tips voor beginnende bloggers

Blog Academy | 10 tips voor beginnende bloggers

januari 7, 2021

Ik heb al talloze artikelen geschreven die je kunnen helpen bij het starten van een blog maar je bent nooit uitgeleerd en ik ben gelukkig nooit uitgeschreven. In dit artikel deel ik 10 tips voor beginnende bloggers. Het zijn snelle tips zonder hele verhalen maar die je wel makkelijk en snel kunt toepassen.

1. Denk na over je motivatie en doel

Voordat je begint met bloggen is het handig om te bedenken wat je daar mee wilt? Wil je als hobby bloggen of wil je er geld mee gaan verdienen? Je kunt ook gaan bloggen om ¨gratis¨ spullen te krijgen alleen ik kan je nu alvast vertellen dat een halve dag werken aan één artikel in ruil voor een fles shampoo in de beginfase leuk is, maar dat je dat niet voor altijd zult willen doen. Als je als hobby blogt, kun je lekker je ding doen maar als je serieus je werk wilt maken van je blog, realiseer je dan dat je veel tijd zult moeten investeren zonder dat je daar iets voor terug krijgt. Wil je geld gaan verdienen, bedenk dan of je zin, tijd en motivatie hebt om iets op te bouwen. Zo niet; geen enkel probleem maar dan kan je doel beter een nieuwe hobby zijn.

2. Begin meteen met een échte website

Ga niet voor een Wix site, Blogger.com of andere externe domeinen maar schaf meteen een domeinnaam aan. Weet je niet zo goed waar? Ik ben echt extreem tevreden over mijn host; Martijn. Ik heb in de afgelopen 8 jaar nog nooit storingen of erge dingen gehad, hij reageert altijd snel en is mega behulpzaam. Voor een paar tientjes per jaar kun je al bij hem terecht en dat raad ik dan ook zeker aan, zijn website vind je hier. Dit stukje is overigens niet gesponsord, ik gun iedereen gewoon een fijne en behulpzame host zonder gedoe.

3. Onderschat SEO niet

Toen ik begon met bloggen, heb ik 5 jaar lang niks aan SEO gedaan. SEO is echter essentieel als je goed gevonden wilt worden door zoekmachines en dat verschil heb ik gemerkt. Vanaf dat ik me ook maar enigszins ben gaan bezighouden met SEO, zijn mijn bezoekersaantallen verdubbeld binnen een paar maanden. Ik moest door mijn eigenwijsheid bijna 2000 artikelen handmatig bij gaan werken op SEO maar als jij dat nou vanaf het begin meteen goed doet, scheelt dat je een hoop ellende.

4. Zorg voor goede foto´s

Goede foto´s zijn essentieel voor een blog. Het klinkt hard maar met inspiratieloze en onscherpe foto´s kom je tegenwoordig (uitzonderingen daar gelaten) niet meer weg. Nu hoef je niet meteen een orgaan te verkopen voor een spiegelreflex. Verdiep je een beetje in fotografie, zorg in elk geval voor goed licht en een mooie compositie óf ga voor stockfoto´s.

5. Controleer je spelling

Ik ben redelijk goed in taal maar maak uiteraard nog fouten, zeker snelheidsfouten schieten er bij mij snel doorheen. Lees je artikelen áltijd na. Als ik het een keertje niet doe, krijg ik binnen no time berichten van lezers (dankjulliewel!) die me wijzen op fouten. Echt nalezen dus want het staat gewoon enorm slordig en mensen haken er door af. Ben je echt heel slecht in taal? Laat je artikelen dan nalezen door iemand die er wat beter in is.

6. Zorg dat je website niet rommelig is

Zelf een website maken is best lastig en ik kan me voorstellen dat je niet direct een bak geld wilt/kunt investeren om er eentje te laten bouwen. Als je zelf een site gaat bouwen of met een template werkt, zorg dan alsjeblieft dat je het geheel rustig houdt. Ik was laatst op een blog van iemand die zelf had zitten knutselen en zag overal verschillende lettertypes, bewegende toestanden en andere chaotische situaties. Als je geen verstand hebt van websites bouwen; hou het dan simpel, dat is altijd beter dan rommelig.

7. Schrijf vooruit

Knal je blog niet online als je één artikel geschreven hebt. Schrijf vooruit en zorg dat er wat te lezen valt. Nieuwe lezers moeten snel kunnen zien wat er allemaal te vinden is op jouw website dus hou daar rekening mee met de eerste artikelen die je publiceert.

8. Doe je eigen ding

Naar anderen kijken voor inspiratie is top maar doe niemand na. Doe lekker je eigen ding want van jou is er maar één. Stop met vergelijken, leg de focus op wat jou uniek maakt en laat je niet beïnvloeden door anderen.

9. Wees niet bang om te investeren

Een goed lopende blog vraagt om investering en dan doel ik niet per se op geld. Wees niet bang om geld (indien mogelijk) en tijd te investeren want het is nou eenmaal nodig als je een succes wilt maken van je blog. Als je vooraf al niet blij wordt van het idee dat je na je werk of studie nog aan je blog moet zitten, kun je er beter niet aan te beginnen. Qua geldinvestering ben je met €100 al een heel eind; hiervoor heb je een domeinnaam, een goedkoop template en eventueel nog wat kleine dingen. Dat is veel geld voor veel mensen, dat snap ik, maar een bedrijf opzetten kost nou eenmaal geld. Als je het niet hebt; maak dan een spaarplan. Hoe veel geld kun je elke week of maand opzij zetten en hoe lang heb je dan nodig om die €100 bij elkaar te sparen?

10. Maak keuzes waar je blij van wordt

Hou bij elke keuze in gedachten dat je er blij van moet worden. Je moet blij worden van hoe je website er uit ziet, je moet blij worden van je foto´s en je moet blij worden van de onderwerpen waar je over schrijft. Als je niet blij wordt van je blog, is het onmogelijk om er honderden uren in te investeren zonder er iets voor terug te krijgen. Ik heb jaren lang 7 artikelen per week geschreven zonder 1 cent betaald te krijgen. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan want ik vond het heerlijk om te schrijven en had altijd in mijn achterhoofd dat dit nodig was om mijn doel te bereiken.

Tot slot

Een blog lanceren is niet moeilijk maar wel veel werk en ik kan me voorstellen dat je als leek de bomen door het bos niet meer ziet. Heb je na deze tips voor beginnende bloggers nog behoefte aan begeleiding of wil je dat ik jou stap voor stap help met het opzetten, vullen, lanceren en bekend maken van je blog? Stuur dan een mailtje naar info@miratells.nl en ik vertel je graag meer over de opties.

Succes met bloggen!

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.