ijhallen

Blog | IJhallen: zo scoor je de beste koopjes!

augustus 12, 2021

Gisteren was het eindelijk zo ver; ik ging met mijn zus mee naar de IJhallen. Al jaren bezoekt Loes de IJhallen met veel plezier en regelmatig komt ze met geweldige deals thuis. Ik wilde dus al een tijdje mee en dat gebeurde gisteren. In dit artikel delen we (vooral Loes) wat je kan helpen bij het scoren van de allerbeste deals op de grootste vlooienmarkt van Europa.

Wat zijn de IJhallen?

De IJhallen is de grootste vlooienmarkt van Europa en vindt maandelijks plaats op de NDMS-werf in Amsterdam . De entree is €5, hiermee kun je van 09:00 16:30 terecht. Nu spreekt het concept vlooienmarkt mij niet direct aan maar de IJhallen is toch enorm leuk; heel veel mensen verkopen hier namelijk hun oude kleding! Ook Loes en ik huurden wel eens een kraam na een een opruimsessie en er zijn dan ook talloze mensen die kleding in allerlei maten en stijlen aanbieden voor kleine prijsjes. Er zijn ook zeker kramen met ¨rommelmarktdingen¨ maar ik schat dat zeker de helft mensen met kleding zijn en dat maakt de markt voor mij zo leuk. Je kunt hier voor een paar euro hele mooie kleding vinden en het is ook nog eens een duurzame (/duurzamere) manier om je kast aan te vullen.

Praktische info

Prijzen
  • Volwassenen €5
  • Early bird €9 (vanaf 06:00)
  • Kinderen €2
  • Toiletten €0,50 of dagpas €2
Parkeren

Parkeren kan op een steenworp afstand van de markt voor €1,40 per uur (plaatsen zijn beperkt), op zondag parkeer je tot 12:00 gratis.

OV

Met het OV is de markt ook goed bereikbaar. Vanaf Amsterdam Centraal neem je de gratis veerboot 906 en loop je vervolgens in een paar minuten naar de markt.

Data

Alle actuele data vind je op de website van de IJhallen. Bij schrijven van dit artikel is de eerste markt op 18-19 september 2021.

Zo scoor je de beste deals!

Kom vroeg, of juist niet?

Vroeg aanwezig zijn is niet alleen fijn in verband met parkeren maar geeft je ook meer keus. Als je vroeg bent zijn veel pareltjes nog niet weg en kun je écht mooie dingen vinden. Een voordeel van later komen is weer dat veel verkopers hun prijzen dan omlaag knallen zodat ze leeg kunnen verkopen. Je kunt dan extreem goedkoop uit zijn maar wellicht wel minder mooie dingen vinden. Ik heb zelf een vrij specifieke smaak en ben kritisch dus mijn persoonlijke voorkeur is vroeg. Als je liever heel goedkoop uit bent en wat minder kieskeurig bent; is later gaan voor jou de beste match.

Ding af

Afdingen is volledig normaal (ik vind het doodeng) bij de IJhallen. Verkopers vragen standaard meer dan ze willen dus je kunt rustig een tegenbod doen, vaak kom je dan ergens in het midden uit. Doe een realistisch tegenbod maar ga niet meteen te dichtbij de verkoper zitten want de kans dat je vanuit die kant weer een tegenbod krijgt, is vrij groot. Vaak gaat het om een paar euro of zelfs dubbeltjes maar toch; alle beetjes helpen en het hoort er toch een beetje bij.

Check de stijl

Veel mensen verkopen hun eigen kleding en aan de stijl kun je vaak redelijk inschatten of de kleding op die kraam iets voor jou is. Nu kun uiteraard alle kramen doorspitten maar met zo´n 400 kramen per markt, is dat wel héél veel. Voor mij werkt het goed om de persoon achter de kraam te inspecteren en te kijken of die stijl me aanspreekt.

Overige tips

Pin vooraf

Op de IJhallen betaal je grotendeels contant dus het is handig om vooraf thuis al te pinnen. Zo kom je in Amsterdam niet voor een lege pinautomaat te staan en hoef je geen toffe koopjes te laten liggen.

Neem een trolly of rugzak mee

De kans dat je meer gaat kopen dan gepland, is aanwezig en niks vervelender dan proppen en zeulen. Met een fijne rugzak of trolly (wij maakten dankbaar gebruik van de kinderwagen) heb je genoeg ruimte voor je aankopen en valt het tillen doorgaans wel mee.

Graven

Sommige mensen hebben de kleding op hun kraam netjes uitgestald en sommige mensen hebben gewoon een enorme berg. Als je het leuk vindt, kan het absoluut de moeite zijn om door die bergen heen te graven om te kijken wat je tegenkomt. Let op stofjes en kleuren die je mooi vindt en ga op schattenjacht!

Tot slot

Ik vond het geweldig. Ik heb hele leuke dingen gekocht voor weinig geld en ga volgende keer zeker weer mee. Het niet kunnen passen vind ik een klein beetje een nadeel want ik heb best een lastige maat maar wel overkomelijk. Volgende keer ga ik wat meer oefenen met afdingen want dat durfde ik nu nog niet echt en ga ik mijn gekochte kleding beter checken. Eén van mijn gekochte shirts had namelijk een gaatje en dat is, ook voor die €2, zonde om thuis achter te komen.

Dit kocht ik

Op Instagram stories had ik mijn aankopen al laten zien, dit zal ik volgende keer zeker weer doen maar ook voor de bloglezers een lijstje om je een idee te geven:

  • Diane von Furstenberg broek: €25 (nieuw circa €350)
  • Stradivarius shirt €2
  • Nude lange rok €3
  • Macramé hanger €3,50
  • Kristallen €10
  • Sokken 3 paar €5 (nieuw)

Ben jij wel eens naar de IJhallen geweest?

Share:
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.