Instagram Slider

foto´s van jezelf

Blog Academy | Foto´s van jezelf maken? Zo doe je dat!

juli 29, 2019

Als je een blog of Instagram hebt, is de kans aanwezig dat je daar ook graag eens wat foto´s van jezelf op plaatst. Nou is een selfie met je telefoon natuurlijk snel gemaakt. Ook de wat uitgebreidere foto´s van jezelf zijn echter niet zo moeilijk als je misschien denkt.

Waarom foto´s van jezelf plaatsen?

Je kunt verschillende redenen hebben om foto´s van jezelf te plaatsen. Voor mij is de voornaamste reden dat ik merk dat het werkt. Ik merk dat mijn volgers het leuk vinden om ook wat ¨Mira¨ te zien en niet alleen maar producten. Naast dat het werkt vind ik het ook leuk om mezelf te laten zien. Niet omdat ik mezelf nou zo geweldig vind, maar wel omdat ik het leuk vind om te laten zien wie er achter het bedrijf zit. Mijn blog en Instagram zijn onderdeel van mijn bedrijf en voelen heel persoonlijk aan, ik vind het dus ook prettig om die persoon te laten zien.

Waar je op moet letten?

Natuurlijk mag je zelf weten wat je plaatst maar ik heb wel dingen die me minder aanspreken. Zo vind ik elke dag bijna dezelfde selfie wat saai. Ik snap dat bijna iedereen één beste hoek of pose heeft maar probeer wel af te wisselen. Die selfie met getuite lippen van linksboven genomen hebben we na 43 keer echt wel gezien. Probeer ook af te wisselen qua zitten, staan of welke richting je op kijkt. Aan de andere kant ben ik zelf al blij als er een foto lukt en ga ik ook niet moeilijk lopen doen als ik drie foto´s achter elkaar dezelfde kant op kijk. Wissel ook af qua locatie, anders kijken je volgers gevoelsmatig continu naar dezelfde foto. Ook als je een andere outfit aan hebt of een andere pose aan neemt; elke dag een foto op je bank is saai.

De juiste outfit – Zo ontdek jij de modetrends die jou laten stralen

Ook afwisselen qua kleding is leuk om te zien voor je volgers, nieuwe outfits van andere mensen zijn altijd tof om te zien, toch? Laat jezelf inspireren tot het combineren van nieuwe outfits. Duik je kast in en kijk welke oude items je nog mooi vind. Voordat je een outfit kiest is het belangrijk dat je meer weet over de laatste trends.De kledingtrends die veel op Instagram te zien zijn, zijn vaak kledingtrends die ooit al hip waren. Zo is de polkadot look uit de jaren 50 weer totaal hip. Combineer deze met stoere bikerboots (die ookal in de Jaren 90 hip waren) en een leuke sjaal in je haar. Houd jij meer van de sportieve look? Leef je uit met de athleisure trend; sneakers, joggingbroeken, of vintage trainingspakken. Of je nu gaat voor een 90´s look een naveltruitje en neon kleuren of toch voor een 50´s vibe. Door te gebruik te maken van deze vintage trends word jij vanzelf een fashionidool voor jouw volgers. Benieuwd naar de modetrends van afgelopen jaren en opzoek naar inspiratie? Lees jezelf wijs over de laatste trends door bijvoorbeeld deze modegrafiek of je favoriete tijdschrift. Wanneer je het lastig vind om je stijl te bepalen, maak dan een moodboard waar jij een collectie maakt van al jouw favoriete trends van de afgelopen jaren. Zo vind jij de juiste outfit en ben je klaar om zelfverzekerd op de foto te staan!

Zelf je foto maken

Iemand anders een foto van je laten maken kan handig zijn, maar ook lastig. Ik vind het vaak ingewikkeld om uit te leggen hoe ik de foto wil hebben en niet iedereen heeft er ook oog voor. Het kan dus ideaal zijn om je foto´s zelf te maken met een statief. Een statief hoeft geen honderd euro te kosten, bij AliExpress vind je ook prima exemplaren. Niet heel duurzaam en ethisch verantwoord maar laten we eerlijk zijn, veel dure merken worden in dezelfde fabrieken geproduceerd. Als je, net als ik, een camera hebt met live view afstandbediening is het appeltje-eitje. Heb je alleen een camera met een timer, dan heb je een wat grotere uitdaging. Foto´s maken met je telefoon kan ook, echter ben ik daar niet zo´n fan van. Geen geld voor een prijzige spiegelreflex; de beste compact camera voldoet ook en kost meteen een stuk minder.

Foto´s maken met je statief zonder live view afstandsbediening
 • Als je geen statief hebt, of een hele lage, ga dan stapelen met een stoel en bijvoorbeeld boeken. Niet ideaal, maar werkt wel redelijk.
 • Als je thuis een foto maakt, leg dan bij het bepalen van je kader een kussen neer op de plek waar jij straks komt te staan. Zo kun je beter bepalen waar je accessoires plaatst en hoe je de camera moet afstellen.
 • Zet je camera, indien mogelijk, op multishot en probeer elke klik iets anders te kijken. Zo voorkom je dat een foto qua pose heel leuk is, maar dat je net een beetje gek kijkt.
 • Kijk na een aantal foto´s schieten hoe ze zijn geworden. Kijk kritisch naar wat je wilt veranderen, maar ook naar posities of accessoires die juist wel goed gaan. Door elke keer kleine veranderingen toe te passen, heb je het snelst een goede foto.

