hoeveel verdien je als ondernemer

Business | Hoeveel verdien ik en hoe kom ik aan opdrachten? De meest gestelde vragen op een rij!

oktober 19, 2018

Bijna dagelijks krijg ik mailtjes of berichtjes op social media met vragen. De meeste vragen gaan over het verdienen van een online salaris en het laten groeien van blogs en social media accounts. Ik probeer uiteraard alles persoonlijk te beantwoorden en laat me door een aantal vragen inspireren voor een artikel. In dit artikel beantwoord ik (kort) een aantal vragen en verwijs ik eventueel door naar meer uitgebreide artikelen. Wat hoeveel verdien je als ondernemer nou eigenlijk?

Hoe veel verdien je als ondernemer?

Ik mag sommige bedragen niet noemen vanuit klanten en ook verschilt mijn inkomen zo enorm per maand dat er niet één bedrag te noemen is. Het gaat wat mij betreft hartstikke lekker maar ik streef zeker nog naar een hoger en vooral stabieler inkomen. Ik begrijp de vraag wel als mensen graag willen weten of je kunt gaan bloggen in plaats van je baan. Het antwoord daarop vind ik lastig. Als je nog niks hebt opgebouwd online, kost het je, uitzonderingen daargelaten, een aantal jaar om een gemiddeld salaris te gaan verdienen. Het is meestal niet zo dat je uit het niks kunt switchen naar bloggen of social media als baan. Als je al het een en ander hebt opgebouwd en je pakt je online werk serieus aan, is een goed inkomen zeer zeker haalbaar.

Hoe kom je aan opdrachten?

Ik krijg vaak mailtjes of ik wil samenwerken, die bedrijven vinden mij dan via social media of Google. De grootste bronnen van opdrachten zijn voor mij speciaal hiervoor opgezette netwerken zoals TIM of Influentials. In mijn uitgebreide artikel over online geld verdienen staat een lijstje met alle netwerken die ik gebruik, kijk daar zekers eens naar als je op zoek bent naar opdrachten!

Hoe hou je overzicht als je meerdere opdrachten tegelijk hebt lopen?

Ik maak hiervoor gebruik van een memobord waar ik al mijn opdrachten met de data erbij noteer. Ik vind ze af als ze af zijn en heb zo eenvoudig overzicht. Hetzelfde doe ik trouwens voor mijn facturen. Op die manier zie ik meteen welke al betaald zijn en welke ik nog in de gaten moet houden.

Hoe veel uur werk je per week?

Ik denk dat ik nu een antwoord ga geven die veel mensen niet verwachten. Naar mijn mening word de tijd die je aan een online business kwijt bent namelijk zwaar onderschat. Als je elke dag een artikel online zet met zelfgemaakte foto´s waar je je best voor doet én elke dag iets op Instagram plaatst, zit je met gemak aan 40 uur per week. Dan heb ik promotie, mailcontact, administratie, testen, onderhoud en overige werkzaamheden nog niet meegerekend. Inmiddels ben ik redelijk snel geworden in bepaalde dingen en deel ik mijn tijd zo efficiënt mogelijk in waardoor ik niet elke avond en elk weekend alleen nog maar bezig ben met mijn bedrijf. Ik heb dit jaren naast een studie/werk/sociaal leven gedaan dus daar wordt je qua tijdsindeling heel efficiënt van. Nachten en weekenden doorwerken wil ik echter niet meer. Ik probeer dan ook echt een max. van 40 uur aan te houden en dat lukt aardig.

Hoe werkt het qua administratie nou allemaal?

Administratie was iets waar ik voor mijn inschrijving erg tegenop keek. H leek me heel moeilijk met de belasting en zo. Inmiddels heb ik een prettig systeem voor het bijhouden van mijn facturen ontwikkeld. Ik doe dit zowel digitaal als in een mapje en gaat het me goed af. De belastingaangifte vond ik de eerste keer wat lastig. Ik heb toen gebeld met de Belastingdienst en die hebben me door het formulier heen gepraat in normaal Nederlands. Inmiddels vind ik de kwartaalaangifte vooral heel leuk. Het is iets anders dan mijn normale bezigheden en het geeft me altijd een trots gevoel om te zien wat ik allemaal verdient heb.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Ik heb mijn dagen ingedeeld met vaste activiteiten in een poging een soort van orde te houden in mijn werk. Op maandag doe ik overige werkzaamheden, dinsdag fotografie, woensdag artikelen, donderdag overig en vrijdag focus ik me op social media. Ik hou me hier niet altijd aan maar het geeft wel een fijne leidraad om mee te werken. Over het algemeen begin ik rond een uur of 9 met social media en mail en ga ik dan verder met de ¨activiteit¨ van die dag. Ik heb ook altijd een lijstje met dingen die af moeten op mijn bureau en streep die dan één voor één af. Meestal stop ik rond een uur of 5 met werken achter mijn bureau en doe ik wat aan het huishouden. Na het eten zit ik meestal nog voor de tv dingen af te maken of mijn social media bij te houden. Het weekend probeer ik zo veel mogelijk vrij te houden maar omdat mijn vriend (en fotograaf) de hele week werkt, zijn dit wel vaak dagen waarop we foto´s maken die me alleen niet lukten.

