fotobewerking

Blog Academy | Gratis manieren om je foto´s (goed) te bewerken

augustus 1, 2018

Als fotografie bij jou, net als bij mij, een groot onderdeel van je blog of andere business is, zul je ongetwijfeld te maken gaan krijgen met fotobewerking. Nou is Photoshop denk ik wel het bekendste programma, echter kost dat vrij veel geld én is het best lastig onder de knie te krijgen (of is dit een bejaarde speaking?). In de afgelopen jaren speelde ik veel met fotobewerking, en kwam ik er achter dat bepaalde programma´s niet voor niks betaald zijn. In mijn opinie kun je met betaalde programma´s of features net een beetje meer bereiken. Maar goed, als je liever niet wilt of kunt investeren, zijn er voldoende alternatieven die geen cent kosten. Deze zet ik graag voor je op een rijtje!

Pixlr

is eigenlijk een soort online Photoshop. Je kan er best wel veel mee en ik ontdekte het vooral toen ik een keer extreme onzuiverheden weg wilde poetsen wat met geen enkel ander programma lukte. De overige mogelijkheden van dit programma (of eigenlijk website) vind ik vrij complex, maar als je zin hebt om je hier in te verdiepen dan heb je er een hele goede aan.

PicMonkey

is al jaren mijn favoriet en hier bewerk ik dan ook het meeste in. Tot vorig jaar was deze website volledig gratis (op wat pro feautures na) maar helaas zijn ze over gegaan op een abonnement van een paar tientjes per jaar. Ik heb dit abonnement afgesloten omdat ik echt niet meer zonder m´n monkeyfriends kan, als je niet wilt betalen dan biedt de mobiele app ook vrij veel mogelijkheden! Ik gebruik PicMonkey vrijwel altijd om mijn tanden witter te maken bij close-ups van mijn gezicht, ideaal. Verder heb ik in de winter ook wel eens de spray tan functie gebruikt, die vond ik ook echt een oplossing als je van dat hele winter witte af wilt.

Lightroom

Van Lightroom gebruik ik eigenlijk alleen de mobiele app. Ik ben al maanden aan het stoeien met instellingen voor hét perfecte effect en sinds vorige heb ik een preset aangeschaft, wat een uitkomst zeg. In Lightroom kun je de meest prachtige fotobewerking, ik vind het programma echter niet heel makkelijk werken (tenzij je dus een preset koopt).

Instagram

Dit klinkt voor de pro´s onder ons (die dit artikel waarschijnlijk niet gaan lezen) vast heel dom, maar Instagram zelf heeft prima bewerk mogelijkheden. Ik gebruik de filters eigenlijk nooit maar pas de helderheid en de verzadiging wat aan via Instellingen. Vooral het verhogen van de helderheid vind ik bij Instagram zelf het mooiste effect geven.

Snapseed

is een app die ik eigenlijk maar voor één ding gebruik: selectief bewerken. Ik hou van lekkere heldere foto´s en soms is er net één plekje van een foto wat onderbelicht. Met Snapseed kun je gemakkelijk kleine stukjes uit je foto helderder maken (of op een andere manier bewerken) zonder dat de hele foto meegepakt wordt, ideaal!

InShot

vind ik een leuke app voor het bewerken van video´s. Ik vind het soms leuk om wat mooiere video´s voor stories te maken bij bijvoorbeeld een samenwerking. Met InShot kan ik de snelheid makkelijk aanpassen en eenvoudig knippen en plakken.

Uiteraard zijn dit niet de enige gratis programma´s om je foto´s mee te bewerken, de mogelijkheden online en qua apps zijn eindeloos. Ik kon hier wel een hele opsomming gaan maken maar ik wilde eigenlijk alleen programma´s noemen die ik zelf ook heb gebruikt. Mocht je geld willen en kunnen investeren in je foto´s dan zou ik PicMoneky aanbevelen omdat die gewoon heel makkelijk werkt, met nul kennis kun je hier snel wegwijs in worden. Daarnaast zou ik adviseren om een preset aan te schaffen voor eenheid in je feed. Online en op Instagram zijn honderden mensen die hun presets verkopen. Ik vind zelf die van MAJA heel tof. Mocht je geïnteresseerd zijn in online geld verdienen, dan is dit artikel wellicht wat voor je!
Heb jij nog leuke tips op het gebied van fotobewerking?.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

4 Comments

 • Mieke | mieksmind

  THEDITGUIDE heb ik ook eens aangeschaft maar ik kreeg de foto’s adhv de bewerking voorstellen helaas niet zo als haarzelf op Insta 🙁 doe ik dus nu helaas niets meer mee. Unfold is ook een app die nu veel gebruikt wordt.

  augustus 1, 2018 at 4:52 pm Reply
  • Mira Ennen

   Jaa dat vond ik ook wel lastig, het is best verschillend per foto welk effect je krijgt. Het was voor mij echt even oefenen voor ik ´m door had:)

   augustus 2, 2018 at 6:33 am Reply
 • Deb

  Picmonkey kende ik, maar Pixlr nog niet. Die ga ik eens bekijken. Verder gebruik ik The Gimp (freeware) voor het bewerken van mijn foto’s, denk een goed alternatief voor Photoshop. Is ook vrij gebruikersvriendelijk.

  augustus 2, 2018 at 10:35 am Reply
  • Mira Ennen

   Thanks voor je tip, ik ga The Gimp eens bekijken!

   augustus 2, 2018 at 11:36 am Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.