inspireren

Blog Academy | Zo laat je je inspireren zonder te kopiëren!

april 30, 2020

De afgelopen weken heb ik best wat blogposts doorgestuurd gekregen van iemand die zich wel heel erg heeft laten inspireren door mijn artikelen. Vervelend natuurlijk en echt niet oké. Ik besloot mijn negatieve gevoel om te zetten in iets positiefs; een nieuw artikel. In dit artikel leg ik uit hoe je je kunt laten inspireren door anderen, zonder content te kopiëren.

Wanneer kopieer je iemand?

In mijn ogen kopieer je niet alleen wanneer je letterlijk een tekst kopieert en plakt naar je eigen blog. Ik vind het ook kopiëren wanneer je meerdere malen achter elkaar informatie uit artikelen haalt die je simpelweg niet kan weten én onderwerpen overneemt. Natuurlijk kan dit (per ongeluk) wel eens gebeuren maar als het zo vaak is dat het meerdere mensen opvalt, ben je niet goed bezig. Ik kreeg overigens op social media veel de vraag wie mijn copy cat is maar dat ga ik niet zeggen. Ik ben geen fan van publiekelijk shamen en mensen maken nou eenmaal domme fouten. Overigens ben ik niet zo coulant wanneer iemand letterlijk teksten kopieert, dat is juridisch gewoon niet toegestaan. Mocht je mij gekopieerd hebben en dit artikel lezen; hopelijk laat je je er door inspireren en weet je vanaf nu hoe je dat op een nette manier kunt doen.

Neem geen teksten over

Kopieer nooit letterlijk een tekst van iemand anders naar je eigen blog. Dit is wettelijk gezien strafbaar en je kan er dikke boetes voor krijgen. Echter ga ik er ook vanuit dat je blogt omdat je het leuk vindt dus als je schrijven zo stom vindt dat je het zelf niet wilt doen, kun je beter een andere hobby zoeken.

Neem contact op met je inspiratiebron

Als je een artikel leest en denkt daar wil ik ook over schrijven, stuur je inspiratiebron dan gewoon een berichtje. Zeg dat je geïnspireerd bent en dat je ook graag jouw kijk op dit onderwerp wilt delen met je lezers. Natuurlijk kun je dan ook een negatieve reactie krijgen, maar dan heb je het zelf in elk geval netjes aangepakt.

Geef credits

Als je geen contact opneemt maar je wel laat inspireren, kun je dat makkelijk verwerken in je tekst. Schrijf bijvoorbeeld ik las hierover bij Mira en vond het een tof idee of eindig je artikel met dit artikel is geïnspireerd op X. Deel lekker een linkje naar je inspiratiebron, daar ben ik in elk geval alleen maar blij mee.

Kijk hoe je je eigen draai kunt geven aan dit onderwerp

Natuurlijk gaan er honderden blogs met hetzelfde onderwerp online komen, ik heb ook niet het licht uitgevonden. Probeer echter niet iemand volledig na te doen maar geef je eigen draai aan het onderwerp waar je over gaat schrijven. Kijk hoe je het kunt betrekken op je persoonlijke situatie en op wat bij jou past.

Check bij jezelf of je de informatie echt kent

De informatie die je in je artikel gaat opschrijven, weet je die alleen omdat je het bij je inspiratiebron hebt gelezen of heb je het al vaker gehoord? Door te checken hoe je aan informatie komt, voorkom je dat je misschien ongemerkt aan het kopiëren bent. Als je een lijstje maakt met alleen maar informatie die je in een artikel van mij hebt gelezen, ben je niet echt een nieuw eigen artikel aan het maken natuurlijk.

Doe je eigen ding

Natuurlijk is het tof als iemand zijn geld verdient door te schrijven over een bepaald onderwerp of veel lezers trekt met een rubriek. Als je dit nadoet, biedt dat echter geen garantie dat dat jou ook gaat lukken. Je kunt beter zelf iets kiezen dat bij je past want voor eeuwig iemand nadoen ga je niet vol houden. Ook is succes meestal een combinatie van factoren en je kunt nooit de volledige persoonlijkheid van iemand kopiëren.

En hoe zit het dan met foto´s?

Ook op Instagram wordt veel gekopieerd en dat is wat lastiger dan met teksten, een foto is natuurlijk nooit exact hetzelfde. Ook hier geldt, tag degene die je geïnspireerd heeft tot de foto of stuur hem of haar een berichtje. Doe nooit zomaar een foto na, dat is echt niet netjes en dat zou je zelf ook niet leuk vinden. Zeker voor mijn Instagram laat ik me heel vaak inspireren door internationale accounts, ik tag hen altijd in de caption en ik heb daar nog nooit negatieve reacties op gehad. Zelf vind ik het altijd een eer als iemand mijn foto namaakt, mits dit netjes vermeldt wordt natuurlijk.

Tot slot

Natuurlijk is er een verschil tussen één op één kopiëren en je wel heel erg laten inspireren. Het eerste is strafbaar, het tweede is gewoon niet netjes. Probeer vooral lekker je eigen ding te doen en pak alle beetjes inspiratie van verschillende personen bij elkaar, om er vervolgens iets unieks van te maken. Dat is veel leuker voor jezelf want je maakt écht iets zelf én leuker voor je volgers want zij zien iets unieks. En door wie ik me laat inspireren? Ik ben groot van de Instagram van Paige Arminta en die van Marie Fe & Jake Snow! Voor mijn blog laat ik me vooral inspireren door alles wat er rond raast in mijn hoofd en door de vragen van lezers.

Wil jij meer leren over bloggen en (meer) geld gaan verdienen met je blog? Check dan mijn Boost je Blog training!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • lisaheleen@outlook.com

    Goed artikel! Ik laat mij inspireren door artikelen die ik lees, maar zal niet dezelfde opzet of zelfs dezelfde copy gebruiken. Daarnaast kijk ik inderdaad of het onderwerp echt in mijn straatje ligt. Heb ik er zelf te weinig kennis over? Dan waag ik mij er niet aan.

    Hopelijk kan degene die jouw artikelen ‘over heeft genomen’ zich nu beseffen dat dit niet netjes is 🙂

    mei 1, 2020 at 7:03 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.