Wat vind jij de grootste voor- en nadelen van bloggen als werk?

Het grootste voordeel vind ik de vrijheid. Ik kan zelf mijn tijd indelen en vakantie nemen wanneer ik daar behoefte aan heb. Het grootste nadeel vind ik dat je, zeker met social media, nooit helemaal vrij bent. Ik kan niet zomaar een week vakantie nemen en niet naar mijn Instagram omkijken. Technisch gezien kan dat natuurlijk wel maar dat gaat zeer zeker niet ten goede van je account die je met heel veel toewijding hebt opgebouwd. Ook is het niet zo dat je de deur achter je dicht doet en klaar bent met werken. In je hoofd gaat het altijd door. Dit laatste is absoluut verschillend per persoon maar over het algemeen zal elke zelfstandig ondernemer dit wel herkennen.

Hoe heb je je website en logo gemaakt?

Ik heb deze laten maken door Anne van Studio Solveig. Voorheen werkte ik veel met thema´s van Themeforest, best een aanrader ook (en goedkoper) alleen wel veel werk als je echt nul verstand hebt van html en technische dingen. Mijn logo heb ik laten maken door Emmy van Zon en Maan, aanrader als je iets op maat wilt en haar stijl tof vindt! Als je niet per sé iets op maat wilt en vooral weinig wilt uitgeven dan kan ik je Creative Market  (affiliate link) aanraden, daar is echt veel te vinden voor soms maar een paar euro. vragen vragen vragen vragen vragen vragen vragen vragen

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

9 Comments

  • Jouvence

    Interessant en leuk artikel om te lezen! Zelf vraag ik me vooral heel erg af vanaf wanneer het loont/nuttig is om je in te schrijven bij de KVK.

    oktober 19, 2018 at 11:21 am Reply
    • Mira Ennen

      Dankjewel:) Die vraag krijg ik vaker maar ik vind ´m zo moeilijk te beantwoorden. De belastingdienst heeft qua bedragen wel officiële eisen want die bloginkomsten moet je uiteraard gewoon opgeven. Ik zou zeggen dat als je echt maandelijks geld gaan verdienen met je blog je je toch wel in moet gaan schrijven. Ik merkte zelf dat er behoefte aan kwam toen ik meerdere bedrijven trof die alleen samen wilde werken als ik een btw nummer had. Wanneer het loont verschilt natuurlijk ook, als je bijvoorbeeld een nieuwe camera of laptop koopt kan het je wat belastingvoordeel opleveren wanneer je ingeschreven staat:)

      oktober 19, 2018 at 11:28 am Reply
  • Lipstickencupcakes

    Groot gelijk dat je je inkomen niet online deelt. Super onbeschoft inderdaad.

    oktober 19, 2018 at 1:32 pm Reply
  • Manuela

    Interessant om te lezen hoe andere bloggers het doen. En groot gelijk dat je je inkomen niet blootgeeft. Dat gaat helemaal niemand iets aan!

    oktober 19, 2018 at 6:22 pm Reply
  • Dorien

    Oh een heel leuk en vooral leerzaam artikel! Hier in België moet je meteen al inschrijven zodra je “verwacht” om wat te verdienden met je blog, die stap heb ik nog niet gemaakt maar daardoor kan ik niet eens proberen om er wat verder mee te gaan en wat te verdienen. Op het moment ben ik nog zoekend hoe en of ik dat wil doen.

    oktober 20, 2018 at 6:08 am Reply
  • Monica

    Interessant artikel. Ik vind het ook raar als mensen naar een inkomen vragen. Of je nou in een winkel werkt of blogger bent maar niks uit. En er gaan inderdaad heel wat uren in dit werk zitten. Voor mij is het nog een hobby waar ik een leuk zakcentje mee verdien.

    oktober 20, 2018 at 8:36 am Reply
  • MC Kleuver

    Leuk dat je Blog Academy als serie doet op je blog. Ik denk dat velen daar interesse in hebben. Zelf ben ik net begonnen met het aangaan van samenwerkingen. Gaat best goed 🙂

    oktober 20, 2018 at 8:51 am Reply
  • kiki hasselton

    dat mensen dat vragen hoeveel je er mee verdient! Ik ga toch ook niet vragen wat zij verdienen met hun werk. Pfff, maar ik krijg die vraag ook soms wel eens. Blijf ik lekker vaag over 🙂

    oktober 20, 2018 at 2:23 pm Reply
  • Dhini

    Wat leuk artikel! Ik vind het soms ook irritant van de vragen over inkomen met je blog. Ik moet veel verdiepen in Google analystic. Ik merk dat niet werkt bij mij, geen idee waarom want tja cijfers is toch wel belangrijk voor bloggers, toch?

    oktober 22, 2018 at 9:40 am Reply
  • Leave a Reply

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

    De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.