pr bureau

Blog Academy | Een pr bureau, hoe zit dat nou?

april 17, 2015
Een pr bureau is voor veel bloggers een onmisbare bron van informatie. Inmiddels blog ik voornamelijk over ondernemen maar toen ik nog dagelijks over beauty schreef, verslond ik de mails van pr bureaus. Nog steeds sta ik bij diverse bureaus op de perslijst en lees ik met plezier de berichten; ik post alleen niet meer over alles. Een groot deel van de informatie over nieuwe producten krijg ik dus via verschillende persbureaus. Regelmatig komen er pakketjes met nieuwe producten en af en toe organiseert een bureau een event ter ere van een nieuw product of collectie. Op verschillende media merkte ik dat er nog veel vragen waren rondom deze bureaus en het samenwerken. Op het moment van schrijven was het bij een aantal bureaus open dag, tijd voor wat info dus!

Wat is een pr-bureau nou precies?
Een persbureau of pr bureau vertegenwoordigt een aantal merken. Zij verzorgen de marketing voor deze merken. Ze zetten het merk op de markt, zorgen voor bekendheid en introductie van nieuwe producten. Zeker de laatste jaren denk ik dat de samenwerking met bloggers en influencers steeds groter is geworden. Naast kranten, tijdschriften en andere media zorgen bloggers natuurlijk voor een groot gedeelte van de informatie naar eventuele klanten. Zeker op beautygebied denk ik, een review op een blog is toch een stuk uitgebreider dan een mention in een tijdschrift.
Wat kan een pr-bureau voor mij als blogger betekenen?
Een pr-bureau stuurt je over het algemeen berichten bij nieuwe producten of speciale acties. Je krijgt dan info over het nieuwe product en kunt beeldmateriaal gebruiken dat zij ter beschikking stellen. Als je een vraag hebt over een merk of product kun je het persbureau mailen of zij meer informatie voor je hebben. Soms biedt een persbureau ook producten aan om uit te testen. Soms krijg je deze vanzelf, soms staat er onder de mail of er samples beschikbaar zijn. Je kunt dan een aanvraag doen voor een collectie of product, ze kunnen natuurlijk niet iedereen producten sturen dus wees niet teleurgesteld bij een nee, kijk wat je met het persbericht kunt doen of schaf zelf iets aan uit de collectie. Als ik een artikel schrijf over een gekregen of zelf gekocht product stuur ik vaak even een mailtje met de link. Bureaus vinden dat soms leuk om te lezen en kunnen je helpen met extra informatie. Zo zien ze ook dat je niet alleen blogt over gratis spullen maar oprecht geïnteresseerd bent. Tenminste als je het uit oprechte interesse doet, ik ben er van overtuigd dat ze hier wel doorheen prikken. Tag ook eens het persbureau in je Instagram foto, dit vinden ze leuk, zorgt niet voor een volle mailbox én wie weet regrammen ze je foto!
Kan ik zelf een pr-bureau mailen?
Hier zijn de meningen over verdeeld. Veel mensen zeggen dat als je interessant genoeg bent, de bureaus je vanzelf vinden en dat het niet netjes is om zelf contact te zoeken. Ik ben van mening dat je best zelf een mailtje kunt sturen maar denk goed na over je motivatie. Wil je op de lijst in de hoop producten te krijgen of om naar events te gaan? Mail dan liever niet uit jezelf of geef eerlijk aan dat je niet genoeg producten zelf kunt kopen om te reviewen. Eerlijkheid duurt het langste, het bureau kan dan zelf bepalen wat ze er mee doen. Kijk ook goed of het bureau bij je past. Ik kan wel mailen naar een fashionbureau voor mijn blog maar zal uiteindelijk weinig doen met de informatie. Motiveer je keuze voor het bureau en vertel waarom bepaalde merken je aanspreken. Oprechte interesse komt echt wel over.
Wanneer mag ik “bij” een persbureau?
Sommige bureaus houden een minimum bezoekers per maand aan, deze ligt meestal boven de 10.000 (uniek). Ik heb het idee dat bureaus ook steeds meer gaan kijken naar unieke en mooie blogs en accounts met potentie. Zijn je cijfers nog wat lager maar ben je wel heel enthousiast over een merk of product dan zou ik altijd mailen of je wat info kunt krijgen.
Krijg je dan iedere dag pakketjes?
Nee, ik niet in ieder geval. Er zijn bloggers die dagelijks pakketjes krijgen maar bij mij is het een aantal keer per week. Soms een week niet en dan weer heel veel, dat wisselt gewoon. Sommige pakketjes komen ook van bedrijven zelf en niet van bureaus.
En hoe vaak is er een event?
Ik bezoek niet heel veel events en krijg ook niet wekelijks bergen uitnodigingen, zeker nu met corona niet. Ook spreken niet alle uitnodigingen mij aan, ik vind het zelf heel belangrijk om alleen dingen te doen die bij mij passen. In the end ben je toch een dag op pad die je niet aan je ¨normale¨ werk (in mijn geval onder andere bloggen) kunt besteden en dat is het simpelweg niet altijd waard. Open dagen van persbureaus bezocht ik in het verleden wel altijd. Het bureau laat dan van een groot deel van haar merken de nieuwe collecties en producten zien. Dit soort dagen zijn altijd erg leuk om de mensen achter de persmails te ontmoeten en natuurlijk de andere bloggers! De grootste bloggers van Nederland hebben soms dagelijks events, super leuk natuurlijk maar ook logisch dat bureaus eerder investeren in 20 hele grote bloggers dan in 100 kleine.
Wat doe ik met alle persmails?
Ik deel vrijwel nooit “zomaar” een persbericht. Ik lees wel alle berichten omdat ik het belangrijk en leuk vind om op de hoogte te blijven van nieuwe producten en ontwikkelingen. Als een product mij enorm aanspreekt en het wordt niet vanzelf toegezonden stuur ik een mailtje met de vraag of er producten beschikbaar zijn ter review. Als er geen producten beschikbaar zijn schaf ik het product zelf aan. Het is toch het leukste om producten te testen waarin je bij voorbaat al geïnteresseerd was toch?
Het blijft een lastig dingetje. Je wilt immers niet gaan lopen zeuren om producten of opdringerig overkomen. Nogmaals, oprechte interesse pikken ze er echt wel tussenuit en blijf altijd eerlijk. Wees niet te lang teleurgesteld als je nee te horen krijgt. Blijf gemotiveerd en vraag netjes wat de voorwaarden zijn om wel opgenomen te worden op de perslijst.

Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan de Boost je Blog cursus!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Annelies

  Zelf vind ik dat je contact op mag nemen met persbureaus die producten en events bieden waarin jij als persoon geïnteresseerd bent. Ook ben ik het met jou eens dat als jouw interesse echt bij een bepaald product of dienst ligt, je dit in een e-mail naar een persbureau zeker weet over te brengen. In dit geval vind ik “Nee heb je, ja kun je krijgen”.

  oktober 9, 2021 at 10:38 am Reply
  • Mira Ennen

   Yes, kan ik me helemaal in vinden!

   oktober 9, 2021 at 1:11 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.