Blog | 10 Blogtips

november 22, 2016
Na bijna 4 jaar durf ik mijzelf wel een ervaren blogger te noemen. Daarmee bedoel ik niet dat ik perfect ben als blogger of alles weet. Vandaag deel ik graag mijn tips om een blog bij te houden met jullie, gewoon blogtips en tips om je blog te combineren met een studie of drukke baan. Sommige tips lijken misschien vanzelfsprekend, toch vind ik dit soort artikelen altijd fijn om alles weer een beetje op een rijtje te krijgen, én werken ze motiverend.

Zorg voor goede foto´s
Naast je teksten zijn foto´s naar mijn mening een belangrijk onderdeel van je blog. Zorg voor een goede camera, ik weet dat dat veel geld kost maar toch, ik merk dat ik zelf al afknap op een blog als de foto´s van slechte kwaliteit zijn. Zorg voor een mooie belichting, daglicht is mijn favoriet, en geef je foto´s een touch-up met een bewerkingsprogramma zoals bijvoorbeeld Picmonkey. Ik maak mijn foto´s altijd met daglicht, mijn camera is een Olympus PEN en qua bewerking licht ik de foto´s altijd flink op, bij foto´s van mijzelf maak ik mijn tanden altijd wat witter. Als je twijfelt over de foto´s die je gemaakt hebt en er geen blij gevoel van krijgt, maak ze opnieuw. Deze tip moet ik zelf ook wat beter gaan toepassen, soms haal ik door tijdsgebrek niet het maximale uit mijn foto´s, wat ik wel zou moeten doen.
Check je spelling
Dit is echt een heel groot verbeterpunt bij mijzelf. Door snelheid maak ik vaak veel fouten, die ik dan later terug zie of opmerk als anderen mij daar op wijzen. Neem echt de tijd om je artikel even na te lezen, meerdere keren en pas foutjes aan. Ik vind zelf snelheidsfouten meer storen dan grammaticale fouten en neem me na het schrijven van dit artikel voor om mijn teksten écht beter te gaan controleren.
Bezoek andere blogs
Kijk op andere blogs en laat daar een reactie achter, ook meteen een mooie manier om je eigen blog te promoten. Laat echter geen reactie achter om het reageren maar alleen als je echt wat leuks te zeggen hebt en het artikel je oprecht geboeid heeft. Mensen die jij interessant vind, vinden jou vaak ook interessant heb ik in de praktijk gemerkt, oprechtheid werkt dus echt het beste.
Werk vooruit
Zet van te voren op papier welk artikel jij wanneer online wilt hebben. Ik doe dit zelf per maand, in de agenda´s van Hema heb je hier voorin vaak handige extra maandoverzichten voor. Zo kun je op het moment dat jij je foto´s gaat maken precies zien wat je moet doen, ook als je bezig bent met een nieuw artikel of een advertorial kun je makkelijk zien wanneer die in je schema past. Als je door onverwachte gebeurtenissen een keer minder tijd hebt, is het fijn als je wat artikelen op voorraad hebt, zo raak je niet in de stress en komt er gewoon wat leuks online op je site. Ook qua foto´s vind ik het fijn om vooruit te werken en een hele buts in één keer te maken. Als het licht buiten mooi is kun je daar maar beter gebruik van maken, dan kun je daarna aan de slag met bewerken. Ik merk dat een planning voor mij ook goed werkt als ik een keer minder zin heb, ik werk dan gewoon mijn lijstje af en dat is het zo klaar.
Grijp niet alles aan wat gratis is
Als je wat verder groeit in je blog zul je regelmatig persberichten krijgen waarvan je ook producten kunt opvragen. Vraag niet zomaar alles op om te reviewen maar bedenk vooraf of je er echt een leuk artikel van kunt maken. Zo review ik bijvoorbeeld geen producten met alcohol omdat dat niet bij mij past en zal ik niet gauw een oogschaduwpalette aanvragen, deze doen het prachtig op foto´s maar passen qua make-up gewoon niet heel erg bij mij.
