een eigen webshop starten

Blog Academy | Een eigen webshop starten? Dit waren jullie vragen!

maart 16, 2020

Vorige week vroeg ik op Instagram of jullie vragen hadden omtrent het onderwerp ¨ een eigen webshop starten ¨. Jullie stuurden massaal vragen in en de meest gestelde beantwoord ik in dit artikel.

Een eigen webshop starten

Een eigen webshop starten is ontzettend leuk. Ik begon in november met mijn shop en het voelt nog elke dag als winkeltje spelen. In mijn ogen is de beste reden om een webshop te starten omdat je er zin in hebt of omdat je iets bij wilt dragen. Natuurlijk kun je geld verdienen met een webshop alleen het is geen manier om snel geld te verdienen (meestal dan). In een webshop zul je doorgaans geld moeten investeren en ook qua bekendheid heb je tijd nodig om wat op te bouwen. Over de regels omtrent het starten van een webshop kreeg ik ook veel vragen, hier schreef ik al eerder een artikel over. De overige vragen gingen over diverse onderwerpen en die ga ik hier zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Wat kan ik het beste gaan verkopen?

Dit is meteen best een lastige vraag. Je kunt er voor kiezen om iets te verkopen waarvan jij denkt dat het hard gaat lopen of voor iets waar bijvoorbeeld een hoog winstmarge op zit. Ik koos zelf voor sieraden. Er zijn natuurlijk talloze webshops die sieraden verkopen maar ik wilde het toch proberen om de volgende redenen:

  • Sieraden hebben een lage inkoopprijs. Ik hanteer geen hoge winstmarge maar hiermee hoefde ik niet veel te investeren en liep ik in die zin weinig risico voor als het niet lukte.
  • Ik vind sieraden leuk om te verkopen en ik denk dat er ondanks het grote aanbod, altijd vraag naar is.

Al met al denk ik dat je eerst moet kijken naar wat je leuk vindt om te verkopen en daarna naar de haalbaarheid. Zo is mijn droom een webshop met badbruisballen. Echter moeten cosmetische producten in Nederland getest worden door een professional en dit loopt al snel in de duizenden euro´s. Zo´n shop kost dus veel geld om op te starten en dat risico moet je willen en kunnen lopen.

Hoe kan ik producten inkopen?

Als je niet zelf de producten die je verkoopt maakt, zul je op zoek moeten naar een plek om deze in te kopen. Veel webshops doen dit bij de Ali Express groothandel: Ali Baba. Dit is in principe een prima optie, ook omdat ze ook dingen aanbieden die niet voor particulieren te koop zijn. Let wel op; er zijn momenteel webshops die bijvoorbeeld sportsetjes als particulier bij Ali Express inkopen en voor 4x de prijs doorverkopen als ¨zelf ontworpen¨. Persoonlijk vind ik dat schandalig. Bij Ali inkopen is prima maar net doen alsof je iets zelf ontwerpt en een set van €20 voor €60 verkopen is gewoon oplichting. Er zijn ook diverse groothandels die je bijvoorbeeld kunt vinden door te Googlen op ¨sieraden inkopen¨ of ¨sieraden groothandel¨. Deze groothandels kopen echter veelal ook in bij Ali dus check altijd of je niet veel meer betaalt dan wanneer je het zelf gaat bestellen. Groothandels gevestigd in Nederland hebben wel weer het voordeel dat je niet lang hoeft te wachten op je bestelling, dat je de spullen soms in het echt kunt bekijken en dat de verzendkosten lager zijn. Ik maak zelf gebruik van diverse inkooppunten en let daarbij op de volgende dingen:

  • Wat is de inkoopprijs en kan ik het nog betaalbaar doorverkopen?
  • Hoe veel stuks moet ik minimaal inkopen?
  • Vind ik het item mooi en denk ik dat het goed gaat verkopen?
  • Zijn er vergelijkbare items al veel te koop voor particulieren?

Hoe kan ik iets verkopen?

Je kunt, net als ik beginnen met een Instashop, dit is qua belasting en administratie alleen niet heel handig als je gaat groeien. Als je een echte webshop wilt heb je natuurlijk een website nodig. Ik maak zelf gebruik van WordPress in combinatie met de WooCommerce plugin. Deze combinatie werkt voor mij perfect; WooCommerce is even wennen maar erg makkelijk in gebruik. Voor alle betalingen maak ik gebruik van Mollie, dit is binnen een paar minuten te koppelen met WooCommerce. Er zijn natuurlijk ook andere platformen om een webshop te maken, hier heb ik zelf alleen geen ervaring mee.

Hoe duur is het om een eigen webshop te hebben?

Dat hangt van heel veel factoren af maar het hoeft niet heel duur te zijn. Om een idee te geven zal ik mijn kosten bij het begin (ongeveer) hier onder even uitschrijven.

  • Hosting website en e-mailadres €45 per jaar
  • Inkoop sieraden en verpakkingsmateriaal €500

Wat hier nog bij komt is de BTW (21%) die ik elk kwartaal betaal en de winstbelasting aan het einde van het jaar, hiervoor hou ik de helft van mijn inkomsten apart. Ook betaal ik een klein bedrag per transactie aan Mollie, het betaalsysteem waar ik gebruik van maak en koop ik voor elke verzending postzegels of een verzendlabel. Al met al is het fijn om in elk geval een paar honderd euro te hebben als je begint met je webshop, ook omdat je waarschijnlijk niet maar één product wilt aanbieden. Je kunt natuurlijk ook digitale producten aanbieden, dan heb je alleen de hostingkosten en de belasting.

Is een webshop hebben moeilijk?

Nee, ik zou zeggen van niet. Nieuwe dingen moet je natuurlijk altijd even doorkrijgen maar het zijn allemaal geen moeilijke handelingen. Voor mij scheelt het wel dat ik al jaren een site heb én al een bedrijf dus belasting etc. waren niet nieuw. Kortom: je moet het even leren maar het is in mijn ogen absoluut niet moeilijk.

Tot slot

Bij deze de antwoorden op de meest gestelde vragen. Ik kreeg ook veel de vraag hoeveel ik verdien aan mijn shop, die kan ik wel beantwoorden; ik verdien momenteel niks. Zoals jullie wellicht weten zijn mijn prijzen vrij laag dus de winst is niet noemenswaardig hoog. Alles wat op dit moment binnenkomt, geef ik weer uit aan nieuwe sieraden om te verkopen. Ik vind het op dit moment belangrijk om te investeren in groei en zo veel mogelijk nieuwe items, die winst komt later wel een keer.

Heb jij nog vragen over een eigen webshop starten?

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.