Bloggen

Blog Academy | 8 tips voor beginnende bloggers

juni 21, 2018

Wat mij betreft is de tijd dat blogs als paddenstoelen uit de grond schoten wel een beetje voorbij. Mensen hebben meer door dat je bloggen niet ¨zomaar even er bij¨ doet en dat er echt veel tijd gaat zitten in het onderhouden van een blog. Ik krijg dagelijks heel veel vragen van beginnende bloggers en ik besloot deze vragen om te zetten in een lijstje met tips!

Bedenk waarover je wilt bloggen

Nou, goede tip Mira, logisch toch dat je een onderwerp moet bedenken? Ja, inderdaad logisch, maar toch een veel gestelde vraag. Veel meiden willen graag over beauty bloggen in de hoop mooie producten thuisgestuurd te krijgen, wat mij betreft geen goede motivatie. Bedenk een onderwerp (of meerdere) dat je zo leuk vindt dat je er in principe elke dag over kan schrijven. In het begin is een onderwerp dat je wel oké vindt best vol te houden, maar uiteindelijk ga je dan echt je motivatie verliezen om te schrijven. Zo begon ik ooit een beautyblog omdat ik wilde schrijven over make-up voor mensen die net zo klunzig waren met mascara als ik zelf. Na twee jaar miste ik wat, en besloot ik ook over eten te gaan schrijven. Misschien een rare combinatie, maar omdat ik beide onderwerpen écht heel erg leuk vind, heb ik er na 6 jaar nog steeds plezier in. Ik lees vaak dat mensen zeggen dat je een ¨niche¨ moet kiezen om over te bloggen, dat betekent dat je over iets unieks schrijft zoals bijvoorbeeld over je leven als gehandicapte topsporter. Beauty en eten is natuurlijk niet echt uniek maar ik denk dat dat voor 90% van de onderwerpen geldt. Als je dus qua onderwerp geen niche hebt, zorg dan dat je qua foto´s, schrijfstijl of op een andere manier jouw unieke stempel op je blog drukt.

Bedenk waarom je wilt bloggen

Iedereen heeft een andere motivatie om te gaan bloggen; zo begon ik ooit voor een schoolopdracht en liep dat een beetje uit de hand. De reden waarom je begint, vind ik zelf belangrijk voor de blogstrategie die je gaat aanhouden. Als je bijvoorbeeld wilt bloggen voor de gratis spullen, dan is het handig om te bedenken dat je de eerste maanden/jaren zelf spullen zult moeten aanschaffen om over te schrijven. Bedrijven willen natuurlijk wel wat content zien voor je hun nieuwe collecties naar je gaan opsturen. Als je bijvoorbeeld gaat bloggen puur voor je plezier, dan zou ik gewoon lekker alles doen wat je leuk vind, en posten wanneer jij dat wilt. Als je wilt bloggen om geld te verdienen, dan zou ik zeker dagelijks posten en zorgen dat de SEO en leesbaarheid geoptimaliseerd is.

Stop met twijfelen

Van veel mensen hoor ik ¨ik wil al jaren gaan schrijven maar ik doe het steeds niet¨. Mijn tip is om gewoon lekker te beginnen, het kan niet meteen perfect zijn en je moet toch óóit beginnen. Wees niet bang dat je blog niet goed genoeg is, je leert snel. Als ik nu naar mijn blog van 6 jaar geleden kijk dan staat het schaamrood me op de kaken, aan de andere kant ben ik trots op alles wat ik bereikt heb de afgelopen jaren. Een eigen blog geeft zo veel plezier en voldoening én je leert ontzettend veel op heel veel gebieden.

