor alle leuke vragen, ik vind het altijd erg interessant om te zien wat jullie allemaal willen weten! Schroom niet om nieuwe vragen in te sturen, wellicht komt er nog een deel 3!

Hoe denk jij over deze vragen?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.