Blog Academy | Waarom en hoe ik aan samenwerkingen doe..

februari 24, 2017
De laatste tijd is er best wat ophef over bloggers en vloggers die samenwerken, gesponsorde artikelen maken of video’s laten sponsoren en dit niet melden aan hun kijkers/lezers. Sommige bloggers kiezen er bewust voor geen samenwerkingen aan te gaan, sommige bloggers kiezen juist bewust voor veel samenwerkingen. Ik hang tussen die twee in en vertel jullie graag hoe ik tegen samenwerken aan kijk.

Persbureaus
Ik werk het meeste samen met persbureaus, zij sturen mij producten op waar ik over schrijf of bieden mij samenwerkingen op andere manieren. Zo ging ik laatst lekker uit eten voor mijn blog en stond ik maandag oog in oog met Lieke van Lexmond voor een lancering. Ik krijg dagelijks persberichten in mijn mail, ik lees die allemaal en als het product me wat lijkt, vraag ik of ik het mag proberen. Vaak vraag ik het ook niet, ik kan nou eenmaal niet alles proberen. Regelmatig krijg ik ook pakketjes zonder wat aan te vragen, dit zijn eigenlijk de leukste omdat het elke keer weer een verrassing is.
Ik vind dit een erg leuke manier van samenwerken, ik ontdek mega veel nieuwe producten en heb de kans om mijn lezers dingen te laten zien die nog niet, of nog maar net in de winkel liggen. Op mijn blog vermeld ik altijd dat ik een product heb ontvangen of gekregen.
Bedrijven
Regelmatig krijg ik mailtjes van bedrijven die met mij willen samen werken, eerst zei ik eigenlijk overal ja op, nu ben ik een stuk selectiever. Ik kijk of het bedrijf me aanspreekt, of het product me wat lijkt en of de verpakkingen mooi zijn om te fotograferen. Als alles me aan staat, ga ik met het bedrijf in gesprek over mijn voorwaarden en de dingen die zij graag willen. Als een bedrijf betaald voor een artikel, benoem ik dit in het artikel, meestal met de volgende zin: ¨Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door bedrijf X¨ of ¨Dit artikel is gemaakt in samenwerking met bedrijf X¨.
Ik vind dit de leukste samenwerkingen als het om kleine, bijzondere bedrijfjes gaat die vanuit een passie een product maken. Ook is dit voor mij een fijne manier om wat bij te verdienen want ja, een blog bijhouden is niet gratis. Ik probeer wel om me niet te laten verleiden door hoge bedragen en echt te kijken of het artikel in mijn straatje past.
Ben ik dan wel eerlijk?
De vraag blijft natuurlijk, als je een product krijgt, of betaald krijg voor de review, is je mening dan wel eerlijk? Wanneer ik een product niet zo vind, probeer ik het artikel altijd zo te schrijven dat het geen afzeiken wordt, maar gewoon een genuanceerd artikel. Als ik van een persbureau een product krijg en ik vind het zo vreselijk dat ik het artikel niet meer positief kan draaien, neem ik even netjes contact op om om advies te vragen, gelukkig komt dit haast nooit voor.
Als een bedrijf mij betaald voor het artikel en ik vind het product vreselijk, mail ik even, sowieso weten ze van te voren al dat ik eerlijk mijn mening ga geven. Ik zou het artikel ook niet gewoon offline laten in zo’n geval, maar ik vind het wel netjes om even te overleggen.
Weinig negatieve reviews
Als je hier vaker komt, valt het misschien op dat je weinig, echt negatieve reviews ziet op mijn blog. Dit komt omdat ik mijn artikelen graag positief hou, natuurlijk ga ik niet zeggen dat een product fijn is, als ik dat niet vind. Ik probeer het artikel gewoon zo te schrijven dat het een beetje gezellig is en ben me bewust van het feit dat ieder product voor ieder mens weer anders werkt. Een beetje nuanceren dus, meestal dan;).
 
Ik hoop dat ik jullie wat meer duidelijkheid heb gegeven, stel vooral je vragen als je dit nog hebt. En bloggers, hoe gaan jullie met samenwerkingen om?

Wil je bij elk nieuw Blog Academy artikel een mailtje krijgen? Geef dat dan aan in een reactie hier onder! Je mail-adres wordt niet ingeschreven voor mijn algemene nieuwsbrief of voor wat anders gebruikt.

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

Leave a Reply

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.