vragen

Blog | Tijd voor een Q&A!

november 16, 2020

Op Instagram krijg ik dagelijks vragen in mijn mailbox. Vaak probeer ik ze persoonlijk te beantwoorden maar dat lukt soms gewoon niet. Vorige week deed ik een oproepje om vragen in te sturen voor een q&a en daar werd enthousiast gehoor aan gegeven! Super bedankt aan iedereen die iets heeft ingestuurd! In dit artikel heb ik de meest gestelde vragen én een aantal vragen die ik gewoon leuk vind, beantwoord.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Overal en nergens! Ik heb geluk dat ik een creatief brein heb. Het voelt alsof mijn brein de hele dag dingen aan het bedenken is en met nieuwe ideeën komt. Soms raak ik geïnspireerd door iets dat ik op Instagram zie. Soms door iets op straat en soms door iets wat mijn oma me aan de telefoon vertelt. Het komt overal en nergens op en er is niet iets specifieks wat ik doe om aan inspiratie te komen. Eigenlijk gaat het best wel vanzelf bij mij en dat is in mijn werk erg prettig. Ben je wat minder creatief van jezelf? No problemo; daar valt wat aan te doen!

Hoe hou je zo´n lange relatie altijd leuk?

Ik denk dat je al de fout in gaat als je wilt dat het altijd leuk is; dat is in mijn ogen onmogelijk. Als je met iemand samenleeft, gaan er mindere momenten zijn en ga je elkaar achter het behang willen plakken. Steven en ik zijn 8 jaar samen en dat is meestal ontzettend gezellig maar soms ook even niet. Ik denk dat het belangrijk is om het gezellig te hebben samen, om je best te blijven doen voor elkaar en dingen uit te praten. Kook ook een lekker maaltje voor je partner als je er eventjes geen zin in hebt maar gewoon omdat de ander dat verdient. Blijf lief zijn voor elkaar, blijf niet hangen in discussies en haal geen oude koeien uit de sloot. Ik denk dat een leuke relatie een combinatie van heel veel factoren is maar dat je best blijven doen voor elkaar een essentieel onderdeel is. Als je merkt dat het minder loopt, praat er dan over en kijk wat je er samen aan kunt doen zonder verwijten te maken of in beschuldigingen te verzanden.

Wat zou je doen met 1 miljoen (goed doel mag niet)?

Ik vind dit een hele moeilijke maar ook een hele leuke vraag en ik heb denk ik wel een lijstje, mocht de Staatsloterij me gunstig gezind zijn:

 • Naar een hele goede dokter gaan voor mijn hart.
 • Als de hele goede dokter me dan beter gemaakt heeft en ik weer kan vliegen: een vakantie boeken naar een warm land met mooie stranden.
 • Ons huis helemaal afmaken en opknappen.
 • Een Macbook kopen én een iPad met Apple Pencil om lekker te tekenen.
 • Mijn studieschuld afbetalen; dan ben ik daar mooi vanaf.
 • Een investering doen zodat ik niet alleen geld uitgeef maar ook iets opbouw.

Hebben jullie een kinderwens?

Deze vraag krijg ik héél vaak. Ik vind ´m zelf niet vervelend om te krijgen en ook niet per se onbeleefd maar realiseer je bij dit soort vragen dat sommige mensen het wel als onbeleefd (afhankelijk van je verwoording vind ik) ervaren én dat het soms gewoon een heel gevoelig punt is. Het antwoord op deze vraag is voor mij/ons een beetje lastig. Ik ben niet iemand die al vanaf kleins af aan droomt om moeder te worden maar ik sta er ook niet negatief tegenover. Door mijn gezondheid is een poging wagen om kinderen te krijgen momenteel uitgesloten en kunnen we eigenlijk ook niet goed nadenken of we het willen of niet; want het kan toch niet. Nu voelt dat ergens wel rot; ik wil zelf een keus kunnen maken en nu voelt het alsof iemand anders voor me beslist. Het is ook niet zo dat ik het dramatisch vind dat het nu niet kan dus er ligt dan denk ik ook geen diep gewortelde wens maar het is gewoon een beetje ingewikkeld allemaal. Geen concreet antwoord dus omdat die er simpelweg niet is.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Vlak voor mijn afstuderen werd ik ziek en kon ik mijn studie niet meer afmaken. Qua uitkeringen viel ik overal net buiten de boot vanwege leeftijd, vanuit studie ziek worden en andere factoren. Ik kon onmogelijk buiten de deur werken en moest dus zelf iets bedenken om aan geld te komen. Mijn blog was altijd al een bijbaan maar noodgedwongen moest ik dus de stap nemen om me vol te richten op mijn onderneming en dat is aardig goed gelukt. Natuurlijk baal ik van mijn studie maar ik ben ook zo ontzettend blij met mijn werk en dat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind. Ik weet niet of ik dit pad had gekozen als ik mijn studie wel had afgerond maar het is nou eenmaal zo gelopen dus probeer ik het zo leuk mogelijk te maken.

Waarom komt je vriend zo weinig in beeld op foto´s en stories?

Ik vlog natuurlijk niet en maak vooral stories van dingen om me heen; niet echt van mezelf dus dan automatisch ook niet van Steven. Verder is hij niet per se fan van op de foto gaan dus laat ik ´m wat dat betreft meestal met rust. Soms vind ik het wel jammer dat ´ie niet altijd mee wilt werken aan mijn hysterische romantische foto ideeën maar ach; je kunt niet alles hebben.