Registreer een domeinnaam

Veel mensen beginnen op een gratis blog, ik ook. Terugkijkend zou ik je 100% aanraden om gewoon meteen een domeinnaam te kopen omdat dit gewoon véél professioneler staat. Ik snap ook wel dat je niet heel veel geld wilt investeren in een beginnende blog. Een domein kost echt niet veel en geloof me, je gaat trots zijn op jouw eigen plekje op het internet. Een domeinnaam registreren is makkelijk en kun je onder andere bij Hostnet doen. Bij Hostnet heb je ook het voordeel dat je gratis gebruik kunt maken van de Website Maker. Hier heb je verder geen technische kennis voor nodig. Mocht je site nog niet af zijn, dan kun je via Hostnet gemakkelijk je site door laten linken naar je oude site of bijvoorbeeld een social media profiel. E-mails voor je domein kun je ook laten doorsturen naar bijvoorbeeld je Hotmail. Zo heb je al je belangrijke mail op één plek.

Begin meteen met WordPress

Ik begon zelf mijn blog via Blogger en stapte pas een paar maanden geleden over naar WordPress, en mensenkinderen wat een verschil. Uiteraard is het wennen, maar WordPress heeft zo ontzettend veel mogelijkheden. Als je nu start; twijfel niet en ga gewoon meteen naar WordPress.

Zorg voor goede foto´s

Deze tip is best persoonlijk, maar goed, we zijn dan ook op mijn blog. Ik vind goede foto´s heel erg belangrijk bij het lezen van een blog en wil je daar graag in investeren. Met investeren bedoel ik niet dat je duizenden euro´s moet uitgeven aan een goede camera, maar voornamelijk dat je tijd investeert. Kijk bij anderen wat je wel en niet mooi vindt aan de foto´s, lees tips over fotografie en zorg voor natuurlijk licht en leuke composities. Als je veel oefent en je foto´s bij daglicht maakt, kun je zelfs met een smartphone echt goede foto´s maken.

Bereid je voor op kritiek

Natuurlijk is dat afhankelijk van het onderwerp, maar ga er maar vanuit dat je kritiek gaat krijgen op je blog. Mensen zullen er in real life misschien lacherig over doen, jammer dan. Online zul je misschien gemene opmerkingen krijgen over zowel je blog als je mening en je uiterlijk. Ik vond de eerste nare comment vreselijk, ik kon wel janken. Nu krijg ik dagelijks, vooral op Instagram, commentaar op mijn uiterlijk/eetpatroon/kleding/kleine teen en interesseert het me stukken minder. Natuurlijk is het niet leuk en word ik van sommige dingen onzeker. De positieve reacties overheersen en daar spendeer ik dan liever mijn aandacht aan.

Onderschat het niet

Ik benoemde het bovenaan dit artikel al even, maar bloggen is niet iets wat je ¨er even bij¨ kan doen. Mits je gewoon voor de leuk een beetje wilt bloggen, dan kan je gewoon lekker je eigen gang gaan. Voor ik mijn 1e perspakketje kreeg heb ik 1,5 jaar elke dag artikelen geschreven over zelf gekochte producten. Ik werkte zo´n 30 uur per week aan mijn blog, naast een studie en een bijbaan. Na, ik denk, 2 jaar kreeg ik af en toe betaalde opdrachten. Pas het laatste jaar zijn de betaalde opdrachten echt veel. Je moet dus qua tijd en doorzettingsvermogen heel erg veel investeren wil je iets bereiken. Natuurlijk zijn er ook bloggers die heel snel heel veel geld gaan verdienen, maar dit zijn uitzonderingen.

Tot slot wil ik je aanraden om gewoon lekker te beginnen met je blog, het is zo ontzettend leuk. Ik ben dagelijks met veel plezier bezig voor mijn blog en socials en ik ben trots op wat ik allemaal bereikt heb, ondanks dat ik soms school echt wel even op nummer 1 had moeten zetten.
Zou jij graag willen beginnen met bloggen, of blog je al?

*Dit artikel betreft een samenwerking.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

1 Comment

  • Annelies

    Allereerst bedankt voor de goede tips! Zelf ben ik mij op dit moment aan het oriënteren op een toekomst als freelancer (tekstschrijver) en ik denk dat een blog zeker van toegevoegde waarde kan zijn.

    oktober 12, 2021 at 8:35 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.