Praktische tips

 • Oefen je pose en gezicht in de spiegel. Dit voelt een beetje stom om te doen, maar helpt je wel.
 • Als je een bepaalde vibe wilt uitstralen, denk dan een gedachte die daar bij past. Je zult zien dat het op die manier makkelijker is om het juiste uit te stralen met je gezicht. Zo lach je bijvoorbeeld veel natuurlijker als je aan iets denkt waar je blij van wordt.
 • Sla foto´s van anderen die je mooi vind door bijvoorbeeld de pose op en gebruik ze als voorbeeld. Een foto namaken is niet de bedoeling maar ik kijk zelf bijvoorbeeld naar poses van mensen omdat ik nooit zo goed weet hoe ik moet gaan staan.
 • Let op kleine details. Steekt er een gekke pluk uit je haar, heb je een vlek op je shirt of een rare bobbel ergens? Controleer dit zelf als je iemand anders de foto maakt want de fotograaf ziet dit in veel gevallen niet en dat kan irritatie opleveren weet ik uit ervaring.
 • Oefenen, oefenen, oefenen! De eerste foto die Steven van mij maakte voor Instagram voelde vet ongemakkelijk. Inmiddels hebben we het al zo vaak gedaan dat ik zelfs niet meer stop als er mensen langs lopen.
 • Als je iemand anders je foto laat maken en het lijkt echt niet te lukken, raak niet gefrustreerd maar geef het gewoon op. Dit klinkt misschien lullig maar sommige mensen zien écht niet of een foto mooi is of niet. Het is dan voor beide partijen frustrerend en je kunt beter want anders leuks gaan doen samen.
 • Als je van een lekker make-upje houdt, zet het dan voor de foto extra aan. Op beeld lijkt het altijd minder en waar je in real life net een plamuurlaag lijkt te hebben, oogt dit op beeld vaak juist mooi.
 • Kijk meer naar het feit of het een mooi plaatje is, dan of je er zelf heel knap op staat. Natuurlijk wil je niet op je slechtst op de foto staan maar als je veel afwisselt met poses dan is de een nou eenmaal mooier dan de ander. Het totale plaatje vind ik zelf veel belangrijker in een foto, Instagram is ten slotte geen modellenwedstrijd.

Bewerking

Als je foto´s van jezelf gaat maken, kan het zijn dat je wat dingetjes wilt bewerken. No shame en hier wat praktische tips.

 • Strijk niet je hele hoofd glad met een filter, dat ziet er gek uit. Ik ken letterlijk mensen op Instagram waarvan ik me afvraag hoe ze er echt uitzien omdat ze altijd zo´n gekke gladstrijktool gebruiken. Ik doel dan niet op het wegwerken van een paar puistjes maar echt het poppeneffect.
 • Met PicMonkey (betaald) kun je makkelijk wat rimpeltjes wegwerken, tanden bleken of een vlek wegpoetsen.
 • Als je eenheid wilt; schaf dan een preset aan. Ik ben zelf groot fan van deze.
 • Maak jezelf niet dunner. Ten eerste vind ik dat onnodig, je lijf is gewoon zoals het is. Als ik bij een bepaalde hoek de behoefte heb om mijn lichaam te bewerken, is dat voor mij een teken dat ik die foto niet moet plaatsen en een andere hoek ga kiezen. Dat vinden sommigen misschien nep, maar ik voel me niet prettig bij het fotograferen van lichaamsdelen waar ik al onzeker over ben. Ik vind lichamen bij anderen NOOIT storend om te zien en doe het ook vooral wel als jij je er wel prettig bij voelt. Ten tweede is zo´n bewerking best lastig zonder je achtergrond mee te bewerken en dat ziet er weer heel gek uit. Moraal van dit verhaal; ga je lichaam niet lopen bewerken, dat is echt onzin. Sidenote: als jij je putjes wel een klein beetje wilt wegpoetsen heb ik daar echt geen oordeel over. Ik doel meer op echt grote veranderingen aanbrengen die een totaal vertekend beeld geven.

Tot slot

Bovenstaande tips zijn dingen die voor mij werken of gebaseerd op dingen die me opvallen op Instagram. Je kunt hier natuurlijk totaal anders over denken en dat is prima, neem dan vooral de tips mee waar je wel wat aan hebt. Heel veel succes met foto´s maken en ik zie ze natuurlijk heel graag terug op Instagram!

Plaats jij vaak foto´s van jezelf?

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • bychristiana

  Super wat je schrijft over het dunner maken van jezelf, gewoon niet doen dus. Ik denk dat hoe ‘dun’ / slank iemand ook is, er zullen altijd wel foto’s zien die gewoon net even vanuit een verkeerde hoek zijn gemaakt waardoor je er niet op je voordeligst op staat. Ik probeer ook altijd foto’s vanuit verschillende hoeken te maken en gewoon wat verschillende poses aan te nemen, dan zit er altijd wel iets moois tussen.

  augustus 1, 2019 at 10:48 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa helemaal mee eens! Ik heb foto’s waarop ik 6 maanden zwanger lijk en foto’s waarop ik maat 34 lijk te hebben terwijl dat ik werkelijkheid 38 is. Denk dat iedereen dat wel heeft en dat hoort nou eenmaal bij lichamen 😀

   augustus 1, 2019 at 12:01 pm Reply
 • Tessa

  Wat een handige tips. Als beginnende blogger heb ik hier heel veel aan

  augustus 7, 2019 at 4:15 pm Reply
  • Mira Ennen

   Leuk om te horen, dankjewel!

   augustus 7, 2019 at 5:50 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.