Mediakit

Blog Academy | Makkelijk en gratis je eigen online mediakit

september 3, 2018

Als blogger of influencer krijg je hopelijk op een gegeven moment verzoeken om samen te werken. Bedrijven willen graag je bezoekersaantallen/volgers/tarieven weten of misschien benader jij zelf wel een bedrijf en wil je al deze gegevens meesturen. De ideale én professionele manier om dit te doen is een mediakit. Ik maak al een tijdje gebruik van een online gratis mediakit die zichzelf bijwerkt, ideaal. Ik deel deze graag met jullie en beschrijf de voor- en nadelen.

Zine

Via app.zine.co maak je gratis een online mediakit aan, waar je op je tarieven na, zelf niks in hoef te vullen. Je linkt je social media en blog en de cijfers verschijnen vanzelf. Je ziet je volgers, bezoekers, doelgroep én je engagement. Dit alles ziet er leuk en professioneel uit, je eigen Foto´s en content verschijnen automatisch in de kit. Je tarieven kun je per netwerk zelf invullen en als een bedrijf om statistieken vraagt, stuur je snel en gemakkelijk de link door.

Statistieken gephotoshopped?

Onlangs las ik op Twitter dat sommige webshops kampen met een probleem; als ze bloggers om unieke bezoekers vragen, krijgen ze een screenshot met daarin een gephotoshopt aantal bezoekers. Lastig wel, want wanneer weet je of iets echt is en wie kun je vertrouwen? Met de mediakit van Zine is dit probleem ondervangen omdat het om een online pagina gaat die zichzelf bijwerkt. Photoshop is dus onmogelijk en je hebt altijd up to date statistieken.

Uitgebreide statistieken

Naast je volgers en statistieken als land van herkomst en geslacht, kun je op Zine nog veel meer info over je Instagram volgers bekijken. Zo kan je zien met welke merken ze affiniteit hebben, bij mij is de top 2 Starbucks en Primark. Ook zie je de interesses van je publiek, gek genoeg komt eten in mijn lijstje niet voor en staat fashion bovenaan de lijst. Tot slot kun je ook nog het gemiddelde inkomen van je doelgroep bekijken, dit kan handig zijn voor merken met wie je gaat samenwerken om te bepalen of je meer op high-end of budget zit.

Nadeel

Een nadeel aan Zine vind ik dat je domeinwaarde niet wordt meegenomen in de mediakit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je blog maar 1000 bezoekers per maand heeft, maar wel een domeinwaarde van 30. Het is dan voor bedrijven heel waardevol om een linkje op jouw site te plaatsen. Als je je mediakit verstuurd, zou ik in de bijgaande mail altijd je domeinwaarde vermelden, samen met eventuele overige voorwaarden voor een samenwerking. Ik kan me voorstellen dat je vragen hebt over het begrip ¨domeinwaarde¨, de naam zegt het eigenlijk al: wat is je domein waard? Deze waarde wordt door verschillende factoren bepaald (o.a. door hoe lang je site al bestaat), ik zal hier in een ander Blog Academy artikel een keer dieper op in gaan.

Groeipercentage

Een pluspunt voor mijzelf vooral vind ik dat je je groeipercentage per kanaal kunt bekijken. Zo daalde mijn Instagram de afgelopen maand met 4,9%. Absoluut geen reden voor paniek, ik verwijderde zelf namelijk enorm veel volgers met inactieve of lege accounts. Mijn blog echter groeide met 77,6%, iets waar ik uiteraard erg blij mee ben.

Ik ben fan van Zine, en vind dit een fijne en betrouwbare uitkomst. Ook hoef je zelf niet met designs aan de slag die je steeds moet bijwerken en heb je je kit altijd gemakkelijk bij de hand.

Heb jij al een mediakit?

Wil je bij elk nieuw Blog Academy artikel een mailtje krijgen? Geef dat dan aan in een reactie hier onder! Je mail-adres wordt niet ingeschreven voor mijn algemene nieuwsbrief of voor wat anders gebruikt.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

2 Comments

 • Sonja

  Fijne tips. Ik heb nog geen mediakit.

  september 3, 2018 at 5:46 pm Reply
 • Rebecca

  Super fijne tips! Ik heb nog geen media kit, maar ga er zeker over nadenken er een te maken:)

  september 6, 2018 at 7:11 am Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.