Instagram Slider

goed artikel

Blog Academy | Aan deze dingen moet een goed artikel voldoen

mei 10, 2021

Artikelen schrijven lijkt voor veel mensen makkelijker dan het is. Natuurlijk kan vrijwel iedereen een verhaaltje typen maar een tekst maken die helemaal klopt en die ook leuk is om te lezen, is weer een ander verhaal. Schrijven vergt vooral veel oefening en in dit artikel deel ik een aantal dingen waar een goed artikel aan moet voldoen.

Spelling en grammatica

Nu maakt iedereen wel eens fouten, ook ik. Een foutje in je artikel betekent niet direct dat het een slecht artikel is. Echter is het wel zo dat mensen afhaken als je grammaticaal erg slecht schrijft of als je veel spelfouten maakt. Dat is niet persoonlijk maar het leest gewoon niet lekker door als je hersens steeds pauzes maken omdat de tekst niet klopt. Lees je artikelen altijd na, hardop (in je hoofd) om jezelf te controleren. Op deze manier kun je spelfouten corrigeren en merk je ook of een tekst lekker loopt. Natuurlijk is er ook altijd persoonlijke voorkeur; de één zal mijn schrijfstijl fijn vinden terwijl de ander liever wat anders leest.

Schrijven versus spreken

Bij veel beginnende bloggers lees ik dat ze schrijven zoals ze praten. Natuurlijk is het super als je persoonlijkheid terug te lezen is in je schrijfstijl maar schrijven is iets heel anders dan spreken. Probeer dan ook niet precies zo te schrijven als je praat want dat leest doorgaans niet lekker. Deze fout voorkom je wederom door je artikelen goed hardop na te lezen en kritisch naar je eigen teksten te luisteren.

Opbouw

Een artikel leest lekkerder en een verhaal is logischer als er een begin, midden en einde is. Introduceer je onderwerp dus altijd, al is het maar kort en schrijf wat afrondende zinnen. Het hoeft niet eens extreem uitgebreid, als de lezer maar het gevoel heeft een begin en einde rondom je artikel te lezen.

Informatie

Schrijf je een informatief artikel, controleer dan of je geen informatie vergeet. Regelmatig lees ik reviews waar nergens informatie te vinden is over verkooppunten of prijzen en dat is zonde. Geef alle informatie die je zelf ook zou willen lezen rondom een onderwerp. Weet je iets niet? Geen probleem. Als je het echt nergens kunt vinden, vertel dan gewoon dat je het niet weet, zo blijft het artikel voor de lezer logisch.

De kunst van het weg laten

Je kunt echter ook te veel informatie geven en voor veel mensen is het lastig om hoofd- van bijzaken te onderscheiden. We hoeven niet letterlijk elk detail te weten en het blijft een artikel, geen boek. Check bij het geven van informatie dan ook of de informatie wel relevant is en wees niet bang om dingen te schrappen.

Van de hak op de tak

Variatie in een artikel is leuk maar het moet niet over te veel onderwerpen door elkaar heen gaan. Blogs worden doorgaans snel gelezen en zijn hapklare stukjes informatie. Hou het hierom kort, duidelijk en relevant. Merk je dat je te veel gaat uitweiden en van je onderwerp afwijkt? Deel je artikel dan op in meerdere artikelen met elk hun eigen onderwerp.

Tot slot

Vind je schrijven lastig? Geen probleem. Schrijf heel veel, vraag mensen om eerlijke feedback en kijk hoe je jezelf kunt verbeteren. Als ik nu oudere artikelen lees van mezelf, lach ik me stuk om hoe slecht die geschreven zijn en ook bij recentere artikelen gaat het de ene dag een stuk beter dan de andere. Niet te streng zijn voor je zelf dus maar jezelf verbeteren, oefenen en blijven leren.

Waar moet een goed artikel voor jou aan voldoen?

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.