financiële vragen

Blog Academy | Jullie financiële vragen beantwoord!

maart 23, 2020

Naar aanleiding van het vorige Blog Academy artikel, kreeg ik de vraag of ik ook een financieel vragenrondje wilde doen. Dat deed ik via Instagram en in dit artikel beantwoord ik weer (een aantal van de) meest gestelde financiële vragen.

Is de financiële kant en de administratie van een onderneming moeilijk?

Dat ligt er een beetje aan. Als je onderneming alleen een blog/socials is, valt het wel mee omdat je dan niet met heel veel verschillende factoren te maken hebt. Op het moment dat je uit verschillende landen inkoopt of bijvoorbeeld dingen verkoopt met verschillende BTW tarieven dan wordt het wat lastiger. Er zijn zo veel verschillende wetten waardoor hoe uitgebreider je bedrijf is, hoe lastiger het wordt. Of nou ja lastig, het wordt niet per se moeilijk maar het is gewoon veel verschillende informatie. In the end denk ik dat het gros van de beginnende kleine ondernemers alles prima zelf kan. Als je bedrijf echt heel groot wordt, wordt het lastiger maar dan heb je waarschijnlijk toch genoeg geld om het uit handen te geven.

Kun je rijk worden van bloggen?

Ja, dat kan maar het zijn denk ik wel uitzonderingen en iedereen heeft een andere definitie van rijk. Ik weet wat ik met mijn bereik verdien en dan is het een eenvoudige rekensom wat mensen met 100.000 volgers misschien wel verdienen. Als je weet dat sommige mensen tienduizenden euro´s krijgen voor een campagne, zou ik die wel als rijk bestempelen. Echter kun je niet makkelijk rijk worden van bloggen. Veel mensen gaan nooit iets verdienen en de bloggers die er van kunnen leven, hebben daar meestal jaren keihard voor gewerkt zonder veel te verdienen.

Waarom promoot je niet gratis voor merken, we moeten elkaar toch een beetje helpen?

Ik promoot zeker wel eens wat gratis, voornamelijk voor kleine merken die ik leuk vind. Voor grote merken zie ik echter niet in waarom ik gratis promotie zou moeten leveren. Deze bedrijven hebben vaak een enorm budget qua marketing en een advertentie in een tijdschrift met misschien wel een kleinere oplage dan ik bezoekers heb, kost bakken met geld. Dat er voor televisiereclames of advertorials in tijdschriften betaald wordt, lijken we heel normaal te vinden. De krant gaat ook geen gratis advertentie voor je neerzetten, waarom moet ik dat dan wel doen? Ook zit er in een artikel met uitgebreide foto´s vaak een hele dag werk, het is immers geen hobby maar mijn baan. Gelukkig lijken steeds meer mensen en bedrijven te snappen dat de manieren van adverteren veranderd zijn de afgelopen jaren, en dat blogs en social media één van die manieren zijn geworden.

Heeft het corona virus invloed op jouw inkomsten?

Ja, absoluut. Ik merk dat ik minder aanvragen krijg voor campagnes en ook de bestellingen in mijn webshop lopen terug. Begrijpelijk want voor zowel bedrijven als particulieren zijn het financieel onzekere tijden. Als je me wilt steunen maar niks wilt kopen, help je me enorm door op Instagram wat foto´s te liken of een reactie achter te laten.

Hoe moet ik een factuur of kwitantie maken?

Dat is heel eenvoudig en over beide documenten schreef ik al eens een artikel, inclusief gratis download. De factuur vind je hier en in dit artikel de kwitantie.

Ik begrijp niks van belastingaangifte, kun jij me hier bij helpen?

Ik kan niet iedereen die het me vraagt zomaar helpen met de aangifte, simpelweg omdat ik er geen tijd voor heb én omdat ik geen expert ben. Het gros van de vragen die ik krijg, zijn heel makkelijk terug te vinden via Google en als je er niet uit komt, kun je altijd het beste de Belastingdienst bellen om er zeker van te zijn dat je het juiste antwoord krijgt.

Tot slot

Veel financiële vragen gingen over specifieke individuele zaken en dat vond ik niet helemaal geschikt voor dit artikel. Ook werd er vaak gevraagd wat ik nou verdien maar daar kan ik simpelweg geen antwoord op geven. Ik vind het aan de ene kant privé en aan de andere kant zijn de kosten voor een campagne afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Ik heb al eerder aangegeven dat dit geen website is waar je voor €50 een artikel kunt laten schrijven en dat ben ik inmiddels nog steeds niet van plan.

Heb jij nog financiële vragen of wil je iets anders leren in Blog Academy? Laat het me weten!

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.