Blog Academy | Een preview naar je opdrachtgever sturen? Zo doe je dat!

februari 25, 2019

Als je als blogger gaat samenwerken met een bedrijf, is de kans groot dat ze een preview willen zien voor je het artikel online zet. Toen ik nog met Blogger werkte, maakte ik een document als preview. In WordPress is er echter een hele handige plugin voor previews die ik je graag laat zien.

Waarom een preview?

Ondanks dat niet elke opdrachtgever om een preview vraagt, zou ik het altijd zelf aanbieden. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat de verwachtingen van de opdrachtgever iets anders zijn dan wat jij levert. Met een preview kan de opdrachtgever nog wijzigingen doorgeven en weet ´ie vooraf wat er gepubliceerd gaat worden. Er komt dat iets online waar je beide tevreden over bent en er zijn geen misverstanden achteraf.

Hoe maak ik zo´n preview?

In WordPress kun je heel makkelijk (ik ga er even vanuit dat je weet hoe dat moet) de plugin ¨Public Post Preview¨ downloaden en activeren. Je gaat vervolgens aan de slag met je artikel zoals je dit altijd doet, als dit af is sla je ´m op als concept. Zodra je dit gedaan hebt verandert er iets onder het kopje Publiceren rechts boven. Je ziet nu namelijk ¨Enable public preview¨ staan onder waar je de publicatiedatum kunt kiezen. Voor ¨Enable public preview¨ staat een vakje dat je kunt aanvinken. Als je dit aanvinkt verschijnt er een link.

Preview

Die link kun je kopiëren en naar opdrachtgevers sturen. De opdrachtgever krijgt dan het artikel exact zo te zien als dat het op de website gaat komen, inclusief layout en foto´s. Let op: de functie komt er dus alleen te staan wanneer je bericht als concept is opgeslagen.

Nadeel Public Post Preview

Ik vind deze plugin perfect, echter is er wat mij betreft één nadeel: de link is maar 48 uur geldig. Na de 48 uur komt er een andere link te staan die je gewoon weer kunt kopiëren en versturen. Echter is het soms lastig bij een opdrachtgever die wat meer tijd nodig heeft om te reageren. Je kunt met een html-code de geldigheid van de link aanpassen, ik heb me daar alleen nog niet aan gewaagd. Mocht je het willen proberen: hier vind je instructies.

Kende jij deze plugin al?

Wil je op de hoogte blijven van alle Blog Academy artikelen rondom ondernemen en bloggen? Je kunt je inschrijven voor de e-mailreminder door een reactie achter te laten op deze post. Ongeveer 1x per week krijg je dan een mail met de link naar het nieuwe artikel. Je e-mailadres wordt niet voor andere doeleinden gebruikt en uitschrijven kan te alle tijde.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

7 Comments

 • Evelien

  Omg, dit ga ik nú downloaden. Ik heb/had hier altijd zo’n issues mee. Vaak stuurde ik het dan in Kladblok, maar dan komt het natuurlijk nog niet goed over… Thanks voor het delen! ♥

  februari 27, 2019 at 2:46 pm Reply
 • Mariska

  Super handig! Heb mezelf eigenlijk aangeleerd om blogs gewoon in Word te maken en previews zo door te sturen, maar daar zit de layout van je site natuurlijk niet in. Weer wat geleerd!

  februari 28, 2019 at 6:57 pm Reply
 • allaboutbertina

  Wat super handig! Dit wist ik dus helemaal niet, ga het zeker gebruiken.

  maart 10, 2019 at 1:29 pm Reply
 • Jasmijn

  Precies waar ik naar opzoek was, na even Googlen kwam ik op je artikel terecht.
  Ga het morgen ochtend gelijk sturen zodat ze van de volle 48 uur kunnen genieten.

  juni 17, 2020 at 4:00 pm Reply
  • Mira Ennen

   Leuk om te horen!

   juni 18, 2020 at 3:49 pm Reply
 • Nienke | Mamameteenwolkje

  Precies wat ik nu nodig heb! Thanks 🙂

  maart 29, 2021 at 8:50 pm Reply
  • Mira Ennen

   Leuk om te horen!

   maart 30, 2021 at 8:38 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.