hashtags gebruiken

Blog Academy | Hashtags gebruiken? Zo doe je dat!

december 2, 2019

Als je wilt groeien op Instagram, zijn hashtags een erg handig hulpmiddel. Veel mensen gebruiken hashtags echter verkeerd. Of nou ja verkeerd; ze gebruiken ze op een manier waar ze weinig aan hebben. In dit artikel leg ik je uit hoe hashtags gebruiken wél moet.

Waarom hashtags gebruiken?

Je kunt natuurlijk hashtags gebruiken om je foto te beschrijven of om grapjes in te maken maar je kunt ze ook gebruiken om gevonden te worden door potentiële nieuwe volgers. Door de juiste hashtags op de juiste manier te gebruiken, kan zowel je account als je engagement snel groeien. Sterker nog, en misschien snijd ik mijn Groeiprogramma hiermee in de vingers, het is één van de meest gemaakte fouten van mensen die zich bij mij aanmelden om hun Instagram te verbeteren. Ik vertel ze dan, onder andere, onderstaande trucjes en die werken eigenlijk altijd vrij snel.

Hoe veel hashtags moet ik gebruiken?

Ik begin maar met de vraag die ik niet kan beantwoorden. De meningen zijn verdeeld over het feit of je nou beter maar een paar hashtags kunt gebruiken of alle 30 die Instagram toestaat. Ik heb nooit ervaren dat héél veel niet goed werkt, échter vind ik irrelevante hashtags zeer irritant en denk ik dat 30 relevante hashtags bedenken bij de meeste foto´s lastig is. Ik gebruik er zelf meestal tussen de 10 en de 20 en dat vind ik een prima aantal. Onder de 10 zou ik niet aanraden omdat er dan naar mijn mening echt nog wel meer te behalen is.

Gebruik relevante hashtags!

Je kunt natuurlijk hele populaire hashtags gebruiken in de hoop op te vallen. Echter is het heel irritant als je de hashtag ¨flatlay¨ volgt of opzoekt en bijvoorbeeld allemaal selfies te zien krijgt. Je vervuilt met irrelevante hashtags Instagram en mensen gaan toch niet snel klikken want ze zochten naar een flatlay, niet naar een selfie. Kies dus hashtags die echt bij jouw foto of account passen.

Niet te groot, niet te klein

Als je een hashtag intypt in de caption van je foto, zie je er meteen een getal achter staan, dit getal geeft aan hoe veel foto´s er al te vinden zijn met die hashtag. Een veel gemaakte fout is alleen maar (te) grote hashtags kiezen. Stel je hebt 10.000 volgers en kiest een hashtag waarop ook 3.5 miljoen andere foto´s geplaatst zijn; de kans dat jouw foto opvalt, is dan heel klein. Je kunt idealiter gezien beter voor kleine hashtags gaan, bijvoorbeeld onder de 20.000 of beter nog onder de 10.000. Je foto valt dan veel sneller op, zeker als je een klein account hebt. Probeer hashtags te gebruiken die niet meer foto´s bevatten dan jij volgers hebt, of eventueel maximaal het dubbele aantal foto´s van jouw volgers aantal. Je kunt best afwisselen met die gigantische hashtags, maar hou het merendeel kleiner als je echt goed gevonden wilt worden. Kijk, als je 800.000 volgers hebt is dit allemaal minder relevant, echter lees je dit artikel dan waarschijnlijk ook niet.

Hoe bedenk ik hashtags?

Hashtags bedenken kan, afhankelijk van je foto, best lastig zijn maar oefening baart kunst. Bij een foto van een lipstick kun je bijvoorbeeld ¨#beauty¨ of #lipstick intypen, je ziet dan vanzelf allerlei variaties verschijnen die andere mensen al bedacht hebben. Denk ook na over wat en wie je wilt bereiken met je foto zoals bijvoorbeeld #ondernemers of #utrecht (en variaties) als je een lokaal bedrijf hebt en daar ook je doelgroep wilt bereiken. Als je écht geen inspiratie hebt kun je natuurlijk altijd kijken welke hashtags er onder vergelijkbare of favoriete foto´s staan, let dan wel (wederom) even op de grootte.

Shadowban

Sommige hashtags hebben een shadowban, waarom is vaak niet helemaal duidelijk. Zo gebruikte ik regelmatig de hashtag ¨dutchies¨, tot ik er achter kwam dat die niet zichtbaar was. Dat betekent een shadowban namelijk, jouw foto wordt niet getoond als iemand op die betreffende hashtag zoekt, zonde om te gebruiken dus. Of een hashtag een shadowban heeft, kun je hier checken. Je kan dan je gebruikersnaam invoeren, de website checkt dan jouw laatste foto´s, en dus hashtags, op shadowbans.

En wat als het nog steeds niet werkt?

Heel simpel gezegd; dan gaat er iets niet goed. Op de juiste manier hashtags gebruiken zou echt moeten werken, echter kost groeien nou eenmaal tijd. Experimenteer met hashtags en kijk goed welke wel en niet werken voor jouw account. Als het nul effect heeft dan is het misschien handig om naar een ander aspect van je Instagram te gaan kijken, misschien valt daar nog wel wat verbetering te behalen. Uiteraard mag je mij daarvoor altijd benaderen voor een Adviesgesprek.

Gebruikte jij hashtags al op de ¨juiste¨ manier?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

6 Comments

 • bychristiana

  Wat een goede tips! Echter doe ik blijkbaar van alles fout op Insta want er zit totaal geen groei meer in. Ik durf wel te zeggen dat het in ieder geval niet kan liggen aan de kwaliteit van de foto’s. Ik zie echter wel een mooie groei in mijn blogstatistieken en heb ik me er een soort van bij neergelegd dat Instagram bij mij niet werkt. Ik vind mezelf namelijk nog steeds een echte blogger, en geen instagrammer. Dat is volgens mij ook wel echt een groot verschil. Misschien neem ik nog wel eens contact met je op, ik vind wel dat je altijd heel goede tips hebt. Ik probeer trouwens ook wat vaker de minder gebruikte hashtags uit. Logisch dat je daarmee wat beter opvalt dan tussen hashtags die ontzettend vaak gebruikt worden.

  december 2, 2019 at 9:03 am Reply
  • Mira Ennen

   Altijd welkom <3

   december 2, 2019 at 9:18 am Reply
 • Mariska

  Staat in mijn lijstje opgeslagen dit artikel om eens kritisch naar te kijken. Thank you!

  december 2, 2019 at 1:47 pm Reply
 • Sonja Van de Sande

  Ik was al op de hoogte hiervan, maar ja ik sta niet in mijn blote tatta’s on the gram, want sex verkoopt!
  En volgers komen soms met bosjes tegelijk en soms is het storm en vliegen ze er ook weer af!
  Ach, ik heb er plezier in, dat telt!

  december 3, 2019 at 7:08 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ik ben het deels met je eens, het verkoopt natuurlijk wel. Ik sta echter ook altijd met kleren aan op de foto en mijn Instagram loopt toch best goed haha!

   december 3, 2019 at 7:42 pm Reply
 • Opnieuw beginnen op Instagram. Kun je dan nog wel groeien?

  […] de juiste hashtags. Kies hashtags die bij jouw accounts en foto passen en vermijd hele […]

  maart 24, 2022 at 6:11 pm Reply
 • Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.