Blijf beleefd
Ik vind negatief of onaardig taalgebruik op een blog sowieso een enorme afknapper, wel hou ik van een flinke dosis sarcasme. Ook in het contact naar je lezers, merken of bedrijven vind ik het belangrijk om aardig en beleefd te blijven, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik probeer altijd te reageren op berichtjes van lezers, tenzij ze echt onbeschoft zijn. Ook als een bedrijf je een voorstel doet wat je niet ziet zitten, is het netjes om even aan te geven dat dit niet bij jou of je blog past, ze weten dan waar ze aan toen zijn en zullen je in de toekomst misschien benaderen als ze wat anders hebben.
Maak actief gebruik van social media
Social media is een snelle en makkelijke manier om je blog te promoten. Zo zijn er ontzettend veel Facebookgroepen waarin je elke dag je linkjes mag posten, ook een fijne manier om makkelijk andere artikelen te vinden trouwens. Deze groepen kun je via de zoekbalk vinden door ¨blog¨ in te typen, je krijgt dan een hele lijst met groepen waarin je kunt kijken welke wat voor jou is. Op Instagram post ik vrijwel dagelijks ter promotie van mijn artikelen en gewoon foto´s die ik random maak. Op Instagram kun je makkelijk bedrijven taggen in je foto of via hashtags, ze vinden je zo snel terug en ik ben al heel vaak via deze manier benaderd voor een samenwerking.
Bedenk wat je wilt
De blogs schieten nog steeds de grond uit, ook al is Youtube het volgens mij een beetje aan het overnemen. Mijn tip is om te kijken naar wat je echt leuk vind en niet naar wat anderen wel of juist nog niet doen. Ik blogde al vrij lang over beauty maar miste iets in het schrijven, ik besloot één keer per week een artikel over eten te gaan schrijven omdat eten mijn grootste liefde is, dit bleek de beste keus ooit. Hiermee wil ik laten zien dat soms een combi of een onderwerp wat gek lijkt, maar als jij het leuk vind; vooral doen, je lezers zullen het dan ook leuk vinden!
Gebruik de dagelijkse dingen
Met elke dag een artikel vind ik het soms lastig te bedenken wat ik moet schrijven als ik een dagje geen review wil posten. Gebruik gewoon je dagelijkse dingen hiervoor, maak een grappig lijstje of deel jouw routines of bezigheden met je lezers. Dit soort artikelen maak ik zelf niet heel vaak, zou ik wel moeten doen want ik vind het altijd heel leuk om bij anderen te lezen.
Investeer
Investeer in interessante producten om te reviewen, in een mooie layout of bijvoorbeeld social media buttons. Ik heb mijn layout via Themeforest en mijn social media buttons voor een paar euro via Etsy. Tenzij je zelf echt heel handig bent krijg je het met eigen gemaakte dingen nooit zo mooi en uniek, investeer die paar tientjes, je blog wordt er alleen maar beter van en dan koop je gewoon een kledingstuk minder deze maand. Met investeren bedoel ik niet alleen geld maar ook tijd, tijd en nog eens tijd. Een goedlopende blog opbouwen kost heel veel tijd en vraagt veel van je creativiteit. Zo vind ik het leuk om gifjes te maken bij blogposts, dat kost relatief weinig tijd maar is wel erg leuk, ook via Canva kun je eenvoudige graphics maken zoals die hier boven het artikel. Kost allemaal een piepklein beetje extra tijd maar maakt je blog net een beetje leuker.
Ik ben benieuwd of jullie iets aan mijn tips hebben en of jullie nog aanvullingen hebben. Ik hoor heel graag jullie tips in de comments, ook als je iets totaal anders zou aanpakken, vind ik dat leuk om te horen:)
Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.