hoofd leegmaken

Blog Academy | Je hoofd leegmaken en rustiger werken: mijn tips!

januari 13, 2020

Of je nou moet studeren voor school of zelfstandig aan het werk bent; een vol hoofd kan best wel in de weg zitten. In dit artikel geef ik wat tips die mij helpen bij mijn hoofd leegmaken en daardoor rustiger en met minder stress te werken.

Je hoofd leegmaken

Ik ben een enorme chaoot en dat is zowel een zegen als een vloek. Mijn gedachten gaan altijd maar door en dat zorgt voor creativiteit en veel ideeën, ook kan ik er makkelijk en snel door werken. De keerzijde is dat mijn hoofd altijd heel vol zit en dat dat voor chaos en stress zorgt. Op school had ik hier minder last van omdat de dingen daar best gestructureerd waren. Toen ik fulltime zzp-er werd, heb ik mezelf echt wat dingen moeten aanleren om te zorgen dat het geen gestreste chaos werd.

Schijf álles op

Heel voor de hand liggend maar toch vaak vergeten; dingen opschrijven. Ik begin mijn werkdag vaak met tien minuten waarin ik alles opschrijf wat zich op dat moment in mijn hoofd bevind. Ik schrijf privé en werk dingen wel even op een apart blaadje voor het overzicht en na deze 10 minuten begin ik mijn dag gevoelsmatig met een leeg hoofd. Hierdoor ben ik niet meer bang dat ik dingen vergeet en blijf ik niet over alles nadenken. Als ik merk dat ik veel aan het malen ben dan neem ik halverwege de dag of in de avond nog 10 minuten om alles neer te pennen en dat werk voor mij enorm goed!

Orden je hersenspinsels

Als je alles opgeschreven hebt, kan het fijn zijn om daar ook meteen wat mee te doen. Schrijf taken over in je agenda en doen hele kleine dingen (bijvoorbeeld iemand appen) meteen, dan heb je het maar gehad. Gedachten waar je niks mee hoeft, kun je gewoon lekker laten staan, als ze maar uit je hoofd zijn.

Doe één ding tegelijk.

Doe één ding tegelijk. Toen ik net begon met voor mezelf werken zat ik vaak artikelen te typen terwijl ik ondertussen een serie keek, Instagram bijhield en mijn nagels lakte. Klinkt misschien efficient dat multitasken maar het is absoluut niet goed voor de rust in je hoofd. Door meerdere dingen tegelijk te doen krijgt je brein zo veel prikkels binnen dat het al snel een onrustige toestand wordt. Hoe lastig het ook is, beperk je dus tot één taak tegelijk en maak iets af voordat je wat nieuws gaat doen. Dat is absoluut even wennen als je het nooit deed maar als het eenmaal in je systeem zit, werkt het zo veel fijner.

Zet je geluid uit en leg je telefoon op de kop

Ik heb sowieso altijd mijn geluid uit maar merk dat ik vaak ook afgeleid wordt als mijn scherm oplicht. Als ik met iets anders dan social media bezig ben leg ik mijn telefoon dus op de kop tot ik klaar ben. Mensen moeten hierdoor vaak wat langer wachten op een berichtje terug maar zo´n drama is dat niet. We zijn tegenwoordig zo gewend om binnen een paar minuten reactie te krijgen maar als je er echt over nadenkt is dat in 9 van de 10 gevallen niet nodig.

Ruim je werkplek op

Als je klaar bent met werken (of leren), neem dan even 5 minuten om je werkplek op te ruimen. Als je de volgende dag op een schoon bureau kunt beginnen in plaats van tussen de zooi, scheelt dat echt een hele hoop chaos.

Tot slot

Mijn hoofd leegmaken met bovenstaande tips zorgt er voor dat ik rustiger werk en vrijwel nooit stress heb op dat gebied. Om mijn werk heen doe ik ook bijna dagelijks aan mediteren en yoga. Twee dingen waar ik echt even aan moest wennen maar waar ik nu niet meer zonder kan. Vooral mediteren helpt me enorm om mijn hoofd leeg te krijgen en ik krijg er vaak een opgeladen gevoel van. Zeker een aanrader als je ook een chaoot bent, ondanks dat het waarschijnlijk even doorzetten is voordat het iets voor doet. Tot slot wil ik je nog de tip meegeven om het als een cadeautje te zien dat je chaotisch bent en niet alleen als een hindernis. Chaos brengt je veel mooie dingen en door het positief te bekijken, kun je er positiever mee omgaan.

Wat doe jij om je hoofd leeg te maken?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • bychristiana

    Ik vind een opgeruimde werkplek vooral heel belangrijk. Ook doe ik graag eerst wat dingen in het huishouden voordat ik bijvoorbeeld aan de blog ga werken. Anders heb ik steeds dingen in mijn achterhoofd die ik nog wil / moet doen. Mijn telefoon leg ik inderdaad ook vaak op zijn kop;-)

    januari 13, 2020 at 8:39 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.