foto naar borduurpatroon

Blog | Van foto naar borduurpatroon: zo doe je dat

juni 15, 2021

Een tijdje geleden besloot ik dat ik eens wilde proberen een foto om te zetten naar een borduurpatroon. Ik deed een rondje Google en kwam al snel terecht bij een website waar je van foto naar borduurpatroon kunt. Helemaal gratis, ontzettend makkelijk én inclusief DMC kleurnummers. In dit artikel vertel ik er wat meer over én deel ik waar je op kunt letten om je borduurwerk zo mooi mogelijk te krijgen.

Hoe zet ik een foto naar borduurpatroon?

Super makkelijk. Op de website Pic2Pat upload je je foto, kies je je afmetingen én voila; je krijgt gratis een bestand met jouw patroon én bijbehorende DMC nummers. Hierboven een screenshot van mijn patroon, zodat je weet hoe dat er ongeveer uit komt te zien. Alle symbooltjes corresponderen met DMC kleuren op de bijgeleverde lijst. Wil je het hele patroon bekijken? Dat kan via deze link.

Voor mijn borduurwerk heb ik ervoor gekozen om niet de achtergrond te borduren en puur en alleen voor het silhouet van Casper te gaat. Met een fineliner heb ik rondom de vakjes getekend die ik mee wilde nemen, dit heb ik vervolgens uitgeknipt. Voor iets meer definitie heb ik het silhouet nog omlijnd met zwart. De ogen en het neusje wilde ik ook nog omlijnen maar dat werd uiteindelijk niet mooi dus heb ik weer weggehaald. Wees niet bang om wat te experimenteren en van het patroon af te wijken, doe het het jij het mooi vindt.

Wat voor foto moet ik kiezen?

Een foto kiezen is best een uitdaging. Hierboven de foto die ik heb gebruikt voor het patroon. Te veel details vallen weg in het patroon, te weinig details geven weer geen duidelijk beeld. Als je twijfelt kun je het beste wat experimenteren met verschillende foto´s en kijken wat het beste uitkomt. Realiseer je wel dat het een kruissteek patroon is en dat je ¨tekening¨ dus gemaakt gaat worden met kruisjes, hiermee kun je nooit zo gedetailleerd werken als met andere steken.

Wat als ik niet alle kleuren wil/kan kopen?

Voor mijn patroon had ik (zonder het knippen) bijna 100 kleuren garen nodig en als je die niet hebt, is dat best veel geld om allemaal nieuw te kopen. Ik heb gekeken met welke kleuren ik heel veel steken moest maken (dit staat per kleur op het patroon) en die aangeschaft. Voor de overige kleuren heb ik iets gepakt wat er heel erg op leek of twee kleuren ¨gemengd¨ door twee draadjes van één kleur en één draadje van een andere kleur te nemen.

Neem niet klakkeloos de kleuren op de lijst over. De site is fijn maar het blijft een geautomatiseerd iets wat nooit haarfijn 100% kleuren kan aflezen. Zo zat er in mijn patroon heel veel groen in de vacht van Casper terwijl dat in de foto niet het geval is. De groene kleur heb ik dus vervangen voor een grijstint die ik beter vond passen. Controleer dus zeker je kleuren, zeker als je er heel veel steken mee moet maken.

Mijn borduurwerk

Ik vind mijn resultaat leuk maar niet geweldig. Het is door de hokjes best wel pixelig en ik had het mooier gevonden met meer details. Wat ik eerder in dit artikel echter ook al zei; het blijven kruisjes en vierkantjes, de details die je daarmee kunt maken, zijn gewoon beperkt. Daarbij is het ook nog eens een geautomatiseerd patroon en geen handwerk. Wil je zo veel mogelijk details? Ga dan voor een zo hoog mogelijke borduurstof, dat betekent dat je zo veel mogelijk kruisjes per vierkante centimeter hebt en dat scheelt best wel ten opzichte van een stof met weinig kruisjes. Al met al vond ik het wel ontzettend leuk om mijn lieve katje te borduren en om weer iets helemaal nieuws te proberen.

Heb jij wel eens een foto geborduurd?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Monique

    Ik ben momenteel aan het Googlen hoe het best een foto om te zetten naar patroon. Zie veel slechte resultaten. Te vaak confetti. Bij ‘professionele’ verkopers wordt het artwork/ de foto altijd getoond wordt en nooit het resultaat van het patroon in borduursel. Daar heb ik me nu 2-maal aan verkocht. Helaas vind ik jouw patroon van Pic2pat er ook slecht eruit zien. Moet beter kunnen. Ik ben op zoek naar instructies voor optimale omzetting qua afmetingen, resolutie (300ppi?) en gebruik van kleuren. Bij Pic2pat kun je werkelijk van alles opgeven……

    september 11, 2022 at 1:57 pm Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.