btw verleggen

Business | BTW verleggen: hoe werkt dat nou?

december 15, 2022

Als je samenwerkt met bedrijven voor je blog of Instagram, kan het gebeuren dat je een bedrijf treft dat niet in Nederland gevestigd is. Ze zullen dan aangeven dat je op je factuur de BTW moet verleggen. Nu kreeg ik daar de eerste keer kortsluiting van want het klonk ingewikkeld. Inmiddels kan ik je vertellen dat het helemaal niet moeilijk is, gelukkig. In dit artikel deel ik alle info die ik weet over BTW verleggen zodat jij volgende keer weet wat je moet doen!

Wanneer moet de BTW verlegd worden?

De BTW moet verlegd worden wanneer je, in dit geval, een dienst naar een ander EU land levert. Je rekent geen BTW op je factuur en draagt over die factuur ook geen BTW af aan de belasting.

Hoe verleg je de BTW?

Maak een factuur zoals je dat normaal ook doet. Je kunt ´m voor de vorm in het Engels zetten maar meestal snappen ze het in het Nederlands ook wel. Geldbedragen zijn ten slotte universeel. Je zet dit keer echter geen BTW op de factuur maar schrijft ¨BTW verlegd¨ of ¨VAT reverse charged¨. Ook moet je het BTW nummer van je opdrachtgever vermelden op de factuur. Op deze manier kan achterhaald worden, naar wie de BTW is verlegd. Doorgaans geeft een opdrachtgever je het nummer bij het verstrekken van de factuurgegevens, bewaar deze goed.

Hoe zit dan dan met de belastingaangifte?

Eitje! Bij de aangifte die je elk kwartaal doet, geef je de bedragen waarbij de BTW is verlegd apart op op het moment/onderdeel dat daar naar gevraagd wordt. Je neemt ze dus niet mee in die vakjes waar je je omzet en de belasting moet invullen. Als je die bedragen waarbij de BTW verlegd is in het juiste onderdeel invult, krijg je vanzelf een melding dat je een opgaaf ICP moet doen, dit komt dan ook later in je takenlijst te staan op de site van de belasting. Bij die opgaaf vul je je verdiende bedragen in én de BTW nummers van de bedrijven die jou betaald hebben. Klinkt wellicht wat ingewikkeld als je nog nooit belastingaangifte hebt gedaan maar als je dat al wel hebt gedaan, weet je vast wat ik bedoel. Het wijst zich in elk geval helemaal vanzelf als je eenmaal in het aangifteprogramma zit, als je maar goed leest.

Nog vragen?

Ik ben geen belasting expert en kan alleen spreken uit mijn eigen ervaring en informatie geven die ik, uiteraard, bij de Belastingdienst geverifieerd heb. Mocht je twijfels hebben over jouw persoonlijke situatie? Ik raad je te allen tijde aan om contact op te nemen met een professional.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.