Professioneel

Blog Academy | Hoe kom je professioneel over als blogger?

augustus 14, 2018

Als je wat meer wilt met je blog dan alleen je tijd vullen met een toffe hobby, kan het wel zo handig zijn om tijd te steken in het professioneel maken (of in ieder geval laten lijken) van je blog. In dit artikel deel ik wat zaken waarvan ik vind dat ze je blog een professionele ¨touch¨ geven. Wel meteen met de disclaimer dat ik je niet meteen niet professioneel vind als je aan geen van deze eisen voldoet en dat een professionele en succesvolle blog van veel meer zaken afhankelijk is dan alleen maar dit lijstje. Volg dus vooral je eigen gevoel, en doe wat met de tips die bij je passen!

Registreer je domeinnaam

Ik heb het al heel vaak gezegd maar toch nog maar een keer: ga voor een domein en stap af van de blogspot.com/wordpress.com sites. Een eigen website kost echt geen vermogen en staat gewoon veel serieuzer. Qua domeinnaam zou ik ook niet gaan voor www.miratjuhxx.nl maar voor iets wat professioneel oogt en makkelijk te onthouden is. Verder zou ik qua editor zeker voor WordPress gaan vanwege de vele mogelijkheden. Ik gebruik WordPress zelf pas een paar maanden en ik merk echt een enorme positieve verandering ten opzichte van Blogger.

Schrijf je in bij de KVK

Natuurlijk hoef je je niet bij de eerste €100 die je verdient in te gaan schrijven maar zodra je op regelmatige basis geld gaat verdienen met je blog, zou ik dit zeker doen. Het oogt professioneler, bij sommige bedrijven is het een vereiste voor een samenwerking en ik merkte zelf dat ik mijn blog ook serieuzer ging nemen dan voor mijn inschrijving.

Zorg voor een mooie website

Jaren heb ik zelf gerommeld aan mijn site en lopen klooien met dure thema´s die ik kocht en waar ik vervolgens niks mee kon. Onlangs investeerde ik een paar honderd euro in een mooie goede site die precies naar mijn wens is. Iets wat me veel geld had gescheeld als ik het jaren geleden had gedaan. Mijn site is gebouwd door Studio Solveig  en die kan ik je echt van harte aanraden. Tuurlijk, het is even een investering maar je site is wel je visitekaartje.

Wees consistent qua stijl

Zorg dat je foto´s enigszins dezelfde stijl hebben maar sowieso altijd hetzelfde formaat. In de meeste lay-outs komt het echter mooier uit als je óf voor liggend óf voor staand gaat. Gebruik voor al je artikelen dezelfde lay-out en hetzelfde lettertype. Als je het helemaal next level wilt trekken dan kun je ook de kleuren van je blog doorvoeren in je visuals en foto´s.

Fotografie

Ik ben een fotografie-nerd en kan enorm afknappen op slechte blogfoto´s. Tegenwoordig kun je zelfs met je smartphone prima foto´s maken. Als je maar zorgt dat je goed licht hebt en er een beetje een gezellig plaatje van maakt. Fotografie kost veel oefening en veel tijd maar ik vind dit zelf één van de belangrijkste factoren voor de professionaliteit van een blog (afhankelijk van het onderwerp natuurlijk). Als je echt nul feeling hebt voor fotografie en ook geen zin om je er in te verdiepen,  zou ik eerder voor stockfoto´s gaan dan eigen foto´s van slechte kwaliteit te gebruiken.

Contactinfo

Zorg dat zowel je lezers als geïnteresseerde bedrijven je makkelijk kunnen bereiken door een contactpagina aan te maken. Op deze pagina kun je, naast je contactinformatie, ook kort beschrijven welke vormen van samenwerking er op jouw blog mogelijk zijn.