Hoe hebben jullie zo jong een huis kunnen kopen?

Dat is een combinatie van een aantal factoren. Steven was toen ´ie 18 werd zo slim om zich in te schrijven bij de woningbouw. Daardoor konden we dit (oude) huis jaren geleden gaan huren; hij stond immers al bijna 10 jaar op de wachtlijst. De woningbouw hier had een regeling; als je twee jaar in het huis woonde; mocht je het kopen tegen een bepaalde regeling. Die regeling houdt onder andere in dat we korting kregen op de aankoop maar dat eventuele winst bij verkoop ook gedeeltelijk naar de woningbouw gaat. Nu zijn de huizen in Tiel sowieso niet extreem duur en in deze wijk al helemaal niet. Ook hebben we het in een hele gunstige tijd gekocht, de huizen zijn nu veel duurder. De precieze prijs noemen vind ik te persoonlijk maar laten we zeggen dat je hier in die gunstige tijd voor minder dan twee ton een prima huis kon kopen. Wel met de kanttekening dat ons huis vrij oud is, we nul eisen hadden, alles compleet gerenoveerd moest worden en het in één van de goedkopere wijken staat. Als je al eisen hebt qua wijk, indeling én qua details, wordt het uiteraard wel lastiger. In elk geval; door al die factoren bij elkaar hebben we nu een fijne ééngezinswoning op de hoek van een rustige straat. We zijn ontzettend blij met ons huis en beseffen ons maar al te goed hoe veel geluk we hiermee hebben. Ik realiseer me dat het voor starters in de randstad een totaal andere situatie is en dat het helemaal als je alleen bent, frustrerend kan zijn. Mensen vragen wel eens of ik niet weg wil uit Tiel maar ik zie daar niet echt redenen toe. In een andere stad betaal je zo vier/vijf ton voor een vergelijkbaar huis met zo´n grote tuin en daar zit ik ook nog steeds thuis te werken en kan ik weinig naar buiten; ik zit hier dus wel prima.

Hoe breng je je vrije tijd door?

Omdat mijn werk begon als hobby en ik het nog steeds superleuk vind om te doen, vind het lastig om er niet continu mee bezig te zijn. Uit automatisme pak ik vaak in het weekend of in de avonden de laptop. Ik probeer dat af te leren en die uren anders in te vullen. Ik denk dat het beter is om niet altijd aan het werk te zijn, hoe leuk het ook is. Ook is het niet zo dat ik ál die uren nodig heb om de boel draaiende te houden. In mijn vrije tijd vind ik het heel fijn om te borduren, kan ik genieten van een dagje winkelen en in de zomer lig ik gerust uren in de tuin zonder een spier te verrekken. Ik verveel me eigenlijk nooit en kan mezelf goed vermaken; een eigenschap waar ik erg blij mee ben.

Als je élk beroep mocht kiezen behalve je huidige, wat voor werk zou je dan willen doen?

Wat een lastige vraag zeg! Ik heb tijdens mijn studie bij een organisatie voor vluchtelingen gewerkt en mensen begeleid op het gebied van rouw en verlies. Dat vond ik heel fijn om te doen. Ik vond het fijn om het gevoel te hebben dat ik iets bijdroeg en dat er mensen waren die iets aan me hadden. In die richting zou ik denk ik kiezen maar ik twijfel ook omdat ik ook denk dat ik meer creativiteit nodig heb in mijn werk. Ik weet het dus niet goed want ik vind veel dingen leuk. Als kind wist ik ook nooit wat ik wilde worden omdat alles me aansprak. Uiteindelijk denk ik dat het beroep me niet heel veel uitmaakt. Ik wil vooral iets doen waarin er afwisseling is tussen mijn werkzaamheden, anders ga ik me vervelen.

Tot slot

Ik heb zo veel vragen gekregen en wil dit artikel enigszins leesbaar houden. De rest heb ik genoteerd voor een volgend artikel dus die maak ik wellicht voor volgende week. Nogmaals ontzettend bedankt dat jullie altijd zo veel leuke vragen insturen! Ik heb een tijdje veel vervelende reacties en vragen gehad rondom eten, stom maar die onthou je toch. Sinds een paar maanden is het vooral heel gezellig op mijn socials en dat vind ik helemaal fijn!

Heb je nog een vraag? Laat ´m achter in de reacties voor een volgende q&a!

Share:
Previous Post Next Post

4 Comments

 • Anna

  Wat een leuk idee, zo’n Q&A! Heel leuk om je beter te leren kennen en fijn om te lezen dat het ondernemen zo goed bevalt, ook al was het eigenlijk een noodgedwongen keuze.

  november 16, 2020 at 10:21 am Reply
  • Mira Ennen

   Dankjewel!

   november 16, 2020 at 11:21 am Reply
 • Johanna

  Leuk artikel. Is je “beter maken” echt niet mogelijk? Hier (Zwitserland) hoor ik heel veel over operaties ook aan het hart, maar ik kan je niet zeggen of elk geval ook een verbetering is. En hier wordt het door de verzekering betaald. Maar goed, dat is een ander probleem.

  november 16, 2020 at 10:31 am Reply
  • Mira Ennen

   Dat is zeker mogelijk, het kost alleen extreem veel geld dus vandaar dat het in dit rijtje staat:) Ik deel niet exact alle medische details van mijn situatie online maar dat betekent uiteraard niet dat er nog niks geprobeerd is!

   november 16, 2020 at 11:21 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.