consistent bloggen

Blog Academy | Consistent bloggen? Zo doe je dat!

februari 25, 2020

Als je mijn Blog Academy artikelen regelmatig leest, heb je waarschijnlijk wel eens gelezen dat consistent bloggen heel belangrijk is. In dit artikel leg ik nog een keer uit waarom die consistentie zo belangrijk is én hoe je consistent kunt bloggen.

Wat is consistent bloggen en waarom is het belangrijk?

Consistent bloggen houdt in dat je regelmatig nieuwe artikelen plaatst en bij voorkeur ook op vaste dagen en tijden. Consistentie is om meerdere redenen belangrijk:

 • Een blog waar regelmatig nieuwe artikelen op verschijnen, scoort hoger in Google en wordt dus vaker gevonden met als resultaat meer bezoekers.
 • Je lezers weten waar ze op kunnen rekenen. Als jij willekeurig een artikel plaatst dan is de kans dat iemand uit zichzelf terugkomt klein. Als jij elke dinsdag en donderdag iets nieuws post, weten geïnteresseerden wanneer ze moeten komen kijken en blijven ze dat wellicht ook doen. Dit kun je ook nog versterken door op vaste dagen over vaste onderwerpen te schrijven.

Hoe kan ik consistent bloggen?

Zeker als je naast je blog een druk leven hebt, kan consistent bloggen best lastig zijn. Ik heb een aantal jaar zeven artikelen per week op mijn blog geplaatst terwijl ik studeerde, stage liep, een bijbaan had en op mezelf woonde dus het huishouden moest doen. Ik durf dus wel te zeggen dat ik destijds goed was in consistent bloggen en heb een aantal tips voor je.

Werk vooruit

Als je op een moment tijd hebt of een overvloed aan inspiratie; schrijf een buts artikelen vooruit. Dit betekent niet dat je daarna weken niks meer hoeft te doen maar het is fijn om wat op de plank te hebben liggen voor als je bijvoorbeeld ziek wordt of er gebeurt iets anders onverwachts waardoor je niet kunt bloggen. Als je een aantal artikelen klaar hebt staan, is het eenvoudiger om consistent te blijven dan wanneer het altijd een race tegen de klok is. Ik schreef al eens een artikel met tips om vooruit te werken, deze kun je via deze link lezen.

Maak een goede planning

Maak een planning waar je je ook daadwerkelijk aan kunt houden, als dit meerdere malen niet lukt, dan moet je wat aanpassen. Door vaste blogmomenten in je week te nemen kun je makkelijker vooruit werken en vergeet je geen artikelen te schrijven. Als je het niet plant, schiet het er vaak bij in en ben je voordat je het weet weer een week verder, zonder dat er iets online gekomen is. Mijn tips voor een goede weekplanning zijn in dit artikel te lezen.

Je hoeft niet per se te schrijven

Natuurlijk kan het voorkomen dat je op een gepland blogmoment totaal geen inspiratie hebt om te schrijven. Geen nood, er zijn andere dingen die je alvast kunt voorbereiden voor je toekomstige artikelen. Zo kun je bijvoorbeeld foto´s zoeken of maken, onderwerpen noteren waar je over wilt gaan schrijven of alleen één alinea schrijven voor een artikel die je verder nog niet af kunt maken. Door je artikelen voor te bereiden kun je op een moment dat je wel die flow te pakken hebt je lekker concentreren op het schrijven.

Maak gebruik van inspiratie

Je kent het (hopelijk) wel; je zit op de bank je kat te aaien en ineens krijg je zin om te schrijven en komen er allerlei ideeën in je naar boven, maak daar gebruik van. Ga lekker aan de slag en schrijf die artikelen. Denk niet ¨ik doe het morgen wel¨ als je toch de tijd hebt, want zo´n inspiratiemoment is te fijn om er geen gebruik van te maken.

Kijk kritisch naar je onderwerpen

Als je elke week weer merkt dat je geen inspiratie hebt, is het wellicht tijd om over andere onderwerpen te gaan schrijven. Kijk wat je nog leuk vindt en welke onderwerpen wel goed gaan. Onderwerpen of thema´s waar je continu niks over weet te schrijven, kun je beter links laten liggen. Zo schreef ik ¨vroeger¨ zeven keer per week over beauty maar merkte ik dat ik dit niet meer leuk vond. Naast dat ik het niet leuk vond had ik ook geen inspiratie meer voor foto´s en werden mijn teksten steeds korter. Ik vulde beauty toen aan met eten, daar kwam later Blog Academy bij en langzamerhand groeide dat uit tot hoe Mira Tells nu is.

Wat helpt mij het meeste?

Ik vind consistent bloggen redelijk makkelijk omdat ik een verdeling van onderwerpen heb die ik leuk vind en waarover ik genoeg inspiratie heb. De (semi) vaste weekindeling qua onderwerpen helpt me op de momenten dat ik weinig inspiratie heb. Ook maak ik zo veel mogelijk gebruik van de momenten dat ik makkelijk veel op papier kan zetten. In mijn ogen is het met een druk schema vooral een kwestie van doen, je niet laten afleiden en tijd willen vrijmaken. Ook denk ik dat het nooit een probleem is om een stapje terug te doen en niet per se elke dag een artikel online te willen hebben. Je kunt beter 2x per week consistent bloggen dan elke dag een artikel beloven en je daar nooit aan houden.

Verdien jij nog geen fulltime salaris met je blog maar wil je dat wel? Check dan mijn Boost je Blog cursus!

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

3 Comments

 • Joyce - SomedayTodayNL

  Qua inspiratie en ideeën vind ik het helemaal niet lastig, maar nu ik fulltime werk moet ik inderdaad wel de ruimte zoeken om het ook daadwerkelijk te doen!

  februari 25, 2020 at 8:21 pm Reply
 • Anne

  Ik heb er nooit zo’n last van als bloggers niet consistent zijn… Maar hangt misschien af van het soort blog dat je hebt?!

  Zelf probeer ik elke week te posten, maar de dag waarop verschilt. En ‘als ik het niet voel’, post ik ook niet. Maar goed, het is mijn baan ook niet, dus dat is ook weer anders denk ik!

  februari 26, 2020 at 10:42 am Reply
  • Mira Ennen

   Jaa dat is ook zeker zo. Als je als hobby blogt dan zijn bezoekers en Google resultaten natuurlijk een stuk minder belangrijk!

   februari 26, 2020 at 12:34 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.