Professionaliseer je e-mailadres

Fantastisch dat je al 10 jaar je miertje_xx_12_love@hotmail.com gebruikt, alleen erg professioneel oogt het niet. Ook gewoon voornaam_achternaam@hotmail.com zou ik achterwege laten en vervangen door info@sitenaam.nl. Een e-mailadres met daarin je domeinnaam oogt professioneel en maakt het ook makkelijker om persoonlijke en zakelijke mail te scheiden.

Marketing

Reken marketing tot een serieus onderdeel van je blog en steek tijd in het promoten van je artikelen. Deel niet klakkeloos overal je blogpost maar kijk welke vorm van delen op welk social media kanaal werkt. Zo steek ik sinds kort tijd in het creëren van speciale pins ter promotie van de Blog Academy artikelen, en echt, dat trekt zo veel meer lezers dan gewoon mijn Instafoto posten.

Social Media

Social Media zie ik zelf als een verlengstuk van mijn blog en, ik ben hierin vast niet de enige. Kijk goed naar de kanalen die je voor je blog gebruikt en in hoe verre je die ook persoonlijk wilt gebruiken. Als je blog absoluut geen connectie heeft met je persoonlijke leven, zou ik deze twee ook op social media scheiden.

Neem je blog serieus

Tot slot wil ik je op het hart drukken je blog serieus te nemen. Met eens in de zo veel weken posten straal je geen professionaliteit uit. Een blog is hard werken als je er meer dan alleen een hobby van wilt maken. Door het ook bloedserieus te benaderen, zal het je allemaal makkelijker af gaan.

Wat vind jij belangrijk voor de professionele uitstraling van een blog?

Wil je bij elk nieuw Blog Academy artikel een mailtje krijgen? Geef dat dan aan in een reactie hier onder! Je mail-adres wordt niet ingeschreven voor mijn algemene nieuwsbrief of voor wat anders gebruikt.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

9 Comments

 • Sabine

  Nuttig artikel! Sowieso die eigen url is een must.

  augustus 16, 2018 at 8:24 pm Reply
 • Yousra Yasmine

  Super handige tips! Zeker een must om te lezen als blogger. Bedankt voor je blog serie. Het is onwijs leerzaam hihi.
  Liefs,
  Yousra Yasmine

  augustus 16, 2018 at 9:17 pm Reply
  • Mira Ennen

   Aah leuk om te horen, jij bedankt voor het lezen 😀

   augustus 16, 2018 at 9:19 pm Reply
 • An

  Ik merk dat je de kleur van je blog doortrekt in je foto’s. Geeft idd een mooi effect. Bedankt voor de tip.

  augustus 17, 2018 at 6:14 am Reply
 • Lizzie | Globalizious

  Ik doe volgens mij alles wel aardig, maar t is zooo moeilijk om nou net dat stapje verder te gaan…

  augustus 17, 2018 at 6:16 am Reply
 • Balou

  Bedankt voor je tips, altijd fijn om door te lezen!

  augustus 17, 2018 at 6:34 am Reply
 • Felice Veenman

  ceck, check, dubbel check: alles in orde. inderdaad het loont om in je site te investeren, ik heb ook lang gerommeld. Maar met een betrouwbare en niet te dure webmaster en een template van WordPress, bleef ik toch onder de 300 euro

  augustus 17, 2018 at 6:22 pm Reply
 • Amelie van Writings by Amelie

  Maak jij gebruik van wordpress.org of wordpress.com? Ik heb namelijk wordpress in mijn domeinnaam staan en voor wordpress.com moet je voor het ‘weg te halen’ gaan betalen.
  Hoe zorg je er ook voor om je gmail, hotmail, outlook, … te veranderen in je eigen domeinnaam? Ben hier zon een loser in!

  augustus 18, 2018 at 10:14 am Reply
  • Mira Ennen

   Dit kan allemaal via een hostingbedrijf. Ze regelen dan ook je email enzo en met een paar tientjes per jaar ben je klaar:)

   augustus 18, 2018 at 10:35 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.