dierproefvrije cosmetica

Beauty | Dierproefvrije cosmetica? Dit wil je er over weten!

augustus 6, 2019

Photo by The Honest Company on Unsplash.
Al een hele tijd wilde ik dit artikel voor jullie schrijven, maar ik stelde het maar uit. Ik was bang dat ik dingen niet goed zou zeggen en wilde me echt goed verdiepen in alle informatie. De afgelopen weken heb ik het internet dus afgestruind voor antwoorden op al mijn vragen over dierproefvrije cosmetica. Ik vertel er graag meer over!

Dierproefvrije Cosmetica

Steeds meer mensen gebruiken liever cosmetica die niet op dieren getest is. Bijvoorbeeld als onderdeel van een vegan lifestyle of gewoon omdat ze het onnodig of zielig vinden. Gelukkig zijn dierproeven in veel landen verboden, waardoor je zeker in Nederland relatief makkelijk al je benodigdheden kunt kopen zonder dat daar dierproeven voor gedaan zijn. Echter zijn er wel wat onduidelijkheden rondom bepaalde situaties en merken. Ik ging op zoek naar antwoorden op de vragen die ik heb.

Dierproeven in Europa

In Europa zijn dierproeven met cosmetica verboden, zowel voor het eindproduct als voor ingrediënten. Uiteraard zijn er ook op deze regel uitzonderingen. Het verbod geldt bijvoorbeeld niet voor schoonmaakmiddel. Als jouw crème dus een ingrediënt bevat dat ook in allesreiniger zit, kan dat ingrediënt op dieren getest zijn. Ook veiligheids- en milieutesten mogen wél op dieren worden uitgevoerd. Dit zijn testen om bijvoorbeeld de veiligheid van werknemers te waarborgen of het effect op het milieu te controleren. Een product dat alleen in Europa verkocht en geproduceerd wordt, is dus niet gegarandeerd dierproefvrij. Officieel geldt er een importverbod op cosmetica die op dieren getest is, dit mag dit niet naar Europa geïmporteerd worden. Echter is er sowieso al een uitzondering voor handelswaar uit China én zijn er ook hier voldoende grijze gebieden om de wet te omzeilen.

Verplichte dierproeven in China

In China zijn dierproeven voor cosmetica (die niet uitsluitend online verkocht wordt) verplicht, dit betekent echter niet dat álle producten op de Chinese markt op dieren zijn getest. Nieuwe, voor de Chinese markt onbekende, ingrediënten worden op dieren getest om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Het is echter niet zo dat als je een product in China gaat verkopen met alleen maar bekende ingrediënten, dat je dan de dierproeven gegarandeerd ontloopt. Er worden steekproeven gedaan op al bekende producten en ingrediënten. Zo kan het dus zijn dat jouw creme al 5 jaar in de Chinese drogist ligt, maar er voor een steekproef even uit wordt gehaald voor een test met dieren. Als een merk dus in China verkoopt, kan het nooit 100% dierproefvrij zijn. De producten van dat merk die in Europa verkocht worden zijn dan niet getest op dieren, maar de producten in China dus wellicht wel. Dit maakt je Europese product technisch gezien wel dierproefvrij, maar diezelfde titel zou ik dan niet aan het merk toeschrijven.

Dierproefvrije merken als onderdeel van een merk dat wel op dieren test

Je hebt grote merken die meerdere dochterbedrijven en merken hebben, dit zet soms vraagtekens bij het dierproefvrij zijn van een merk. Zo is merk X dierproefvrij, maar wel een dochterbedrijf van merk Y. Merk Y verkoopt in China, merk X niet. Je poeder van merk X is dan wel dierproefvrij, maar wel onderdeel van een merk dat niet dierproefvrij is.

Neppe keurmerken

Om consumenten te laten zien of een product dierproefvrij is, zijn er keurmerken ontwikkeld. Echter zijn er merken op de markt die bijvoorbeeld een zelf bedacht konijntje op hun verpakking zetten en claimen dierproefvrij te zijn. Ga dus, als je écht niks met dierproeven wilt gebruiken, nooit alleen af op een keurmerk, maar doe zelf onderzoek naar de herkomst van je product.

Hoe weet ik nou wat écht dierproefvrij is?

Ik check zelf altijd de lijsten van Sophie. Zij heeft jaren lang heel goed onderzoek gedaan en ik vind haar dan ook echt betrouwbaar. Er zijn een aantal grote organisaties die ook dierproefvrije merken bijhouden. Echter is het onderzoek van die bedrijven soms twijfelachtig en zijn er vaak ook financiële belangen verwikkeld. Als je écht dingen wilt weten, kun je dus het beste zelf contact opnemen met een merk en de vragen stellen die jij belangrijk vindt, hopelijk krijg je dan een eerlijk antwoord terug.

Tot slot

Dierproefvrije cosmetica gebruiken is dus wat lastiger dan je in eerste instantie zou denken. Voornamelijk omdat vee; bedrijven niet 100% open zijn, er mazen in de wet zitten en er op elke regel uitzonderingen zijn. Als je écht 100% dierproefvrij wilt gaan, denk ik dat je het beste bij kleinschalige Europese bedrijfjes terecht kunt. Denk ook altijd na over wat je zelf belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld echt niks met dierproeven te maken hebben of is het voor jou genoeg als je lippenstift niet letterlijk op een dier getest is? Ik hoop zelf van harte dat de wetten strenger gaan worden en bedrijven eerlijk gaan zijn. Voor mij is het belangrijkste dat iedereen zelf een goede keus kan maken en niet een keus die gebaseerd is op onjuist verstrekte informatie en half nagestreefde wetten.

Vind jij het belangrijk om dierproefvrije cosmetica te gebruiken?

*Disclaimer: ik heb een aantal weken uitgebreid onderzoek gedaan en contact gehad met verschillende merken en organisaties. Ik heb alleen informatie in dit artikel opgenomen die ik vertrouw en waarvan ik geloof dat het klopt. Mocht je iets lezen waarvan je denkt dat het echt niet klopt, stuur me even een berichtje. Ik wil dit artikel zo betrouwbaar mogelijk houden en ga graag verder op onderzoek uit als ik wellicht iets verkeerd heb begrepen.

Share:
Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk:

5 Comments

 • Tessa

  interessant artikel om te lezen

  augustus 6, 2019 at 7:55 pm Reply
 • Marloes

  Sophie is gestopt met haar blog 🙁 Gelukkig wordt de gehele lijst (dierproefvrij / vegan / natuurlijk) overgenomen door een ander bedrijf.

  augustus 6, 2019 at 8:38 pm Reply
  • Mira Ennen

   Ja, hij is nog wel gewoon te bekijken toch? Alleen nieuwe merken worden dan niet meer door haar onderzocht dacht ik.

   augustus 7, 2019 at 10:16 am Reply
 • bychristiana

  Interessant artikel, veel mensen zullen hier veel aan hebben, want ik weet dat er nogal wat onduidelijkheid over is. Ik zeg het heel eerlijk dat ik niet perse dierproefvrije cosmetica wil gebruiken. Er zijn namelijk merken die ik fijn vind waarvan ik weet dat ze niet dierproefvrij zijn.

  augustus 9, 2019 at 2:44 pm Reply
  • Mira Ennen

   Thanks! En helemaal prima toch! Ik ben vooral voorstander van dat iedereen zelf moet kunnen kiezen, maar dat gaat zo lastig met die vage regels hihi.

   augustus 9, 2019 at 3:27 pm Reply

  Leave a Reply

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.